havadurum

Kazdağları kongresine yoğun ilgi

Kazdağları’nda turizm sektörüne asli bir kimlik kazandıracak ve önünü açacak en önemli etkinlik olan Kazdağları Turizm Destinasyon Kongresi gerçekleştirildi.

352
Kazdağları’nı bir turizm destinasyonu olarak tesçil ettirecek, bölgedeki esasen en büyük organizasyonlardan biri olan Kazdağları Turizm Destinasyon Kongresi, sonunda Kazdağları turizm bölgesinin, tüm Türkiye’de ve dünyanın 81 ülkesinde tanıtımı yapılacak. Kazdağları’nı, bir yasal zırh ile gelecekte koruyacak bir mücadele zincirinin en önemli halkası olarak nitelendirilen kongre, Kazdağı Otelciler Derneği’nin ev sahipliğinde düzenlendi. Güre Beldesinde gerçekleşen kongreye Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yanı sıra, milletvekilleri, valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, bürokratlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, meslek odaları başkanları, muhtarlar, sektör temsilcilerinden oluşan yaklaşık 600 kişi katıldı.
 
 
Kongrede konuşan Kazdağı Otelciler Derneği (KAZOD) Başkanı Av. Mehmet Öngen; “Bir avuç cesur girişimcinin, fazla değil yaklaşık 20 yıl önce başlattığı turizm hamlesinde Kazdağları bugün ülkemizin en özel ve en değerli turizm bölgelerinden biri oldu. Bir biri ardına açılan güzel tesislerimizle, bölgemizde önemli bir sektör haline geldik. Ülkemizden ve dünyadan çok önemli şahsiyetleri otellerimizde misafir ettik. Bu kişiler, döndüklerinde, bölgemizin birer Fahri Tanıtım Elçisi oldular. Yaklaşık 40 sektörü harekete geçirdik. İstihdam ve kaynak yarattık. Yani çalıştık, didindik ve bir değer ortaya çıkardık. Ve bundan üç yıl önce, 20 otel bir araya geldik. Sektörün ilk meslek örgütünü kurduk. Ve kurulduğumuz andan itibaren KAZOD olarak tüm çalışmalarımızı ve etkinliklerimizi, bu amaç çerçevesinde yürüttük. Ve inşallah bundan sonra da aynı anlayış ve heyecanla yürütmeye devam edeceğiz. Bütün bu olumlu gelişmelerin yanında, çalışmalarımız esnasında şunu da gördük ki, daha yolun çok başındayız. Kat edeceğimiz çok mesafe, aşmamız gereken daha çok sorun var. İşte o eksiklerden en önemlilerinden birinin çözümü için bu kongreyi düzenledik. Bu Kongre, Kazdağı Otelciler Derneği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı – Tanıtma Genel Müdürlüğünün müşterek organizasyonunun bir ürünüdür” dedi.
 
“Kazdağları, 219 tane turizm merkezinin içinde yer almıyor”
Kazdağları’nın 219 tane turizm merkezinin içinde yer almadığına dikkat çeken Öngen; “Biliyorsunuz, ülkemizde çeşitli turizm destinasyonları bulunuyor. Kapadokya gibi, Pamukkale gibi, Çeşme, Antalya, Bodrum ve hatta yanı başımızdaki Edremit gibi. Üzülerek belirtmeliyim ki, Kazdağları, bu destinasyonların içinde yer almıyor. Evet, koskoca Kazdağları, Bakanlık bünyesinde bir turizm destinasyonu değil. Öte yandan, Türkiye’de 219 adet Turizm Merkezi ve 28 adet de Kültür Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi bulunuyor. Bu arada hemen ekleyelim; 219 adet Turizm Merkezinden biri Güre Termal Turizm Merkezidir. Yine çarpıcı bir gerçek; Kazdağları, 219 tane Turizm Merkezi’nin içinde yer almıyor. Ve son acı durum, 28 tane Kültür Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi içinde de yokuz! Oysa ülkemizdeki Koruma ve Gelişme Bölgelerinde, tüm turizm etkinliklerinde ve yatırımlarında ciddi avantajlar bulunuyor” diye konuştu.
 
“Bizim de hep birlikte bir hayalimiz var”
Öngen sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Havasını soluduğumuz, suyunu içtiğimiz Kazdağları’mızın, görkemli doğal zenginliğini korurken, insanımızın karnını doyuracak, aş ve iş imkanı yaratacak turizm sektörünü de arzu edilen noktalara taşımak. Kazdağları’nı, kültür turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan ettirmek. Ailelerimize, çocuklarımıza, daha temiz daha gelişmiş bir gelecek bırakmak.”
Paylaş