Karataş "30 yıllık birikimimi en iyi şekilde Eceabat'a aktaracağım"

1255

 CHP Eceabat Belediye Başkan aday adayı Engin Karataş, Çanakkale OLAY’ı ziyaret ederek, projelerini anlattı. Öncelikle kendisini tanıtan Karataş, Eceabat’ta herkesin yakından tanıdığı meşhur köfteci Halil’in en küçük oğlu olduğunu ifade etti. 1986 yılında DSİ Genel Müdürlüğü’nde mühendis olarak göreve başladığını belirten Karataş, 1996-1999 yıllarında Başbakan eski Yardımcısı ve Enerji ve Tabi Kaynaklar eski Bakanı Cumhur Ersümer’in danışmanlığını ve sonrada Başdanışmanlığını yaptığını söyledi. Eceabat’ın su kaynaklarını yüzde 13’lerden, yüzde 80’lere çıkması, Uluslararası Liman’dan, doğalgaz projesine kadar birçok alanda Çanakkale’de ilkleri gerçekleştirdiklerini belirten Karataş, Bakan Ersümer ile hayata geçirilen projelerden büyük tecrübeler kazandığını ifade etti.  Eceabat’ta 25 yıldır çok kötü bir yönetim olduğunu ifade eden Karataş,  Eceabat’ın gelişme konusunda günümüz teknolojisinde hiçbir şekilde nasibini almadığını belirterek; “Eceabat’ta yapılacak çok iş var” dedi. Eceabat’ta turizm, hayvancılık, balıkçılık, tarım olmak üzere dört önemli sektör bulunduğunu ifade eden Karataş, her biri için ayrı ayrı projeleri olduğunu söyledi.  Turizmin canlandırılması, Eceabat’a kordon kazandırılması, çok amaçlı pazar yeri tesis edilmesi… konularının Eceabat’ta başlıca hayata geçirilmesi gereken projeler olduğunu dile getiren Karataş; “Eceabat bir cazibe merkezi. Allah bize, tabiat, tarih, doğa olarak mükemmel şeyler sunmuş. Fakat öyle kötü yönetilmişiz ki bunların hiç birisini artı değer olarak kullanamıyoruz” dedi. Gazetemize yaptığı ziyarette öncelikle kendisini tanıtan Karataş;  “1963 yılından Eceabat’ta doğdum. Eceabat’ta herkesin tanıdığı meşhur köfteci Halil’in en ufak oğluyum. İlk, orta ve liseyi Eceabat’ta okudum. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni kazandım.  1986 yılında mezun oldum. Aynı yıl burs kazandığım için DSİ Genel Müdürlüğü’nde mühendis olarak göreve başladım. 12 yıl mühendis olarak çalıştım. Aynı kurumda Şube Müdürlüğü, beş buçuk yılda Daire Başkanlığı yaptım. 2013 yılında emekli oldum. Daha sonra özel sektörde yenilenebilir enerji kaynakları konusunda danışmanlık hizmeti yaptım. Hidroelektrik santralle rüzgar ve güneş enerjisi projeleri planlayıp danışmanlıklarını yaptım. O işleri de artık bitirdik.  Nihayet memleketime döndüm” dedi.

