havadurum

Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden Pumice Madenciliğe tepki!

Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından Kısacık ilçesinde altın madeni açmak için başlatılan ÇED sürecine dair açıklamalarda bulundu.

1171

Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından Kısacık ilçesinde altın madeni açmak için başlatılan ÇED sürecine dair açıklamalarda bulunularak; “Altın çıkarılırken halk ağır metal zehirlenmesi yüzünden kanser olma riskiyle karşı karşıya kalacak” diyerek tepki gösterildi.

“Evlere 150 metre mesafede altın madeni açılmak isteniyor”

Pumice Madencilik Şirketi tarafından Ayvacık’a bağlı Kısacık ilçesinde altın madeni açmak için ÇED sürecinin başlatılması üzerine Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneğince konuya ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen basın açıklamasında ; “Pumice Madencilik, beş yıl aradan sonra tekrar Kısacık Köyünde, evlere 150 metre mesafede altın madeni açmak için ÇED süreci başlattı” ifadeleri kullanıldı.

“Pumice Madencilik altın sevdasından vazgeçmiyor”

Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından, Kısacık’ta başlatılan ÇED sürecine ilişkin yapılan açıklamada; “Pumice Madencilik, Çanakkale Ayvacık İlçesi Kısacık Köyünde altın madeni sevdasından vazgeçmiyor. Daha önce 2015 yılında aynı alanda Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini başlatan maden şirketi karşısında Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneğini bulmuştu. Dernek, sürecin yakın takipçisi olmuş, maden şirketi ise eksikleri belirtilen sürede tamamlayamadığı için 2018 yılında ÇED süreci sonlandırılmıştı. Pumice Madencilik, beş yıl aradan sonra tekrar Kısacık Köyünde, evlere 150 metre mesafede altın madeni açmak için ÇED süreci başlattı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, yapılacak Halkın Katılımı Toplantısı öncesinde Küçükkuyu ve Ayvacık pazarlarında stand açarak bölge halkını altın madeninin tehlikelerine karşı bilgilendirdi. Yine civardaki köyleri ziyaret ederek köy halkını bilgilendirdi ve toplantıya çağrı yaptı. Ayrıca Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına iletilmek üzere halktan toplam 2 bin 730 imza topladı” denildi.

Madeni yine durduracaklarını ifade ettiler

Kısacık, Güzelköy, Koşuburnu, Dağahmetçesi, Alakeçili, Baharlar, Akçin, Küçükhusun, Misvak, Sapanca, Karagömlek, Tartışık gibi köylerin hemen yakınında yer alan bu projeye karşı daha önce de direndiklerini, bir doğa felaketi olacak bu madenin ÇED sürecini sonlandırmayı başardıklarını söyleyen Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği madeni yine durduracaklarını dile getirdiler.

“Kazdağları bizim!"

Kısacık Altın Madeni projesi gerçekleşirse neler olabileceğini ifade eden Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği “12 bin dönüm ruhsat alanı içinde, ilk etapta bin beş yüz dönüm orman ve tarım alanı yok olacak. Daha sonra kapasite artışları ile yeni alanlarda faaliyete devam edecek ve bölgenin bütün ormanlık alanları yok olacak. Ağır metaller su kaynaklarına karışacak, Akçin, Tuzla, Bayramiç ovaları zehirlenecek. Küçükkuyu ve Altınoluk da etkilenecek. Yeraltı suları, dereler, bölgenin can damarları Akçin ve Ayvacık Barajları zehirlenecek. İklim krizi yüzünden zaten su sıkıntısı çekilen köylerde yeraltı suları ve dereler maden şirketine tahsis edilecek. Bölgenin geçim kaynakları olan hayvancılık, tarım, arıcılık, mantar toplayıcılığı gibi faaliyetler yok olacak. Altın çıkarılırken halk ağır metal zehirlenmesi yüzünden kanser olma riskiyle karşı karşıya kalacak. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tüm Ayvacıklıları, köylüleri ve basın mensuplarını Kısacık Köyüne, ‘Kısacık altın madenine hayır’ demeye çağırıyor. Ayvacık bizim, köylerimiz bizim, Kazdağları bizim. Kazdağlarını madencilere vermiyoruz!” diye konuştu.

Paylaş