"Karar, Saros'un kaderini değiştirir"
Saros Körfezi’ne kıyısı bulunan Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere köyü sahilinde, BOTAŞ tarafından yapılması planlanan yeniden gazlaştırma terminali (FSRU) ve Kara Boru Hattı Projesi için alınan kamulaştırma kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Daha önce Saros Körfezi kıyısındaki ormanlık alan 2006 yılında Kütür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi’, 2010 yılında ise ‘Saros Körfezi Özel Koruma Bölgesi’ olarak ilan edilmişti. Alınan karara bölge halkı tepki gösterdi. Bölge halkı, yapılmak istenen proje ile bölgenin kaderinin tamamen değişeceği görüşünü paylaşıyor. Edirne Kent Konseyi tarafından projeye karşı ortak hareket etmek amacı ile çevre STK ve dernekleri ile Ekoloji ve Çevre Platformu oluşturuldu. Platform üyeleri gazetemiz Çanakkale OLAY’a yaptıkları açıklamada, projeye karşı çalışma başlatıldığını belirttiler. Halkın, kararın ardından büyük tepki gösterdiğini ifade eden yetkililer, şu ana kadar bölgede 1 gün içerisinde 15 bin ıslak imza topladıklarını açıkladılar. Ünlü rock yıldızı Haluk Levent’in de katılım göstereceği büyük bir miting gerçekleştirileceğini belirten yetkililer, projeye karşı çalışmalara devam edeceklerini söylediler. Yetkililer; “Acil kamulaştırma Resmi Gazete ’de yayınlandı. Kent Konseyi olarak bununla ilgili büyük bir platform oluşturuldu. Bu platform tarafından çalışmalar sürüyor. Şu an Erikli Sazlıdere bölgesindeimza kampanyası yapıyoruz. Aynı zamanda Haluk Levent’in konuyla ilgili bir açıklaması vardı. 26 Ağustos tarihinde bir miting düzenlenecek ve Haluk Levent tarafından bir konser verilecek” dediler.
“Projeyle Körfezin kaderi değişecek”
Projeyle bölgenin kaderinin tamamen değişeceğini ifade eden platform üyeleri;“Saros Körfezi turizm ağırlıklı özel koruma bölgesi olmuş bir yer. Şimdi buraya Doğalgaz Gemi İskelesi yapılıyor. Bu yapılan, körfezin tankerlerle altının üstüne getirilmesi, bölgenin kaderini tamamen değişmesi olur. Körfez,Botaş Körfezi gibi bir hale gelir. Böyle bir sıkıntı var. Bizde insanlara bu söylemlerle bu durumu dile getirmeye çalışıyoruz. Bununla ilgili açıklamalar, insanları bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. İnsanlar bu konuda çok duyarlı. Erikli bölgesinde imza kampanyası vardı. 15 bine yakın ıslak imza toplandı. Kampanyamız devam diyor” dediler.
“Halk, ÇED toplantısına izin vermedi”
Halkın daha önce ÇED katılım toplantısına izin vermediklerini dile getiren üyeler; “Şu an oraya bir iskele ile ufak tefek eklentiler yapılması düşünülüyor. Ancak daha sonra oraya bu eklentiler, ÇED raporunda söz edildiği üzere petrol taşımacılığına da olanak sağlayacak. Raporda, ‘beyaz ürün de taşınabilir’ diye bir ibare geçiyor. Bu beyaz ürünleriniçerisinepetrol, mazot rafineri ürünleri giriyor. Orada bir şeyler değiştirilmek isteniyor. Bu tamamen bölgenin kimliğini değiştirmektir. Turizm bölgesinden doğalgaz, petrol rafineri bölgesine döndürmek anlamına geliyor. Oradaki insanların hepsi tepkili. ÇED Katılım toplantısı halkın tepkisinden dolayı yapılamadı. Bunun üzerine acilen bir kamulaştırma kararı alındı. İnsanlar bunu istemiyorlar. Kent Konseyi’de bu konuda karar alarak Ekoloji ve Çevre Platformu oluşturdu. Hep beraber buna karşı çalışmalarımız devam ediyor.
(Eren Aşnaz)