 
“Yanında yetiştik ve çok şey öğrendik”
Dönemin Bakanı Ersümer’in Baş Danışmanlığını yaptığını belirten Karataş, çok büyük tecrübe kazandığını ifade ederek;  “Çalışma hayatım boyunca iki ekstra durum var. 1994-1996 yılları arasında KESK Enerji Sen 2 No’lu Şubesinin Genel Sekreterliğini yaptım. Sivas katliamı, Uğur Mumcu’nun anma törenlerinde aktif olarak imzamız var. Birde 1996-1999 yıllarında Enerji Bakanımız Sayın Cumhur Ersümer’in Danışmanlığını ve sonrada Başdanışmanlığını yaptım. Bu süre zarfında Bakanımızın Çanakkale’ye büyük hizmetleri oldu. Gerçekten gurur verici işler yaptı. Cumhur Bey Çanakkale’ye göreve geldiğinde DSİ’nin Çanakkale’deki su kaynaklarının yüzde 13’ü projelendirilmişti. Sayın Bakanımız sayesinde bu yüzde 88’e çıktı. Bu Süleyman Demirel’in Isparta’daki DSİ rekorundan sonra en büyük rekorudur. Bu, Çanakkale’nin şansıdır. Bunun dışında Uluslararası Liman’dan tutun, doğalgaz, otel, üniversite… gibi birçok konuda hizmetleri unutulmaz. Bizde bundan nasibimizi aldık. Yanında büyük tecrübeler kazandık.  Kendisinin talimatı ile kalenin ışıklandırılması, Dur Yolcu’nun ışıklandırılması, Eceabat Kilitbahir arası ışıklandırılması da onun döneminde yapıldı. 1999 yılında büyük bir kış olmuştu. Çanakkale’de bütün şebekeler yıkılmıştı. O dönem yaptığımız elektrik şebekesini yerin altın alınması işlemi Türkiye’de bir ilktir. Bunların hepsi Sayın Bakanımızın bizlere verdiği talimatla yürüttüğümüz işler oldu. Yanında yetiştik ve çok şey öğrendik. Sizin sayenizde bir kez daha kendisine minnettar olduğumu belirtiyorum” dedi.
 
“Öncelikle Eceabat’ın ekonomisini canlandırmamız gerekiyor” 
Eceabat’ta 25 yıldır çok kötü bir yönetim olduğunu ifade eden Karataş; “Eceabat gelişme konusunda günümüz teknolojisinde hiçbir şekilde nasibini almadı. Son çıkan imarla birlikte Eceabat’ın bir bakıma fişini çektiler. Eceabat’ta yapılacak çok iş var. Eceabat’ta turizm, hayvancılık, balıkçılık, tarım olmak üzere dört sektör var. Bunlarla ilgili aklımda farklı projeler var. Bir örnek vermek gerekirse yaklaşık 3 milyon kişi Eceabat’ı, şehitlikleri ziyaret ediyor. Eceabat’ın merkez ilçesi bundan faydalanamıyor. Arkamızdan dolanıp gezerek, gidiyorlar. Alçıtepe Eceabat’ın bir köyüdür. Oranın esnaf ekonomisi Eceabat’ın 10 katı oldu. Dolayısı ile ilk projemiz Alan Başkanlığı ile görüşüp, Eceabat’ta büyük bir tanıtım merkezi oluşturup, insanları Eceabat’tan dolaştırıp, öncelikle Eceabat’ın ekonomisini canlandırmamız gerekiyor. Her şeyin başı istihdam yaratmak. Tarımla ilgili ise Eceabat’ın domatesi Türkiye’de bir markadır. Biz bunu markalaştıramadık. İkincisi ise bağcılık. Şu an Eceabat’ta bulunan şarap fabrikalarında 5 tanesi Türkiye ve dünya çapında ödüller aldılar. Biz bunları hiçbir şekilde değerlendiremiyoruz. En azından bunların festivallerini yapıp insanları buraya çekebiliriz. Eceabat bir cazibe merkezi. Allah bize, tabiat, tarih, doğa olarak mükemmel şeyler sunmuş. Fakat öyle kötü yönetilmişiz ki bunların hiç birisini artı değer olarak kullanamıyoruz” dedi. 

