"Kararlar yok hükmündedir"

1459

İçişleri Bakanlığı`nın 2 Ekim tarihli genelgesi ve aynı günlü alınan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu ile Yüksek Seçim Kurulu kararları ile tüm ülkede yapılacak baroların genel kurulları ertelenmişti. Genelge ve Hıfzıssıhha Kurulu Kararlarında; "Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiye kararı doğrultusunda, mevsimsel etkiler de göz önünde bulundurularak, 02.10.2020 tarihinden itibaren 01.12.2020 tarihine kadar, il genelinde tüm sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek olan etkinliklerin ve genel kurul toplantılarının ertelenmesine" hükmedilmişti. 

 
Çanakkale Barosundan Yürütmeyi Durdurma davası
Söz konusu İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı üzerine Çanakkale Barosu, Çanakkale İdare Mahkemesi`ne İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararına karşı Yürütmeyi Durdurma Davası açtı. Barodan yapılan açıklamada; "Genel Kurulumuzun ertelenmesi kararına ilişkin Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu`nun 2.10.2020 tarih ve 10 sayılı kararının iptali istemiyle, yürütmeyi durdurma talepli 3 Ekim tarihli Çanakkale İdare Mahkemesi`nin 2020/1698 E. Sayılı dosyasıyla UYAP üzerinden dava açılmıştır" denildi.
 
"Alınan karalarlar, Anayasaya aykırı"
Çanakkale`de, Çanakkale Barosu Genel Kurul ve Orgsan Seçimlerinin ertelemesini gerektirir yoğunlukta Kovid-19 hastası bulunmadığı ifade edilen YSK başvurusunda, "Baromuz Genel Kurulu için her türlü hijyen, maske ve sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde gerekli tüm önlemler alınmıştır. Çanakkale Barosu Genel Kurulu yaptırılmaz iken 4 Ekim tarihinde bir siyasi partinin Merkez İlçe Kongresi gerçekleştirilmiş, 6 Ekim tarihinde ise yani bugün başka bir siyasi partinin İl Kongresi gerçekleşmektedir. Ayrıca başka bir siyasi parti de 18 Ekim`de İl Kongresini yapacağını açıklamıştır. 25 Ekim tarihinde ise Eğitim-İş Sendikası Çanakkale şubesinin Genel Kurulunun yapılmasına izin verilmiştir. Bu şartlar altında Çanakkale Merkez İlçe Seçim Kurulu tarafından verilen söz konusu kararların başta Anayasamızın 10. Maddesinde düzenlenen kanun önünde eşitlik, 13. Maddesinde düzenlenen temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması, 67. Maddesinde düzenlenen seçme ve seçilme hakkı, 135. Maddesinde düzenlenen kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının kuruluşuna dair hak ve düzenlemelere aykırı olduğu açıktır. Siyasi partiler ile sendikaların kongrelerini yapmalarına izin verilirken Çanakkale Barosu üyesi meslektaşlarımızın iradesinin oluşacağı genel kurulun yapılmasına izin verilmeyerek Anayasa maddesinde düzenlenen `Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.` ilkesi açıkça ihlal edilmiştir. Avukatlık Kanunu`nun yukarıda belirtilen amir hükümleri hiçe sayılarak, normlar hiyerarşisine aykırı bir şekilde, bir genelgeden yola çıkılarak kanuni hakların kullanılması engellenmiştir" denildi. 
 
"Alınan kararlar `tam kanunsuzluk` oluşturmaktadır"
Çanakkale Barosu, 3-4 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlanan35`inci Genel Kurulun ertelenmesine neden olan 2 Ekim tarihli kararlar ile ilgili Yüksek Seçim Kurulu`na "tam kanunsuzluk" başvurusunda bulunarak, alınan kararların yok hükmünde olduğunu vurguladı. Baroların genel kurul ve organ seçimlerinin, Avukatlık Kanunu ile düzenlendiğine, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları olduğuna vurgu yapılan YSK başvurusunda, "Bakanlık Genelgesi ve Hıfzıssıhha Kurulu kararları idari kararlar olup, bu kararların seçim kurulu tarafından benimsenerek aynı yönde kararlar verilmesi oldukça hatalı ve bütünüyle hukuka aykırıdır. Bu durum yetki ve görevlerini Anayasa`dan ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu`ndan alan Çanakkale Barosu`nun Genel Kurulu yapmasına engel oluşturmaktadır. Merkez İlçe Seçim Kurulu`nun idari kararın yeterli olmadığım belirterek genel kurul takvimini işletmesi gerekirken `Genel Kurul ve Organ Seçimlerinin Ertelenmesi` başlıklı bir karar ile genel kurulu ertelemesi hukuka açıkça aykırıdır. Açıklamaya çalıştığımız sebeplerden Genel Kurulumuzu yapamamamız yönünde verilen Merkez İlçe Seçim Kurulu kararları tam kanunsuzluk durumu yaratmakta olup, bu durumun sayın Kurulunuzca düzeltilmesi gerekmektedir" denildi. 
 
Baro Başkanı Şarlan`dan avukatlara çağrı 
Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan, ayrıca 3 Ekim tarihinde Çanakkale İdare Mahkemesi`ne açılan Yürütmeyi Durdurma Kararına baro üyesi avukatların da müdahil olmaları çağrısında bulundu. Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan, Çanakkale İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararına karşı Çanakkale Baro Başkanlığı`nca açılan Çanakkale İdare Mahkemesi`nin 2020/1698 esas sayılı yürütmenin durdurulması ve kararın iptaline ilişkin davaya fer`i müdahalede bulunmak isteyen meslektaşlarımızın dilekçeyle başvurması önem arz etmektedir. Desteklerinizi bekler saygılar sunarız" denildi.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş