Kazdağları için tüm Çanakkale birlik içinde
Çanakkale Tabip Odası Çevre Komisyonu, Kazdağlarında altın arama çalışmalarının geldiği aşamada gelişmeleri değerlendirerek Çanakkale Halkına bir çağrı yaptı. Çanakkale Belediye Meclisinde yapılan sunum sonrasındaki tespitlerini de paylaşan Çanakkale Tabip Odası Çevre Komisyonu “Çanakkale Belediyesinin gösterdiği bu duyarlılığın konu hakkında karar verici pozisyonunda bulunan tüm kamu kurumları için örnek nitelikte olması umudunu taşımaktayız”değerlendirmesinde bulundu.
Çanakkale Tabip Odası Çevre Komisyonu yapmış olduğu yazılı açıklama ile altın üretimine başlanması için ramak kaldığını belirterek bu felaketin artık kapımızda olduğunu bildirdi. Çanakkale Tabip Odası Çevre Komisyonu açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Altıncı Filoya karşı verilen mücadelede sona gelinmek üzeredir. Bugüne kadar yapılan tüm faaliyetler olumlu ya da olumsuz artık sonuçlanacaktır. Çanakkale bölgesinde ve Kazdağları yöresinde uzunca zamandır sürdürülen altın arama faaliyetlerinin ön hazırlıkları bitmiş, ÇED olumlu raporları alınmış ve işletme aşamasına geçilmek üzeredir. Halilağa, Muratlar, Kirazlı ve Kazdağları bölgelerini koruyabilmek için önümüzde çok fazla zaman kalmamıştır.
Çanakkale Tabip Odası Çevre Komisyonu 2012 yılı içinde Kazdağları yöresinde uygulanacak madencilik faaliyetlerinin insan sağlığı üzerinde oluşturabileceği etkiler konusunda Çanakkale Kamuoyunu ile yetkilileri bilgilendirmek ve uyarmak amacıyla basın açıklamaları yapmış; konunun önemine dikkat çekmiştir.
Bu açıklamalarında Çanakkale Tabip Odası Çevre Komisyonu, bölgede yapılacak olan metalik madencilik faaliyetlerinde kamu yararı bulunmadığını, maden işletmeciliğinin çevre ve insan sağlığı üzerinde tahmin edilemeyecek boyutta sorunlara yol açabileceğini belirtmiştir. Ayrıca bugün altın madenciliğinin önünde durabilecek irade gösterilemezse, gelecek kuşakların yaşayacağı çevre sağlığı sorunlarının sorumluluğunun bize ait olacağı da tarihe not olarak düşülmüştür.
Çanakkale Çevre Platformunun da destekçisi olan Çanakkale Tabip Odası yıl boyunca Kazdağlarını altıncı filodan korumak amacıyla yapılan birçok etkinlikte önemli bir role sahip olmuştur. Yapılan çabalar boşa gitmemiş, Çanakkale kamuoyunda geniş yer bulmuştur. Ancak altıncı filonun işletme ruhsatı almak amacıyla yürüttüğü çalışmalar tam hızıyla devam etmektedir. Bu konuda yürütülen çalışmalar kamu adına, Çanakkale Belediyesi dışında karar vericilere ulaşamamış ve kamu yararı gösterecek sonuçlar alınmasını sağlayamamıştır.
Çanakkale Çevre Platformu ve Çanakkale Tabip Odası Çevre Komisyonu üyeleri 3 Temmuz 2012 tarihinde Çanakkale Belediye Meclisi toplantısına katılmış ve Dr.İlhan Pirinçciler tarafından, Sayın Başkan ve Meclis Üyelerine konuyla ilgili bilgilendirici bir sunum yapılmıştır. Yapılan sunumda bölgenin zenginliklerine, yeraltı ve yerüstü kaynaklarına dikkat çekilmiştir. Maden işletmeciliğinin bu kaynaklar ile Atıkhisar Barajı üzerinde yaratacağı baskı gözler önüne serilmiştir. Belediye Meclisi üyelerinin konuya ilgili olduğu gözlenmiştir. Yapılan tartışmalar sonunda Belediye Başkanı ve Meclis Üyelerinden oluşan bir komite oluşturulması ve hukuk sürecinin sonuçlanmasına kadar altın üreticilerine gayri sıhhi işletme ruhsatı verilmemesi için Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna’nın ziyaret edilmesi kararı oybirliği ile alınmıştır. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın önderliğinde oybirliği ile alınan bu karar parti ayırımı gözetmeksizin tüm Çanakkale’nin Kazdağlarının korunması için ortak platformda buluştuğunu göstermektedir.
İnanıyoruz ki bu duyarlılık tüm Çanakkale halkının ortak kaygısını yansıtmaktadır. Çünkü Kazdağlarında altın işletmeciliğinin Çanakkale halkı için hiçbir faydası bulunmamaktadır. Bu gerekçelerle halkın hassasiyetine duyarsız kalmayan Çanakkale Belediye Başkanı ve Meclis Üyelerine, Çanakkale Tabip Odası Çevre komisyonu olarak Çanakkale Halkı adına teşekkür ediyoruz.”