Kazdağları`ndan çarpıcı mesajlar

Bayramiç Belediyesi tarafından düzenlenen "Kazdağları Dünya Mirasıdır" isimli çalıştayda katılımcılar birbirinden çarpıcı mesajlar verdiler.

356
 
Bayramiç Belediyesi 19. Kazdağları Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Kazdağlarına ve değerlerine dikkat çekmek için bir çalıştay düzenlendi. Çalıştay ,Bayramiç belediye Başkanı İsmail Sakin Tunçer`in konuşmaları ile başladı. Kazdağlarında altın arayan ve yöre insanına iş vermekle aldattığını söyleyenlere sert yanıt verdi. Halkı ise bilinçli olmaya davet eden Başkan Tunçer, bu duruma kayıtsız kalan yöneticilerin durumunun "Gençliğe Hitabe" de "gaflet, dalalet ve hıyanetle" anlatıldığını söyledi. Çalıştay Kazdağlarına ilgili bilim insanlarının konuşmalarıyla sürdü.
 
Çalıştay gazeteci ve bilimadamı Prof. Dr. Haluk Şahin`in oturum başkanlığında gerçekleşti. Çalıştayda Nezih Başgelen, Prof. Dr. Osman Demircan, Prof. Dr. Kenan Kaynaş, Prof. Dr. Cevat Başaran ve Dr. Mert Gürkan yöreye ilişkin düşüncelerini açıkladılar. Haluk Şahin, Kazdağları`nda altıncıların yaptığının bir cinayet olduğuna dikkat çekti. Kısa vadede belki olmasa da uzun vadede doğanın ve yöre insanının kazanacağını savunan Şahin, toplumu duyarlılığa davet etti. Nezih Başgelen ise Homeros`da Çanakkale`nin kahraman ırmakları adıyla bir sunum yaptı. Çalıtayda bilimadamları da çarpıcı saptamalarda bulundular. Prof. Dr. Osman Demircan Kazdağları sayesinde geniş bir bölgenin kalitesinin yüksek olduğunu vurguladı. Bu dağın olmaması durumunda insanları yaşam kalitesinin düşeceğini söyledi. Aristo Okulu ismiyle bir okul kurularak toplumun aydınlatılması gerektiğini savunan Demircan bu yöndeki çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Ardından söz alan Prof. Dr. Kenan Kaynaş ise istatistiklerle altın arama şirketlerinin insanları kandırdığını savundu. Bir yıl içinde elde edilen bitkisel ve hayvansal kazancın, altından elde edilen kazançtan daha yüksek olduğunu söyleyen Kaynaş, altın yüzünden 750 bin kilometrekarenin etkileneceğini ve 400 bin ton siyanürle bölgenin zor bir duruma düşeceğini belirtti. Son sözü alan Dr. Mert Gürkan ise Kazdağılarında yaşayan canlıları anlattı. Bölgede çok ender görülen canlı çeşitlerinin yanı sıra ciddi bir hayvan çeşitliliğinin Kazdağları`nda bulunduğunu söyledi.
 
Çalıştay kapsamında son sözü alan Hicri Nalbant ise ÇED raporlarının gerçeği yansıtmadığından bahisle altın arama şirketlerine karşı mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Nalbant, duyarlı STK`lar ile birlikte birçok dava açtıklarını belirtti ve asıl davacı olması gereken tarafın Kazdağlarında yaşayanlar olduğunun altını çizdi.
Paylaş