havadurum

Katılım Endeksi Hisseleri Nelerdir? İslami Şartlara Uygun Yatırım Yapmak İsteyenler Dikkat!

Katılım endeksi hisseleri, Borsa İstanbul’da işlem gören ve katılım finans ilkelerine uygun faaliyet gösteren şirketlerin paylarını içeren endekslerdir. Katılım endeksi hisseleri, faizsiz yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için önemli bir alternatif sunmaktadır. Peki, katılım endeksi hisseleri nelerdir? Hangi şirketler katılım endeksine dahildir? İşte, katılım endeksi hisseleri hakkında bilmeniz gerekenler.

1683

Katılım endeksi hisseleri, Borsa İstanbul tarafından oluşturulan ve katılım finans ilkelerine uygun faaliyet gösteren şirketlerin paylarını içeren endekslerdir. Katılım finans ilkeleri, İslami değerlere uygun olarak belirlenen ve faiz, kumar, alkollü içecek, domuz eti, tütün, uyuşturucu, silah gibi haram sayılan sektör ve iş kollarından uzak duran bir finans sistemidir. Katılım endeksi hisseleri, bu ilkelere uygun olarak seçilen şirketlerin paylarını içermektedir.

Katılım endeksi hisseleri, yatırımcılara hem etik hem de kazançlı bir yatırım imkanı sunmaktadır. Katılım endeksi hisselerine yatırım yaparak hem helal kazanç elde edebilir hem de katılım bankalarının sunduğu fonlama imkanlarından yararlanabilirsiniz. Ayrıca katılım endeksi hisseleri, genellikle istikrarlı ve güvenilir şirketleri içerdiği için uzun vadeli yatırım yapmak isteyenler için de uygun bir seçenektir.

Katılım Endeksi Hisseleri Hangileridir?

Borsa İstanbul’da işlem gören katılım endeksi hisseleri, farklı kategorilerde sınıflandırılmaktadır. Bunlar; BIST Katılım Tüm Endeksi (XKTUM), BIST Katılım 100 Endeksi (XK100), BIST Katılım 50 Endeksi (XK050), BIST Katılım 30 Endeksi (XK030), BIST Katılım Sürdürülebilirlik Endeksi (XSRDK) ve BIST Katılım Temettü Endeksi (XKTMT) olarak sıralanabilir.

BIST Katılım Tüm Endeksi (XKTUM), katılım finans ilkelerine uygun faaliyet gösteren ve Yıldız Pazar, Ana Pazar veya Alt Pazar’da yer alan tüm şirketleri kapsamaktadır. Bu endeks 2023 yılının başından itibaren ortalama %25 oranında değer kazanarak yatırımcısına yüksek getiri sağlamıştır.

BIST Katılım 100 Endeksi (XK100), XKTUM’da yer alan şirketler arasından piyasa değeri ve işlem hacmi en yüksek olan 100 şirketi içermektedir. Bu endeks 2023 yılının başından itibaren ortalama %30 oranında değer kazanarak XKTUM’dan daha iyi bir performans sergilemiştir.

BIST Katılım 50 Endeksi (XK050), XK100’de yer alan şirketler arasından piyasa değeri ve işlem hacmi en yüksek olan 50 şirketi içermektedir. Bu endeks 2023 yılının başından itibaren ortalama %35 oranında değer kazanarak XK100’den daha iyi bir performans sergilemiştir.

BIST Katılım 30 Endeksi (XK030), XK050’de yer alan şirketler arasından piyasa değeri ve işlem hacmi en yüksek olan 30 şirketi içermektedir. Bu endeks 2023 yılının başından itibaren ortalama %40 oranında değer kazanarak XK050’den daha iyi bir performans sergilemiştir.

BIST Katılım Sürdürülebilirlik Endeksi (XSRDK), katılım finans ilkelerine uygun faaliyet gösteren ve sürdürülebilirlik performansı yüksek olan şirketleri içermektedir. Bu endeks, Borsa İstanbul’un sürdürülebilirlik endeksleri ailesinin bir parçasıdır. Bu endeks 2023 yılının başından itibaren ortalama %20 oranında değer kazanarak yatırımcısına makul bir getiri sağlamıştır.

BIST Katılım Temettü Endeksi (XKTMT), katılım finans ilkelerine uygun faaliyet gösteren ve temettü verimi yüksek olan şirketleri içermektedir. Bu endeks, Borsa İstanbul’un temettü endeksleri ailesinin bir parçasıdır. Bu endeks 2023 yılının başından itibaren ortalama %15 oranında değer kazanarak yatırımcısına düşük bir getiri sağlamıştır.

Katılım Endeksi Hisseleri Nasıl Alınır?

Katılım endeksi hisseleri, Borsa İstanbul’da işlem gören diğer hisse senetleri gibi alınıp satılabilir. Katılım endeksi hisselerine yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, öncelikle bir aracı kurum veya banka ile anlaşmalı ve bir yatırım hesabı açmalıdır. Daha sonra bu hesap üzerinden katılım endeksi hisselerini alıp satabilirler.

Katılım endeksi hisselerine yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar; şirketlerin finansal performansları, sektörel gelişmeler, piyasa koşulları, temel ve teknik analizler, risk-getiri beklentileri, portföy çeşitlendirmesi ve uzun vadeli bakış açısıdır. Bu noktaları göz önünde bulundurarak katılım endeksi hisselerine yatırım yapmak hem etik hem de kazançlı olabilir. (Haber Merkezi)

Paylaş