 
“Boğaza bakıp da kordonu olmayan tek ilçe Eceabat’tır”
Eceabat’ın sorunlarını sıralayarak, hepsi ile ilgili projelerini anlatan Karataş; “Çanakkale’nin karşısındayız. Eskiden hatırlıyorum. Çanakkale’den Eceabat’a çok insan gezmeye gelirdi. Şimdi Çanakkale’den bir tane insanın gelmesini bırakın, tersine bir göç oluşmaya başladı. Adliye, Askerlik Şubesi Çanakkale’ye gitti. Orada oturan memurlar dahi karşıya geçmeye başladı. Bu anlamda bir hayli yapılacak iş var.  Bir kere şehir içi çok kötü. Boğaza bakıp da kordonu olmayan tek ilçe Eceabat’tır. En çok içimi acıtan konu budur. Baştan sona iyi bir kordon planlaması yapacağız. Onunla birlikte ona yakışan, cafedir, çay bahçesidir… sosyal tesisler organize edilecek. Daha sosyal, daha katılımcı bir belediyecilik olacak. Tabi 30 yıldır Ankara’dan olmamın bana verdiği bir avantaj var. Her alandan, her kesimden insanlarla temasım oldu. Ciddi katkılar sunacak insanlarla muhabbetim var. Çankaya Belediyesi Türkiye’nin en büyük belediyesi. Oradaki arkadaş-larım var. Eskişehir Beledi-yesi’nden arkadaşlarım var. Dolayısı ile CHP’li Belediyelerin olanaklarından Eceabat mutlaka nasibini alacak. Bunun dışında Eceabat’ın en büyük sorunlarından bir tanesi de balıkçıların durumu.  Çok kötü durumdalar. Onlarla ilgili barınak ve yeni tesisler yapacağız ve yenileyeceğiz. Yine Eceabat’ta pazar yeri yok.  Çok amaçlı bir pazar yeri tesis edeceğiz. Çok amaçlı olacak. Etkinlikler, sosyete pazarı, otopark olarak da kullanılacak. Eceabat’ın en büyü sıkıntılarından bir tanesi otopark. 10 tane otobüs gelse Eceabat’ta park edecek yer yok. Bu kadar kötü planlaması olan bir yer. Önce bir otopark yapıp, insanları şehrin içerisinde dolaştıracağız. Bir takım yerlere kurslar açarak, el sanatları gibi ürünleri değerlendirme konusunda öncülük yapacağız. Ve bunları pazar yerinde sergileme olanaklarımız olacak. Bir tane de hayalim var. Benim Türkiye’de görmediğim birkaç yer kaldı. Eceabat dışarıdan bakıldığı zaman dış görünümü dizayn olarak çok berbat. Görsellik çok önemli. Benim aklımda 2 tane model var. Bodrum’da tüm binalar beyazdır. Müthiş bir ambiyansla karşılaşırsınız. Çok değişik bir görünüm verir. Boğaz’ı Çanakkale’den önce Eceabat karşılıyor. Bir ikincisi Yunanistan’ın adasına gitmiştim. Orada da tekneyle yaklaştığınızda tüm binalar, sarı, mavi, yeşil kırmızı, mor… tam bir samanyolu gibi renk cümbüşü var. Baktığınızda harika bir görüntü var. Eceabat’ı öncelikle görsel olarak tanıtmamız gerekiyor” dedi.
  
“Eceabat’a öyle bir dokunacağız ki kimse gerçekten tanıyamayacak”
Bundan önceki belediye ve şimdiki belediye Eceabat’ı resmen ikiye böldü. İsmetpaşa ve Kemalpaşa Mahallesi gece ile gündüz gibi. Onunla ilgili bir çalışma yapacağız. 2 yıl içerisinde Eceabat’a öyle bir dokunacağız ki kimse gerçekten tanıyamayacak. 30 yıllık birikimimizi en iyi şekilde Eceabat’a aktaracağız.  Kesinlikle esnaf eğitimi vereceğiz. Kurslar açacağız. Esnafın dilde bilmesi gerekiyor. Her anlamda dizayn etmek gerekiyor. Eceabat’a yakışan mekanlar olacak. Yine kötü bir durum var. GESTAŞ gemi seferlerini saatte birden, iki saatte bire düşürdü.  Bizi kırk yıl önceye götürdü. Akşam 6’dan sonra seferler çift saatlere döndü. Tabi bununla ilgili projelerimiz de çok. Çanakkale Belediyesi yine CHP’li olduktan sonra kendilerinin büyük yardımlarını bekleyeceğiz. Ortak bir tekne almak gibi amacımız da var. Eceabat 150 Bin TL’lik elektrik faturası ödüyor. Eceabat içme suyunu Çokal Barajından alıyor. Baraj ile Eceabat arasında bir santral kuracağız. Yaklaşık 3 yıl içerisinde kendini amorti edecek ve Eceabat Belediyesi’nin elektrik sorunu olmayacak. İki kişilik bir ailenin 100 TL’ye yakın su parası geliyor. Su parasının en büyük gideri de elektrik olduğu için Eceabat halkının su faturalarını ilk etap da yarı yarıya düşürmeyi planlıyoruz. Yani halka ciddi anlamda katkı sunacak. Bunun bir üst modelini Çanakkale’ye uygulamak içinde Ülgür Beyle görüşeceğiz” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş