havadurum

KARANTİNA günleri

2623

 Coronavirüsü salgını tüm dünyayı kasıp kavurmaya devam ediyor. Tüm ilçelerde yakından takip edilen coronavirüsü salgınının durumuna ve buna karşı alınacak önlemlere ilişkin Umumi Hıfzıssıhha Kurulları tarafından alınan kararlar uygulanıyor. Ayvacık, Gökçeada, Biga, Eceabat’ta İl ve İlçe dışından bu ilçelere giden yurttaşların 14 gün evde kalmaları sağlanırken, bu karantina süreçleri belediyeler, köy ve mahalle muhtarlıkları ile kolluk kuvvetleri marifetiyle sağlanıyor. Çan’ın Maltepe Köyü 14 gün süreyle karantina altına alındı. 

 
İşte ilçelerde coronavirüsü salgınına karşı son durum…   
Biga’da karantina kararı
Biga’da 29 Mart tarihinde Biga Kaymakamı Mustafa Can başkanlığında yapılan Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Kararları kapsamında Covid-19 salgınından yayılmasında sosyal hareketliliğin azaltılması, yakın fiziksel teması sağlayan ortamların ortadan kaldırılması amaçları ile vatandaşlarımızın hayatlarını korumaya, salgın tehdidini engellemeye yönelik mezkûr talimatlar kapsamında alınan tedbirler görüşüldü. Buna göre, “1) İlçelerimizde bulunan limanlarda ve balıkçı barınaklarında Koronavirüs (Covid -19) tehdidine karşı gerekli tedbirlerin alınarak, giriş ve çıkışların kontrol altına alınmasına, gerekli denetim ve kontrollerin Karabiga Liman Başkanlığı, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığı tarafından yapılmasına, a) Vatandaşlarımızın çok yakın mesafede bir arada bulunarak hastalığın bulaşma riskini artıran Gezinti (Tenezzüh), Turistik Amaçlı Olta Balıkçılığı, Ticari Yat ve İlkel Yapılı Ahşap Gemi cinslerinde faaliyet gösteren gemilerin ticari faaliyetlerinin askıya alınması, b) Özel Teknelerde tek kişi ile seyir yapılması esas olmakla birlikte tekne büyüklüğüne göre içerisinde bulunacak kişilerin, sosyal mesafenin korunması şartıyla teknede zorunlu bulundurulması gereken personelden başkası ile seyir yapılmaması, c) Deniz ve iç sularda gerçekleşen amatör balıkçılık faaliyetlerinde toplu olarak bulunulmamasına, sosyal mesafe kuralına riayet edilmesi, Karabiga Liman Başkanlığı, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığı tarafından ilgili yerlerin bilgilendirilerek takip ve denetimin yapılmasına, 2) PTT ve banka şubeleri önünde hizmetten faydalanmak için sıra bekleyen vatandaşların sosyal mesafe kurallarına uymaları ve sosyal mesafe korumalarının ilgili kurum yetkilileri tarafından sağlanmasına, gerekli her türlü tedbirin alınmasına, 3) Fabrika çalışanlarını taşıyan servis araçları “Şehirlerarası Seyahat” kısıtlamalarından muaftır. İşçi ve personel servislerinde de genelgede belirtildiği üzere sosyal mesafe kuralı ve en fazla %50 doluluk oranı kuralına uyulması zorunludur. 4) İl ve İlçe dışından Biga İlçemize gelen vatandaşlarımıza belediyeler, köy ve mahalle muhtarlıkları ve kolluk marifetiyle 14 gün evde kalmaları hususunda bilgilendirme yapılması ve uyarılması, 5) İlçemizde faaliyet gösteren sanayi kuruluşları, termik santraller, tarım ve hayvancılık işletmeleri vb. tüm işyerlerine Biga dışından gelen vatandaşlarla ilgili sağlık kontrollerinin yapılarak 14 gün gözlem altında bulundurulması ve İlçe Sağlık Müdürlüğüne bilgi verilmesi” kararları oybirliği ile alındı. 
 
Ayvacık’ta çocukların market ve pazara girmesi yasaklandı!
Ayvacık Kaymakamlığı’ndan yapılan duyuruda ise, İl Umumi Hıfzıssıhha Kararları doğrultusunda; “Çocukların Market ve Pazarlara girmesi Yasaklanmıştır. Ayrıca; İl dışından, özellikle Büyükşehirlerden Köylere dönen vatandaşlarımızın 14 Gün boyunca evlerinden çıkmamaları ve Halkın içine karışmamaları, misafir kabul etmemeleri önemle rica olunur. Tüm Halkımıza İlanen Duyurulur” denildi. 
 
Çan’ın Maltepe Köyü karantinada 
coronavirüs salgını ile mücadele kapsamında, Çan’ın Maltepe Köyü karantinaya alındı. Çan Kaymakamlığı Toplantı Salonu`nda düzenlenen İlçe Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında; “koronavirüs salgınıyla mücadelede alınacak tedbirler kapsamında, bulaşın önlenmesini sağlamak ve halk sağlığını korumak amacıyla, Maltepe Köyü`nde 14 gün süreyle karantina alınmasına karar verildi” denildi. 
 
Eceabat’ta da dışarıdan girişlerde 14 gün karantina kararı
Eceabat İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Kararları kapsamında 14 günlük karantina kararı alındı. Eceabat Umumi Hıfzıssıhha Kurulu 29 Mart tarihinde Kaymakamlık binası toplantı salonunda Eceabat Kaymakamı Hasan Ongu başkanlığında yapılan toplantıda alınan kararlar duyuruldu. Yapılan duyuruda, “Bilindiği üzere yeni Koronavirüs hastalığı (COVİD-19) ilk olarak Çin’in Vuhan eyaletinde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) ile gelişen ve birçok ülkeye yayılan viral bir hastalıktır. D.S.Ö. tarafından pandemi ilan edilmiş olup ülkemiz sınırları içinde de COVID 19 vakalari görülmeye başlanmıştır. Bu salgın döneminde virüsün bulaşıcılığını önlemek için halk sağlığı tedbirleri kapsamında (COVİD-19) salgını ülkemizdeki etkisi bitene kadarki süreçte; 1- 2020 yılı içerisinde İlçemiz Umumi Hıfzıssıhha Kurulunca alınan tüm kararlara ilçemizdeki kamu kurum ve kuruluşları ve ilgili özel işletmelerce herhangi bir zafiyet gösterilmeden titizlikle riayet edilmesine, 2 - İlçemiz merkezi ve köylerindeki süpermarket ve marketlerde gereken hijyen kurallarına ve sosyal mesafe kuralına uyulmasında zaafiyet gösterilmemesi hususunun kolluk kuvvetleri tarafından ilgili işletmelere tebliğ edilmesine, 3 - İlçemiz merkezi ve köylerindeki süpermarket ve marketler ile pazar yerlerine çocuk yaştakilerin girişinin engellenmesine, bu kararın Kaymakamlığımız, Belediye Başkanlığı resmî internet siteleri, kolluk araçları, sosyal medya hesapları, Belediye Başkanlığı anons sistemi, köy ve mahalle muhtarlıklarımız, camilerimiz vasıtasıyla anons yapılarak vatandaşlarımıza duyurulmasına, 4 - 29/03/2020 tarihinden itibaren ilçemize ilçe dışından gelenlerin 14 (On dört) gün evlerinden çıkmamaları gerektiğinin, ilgililere kolluk kuvvetleri, muhtarlar ve ilgili kamu çalışanları tarafından tebliğ edilmesine, bu kararın Kaymakamlığımız ve Belediye Başkanlığı resmî internet siteleri ve kolluk araçları, sosyal medya hesapları, Belediye Başkanlığı anons sistemi, köy ve mahalle muhtarlıklarımız, camilerimiz vasıtasıyla anons yapılarak vatandaşlarımıza duyurulmasına, 5 - 2020 yılı içerisinde İlçemiz Umumi Hıfzıssıhha Kurulunca alınan kararlara uymayan vatandaşlarımıza Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına, Oy birliğiyle karar verilmiştir” denildi. 
 
Gökçeada’da karantina uygulamasına sıkı denetim 
Gökçeada Kaymakamlığı’ndan yapılan duyuruda İlçe Hıfzıssıhha Kurul Kararı gereğince, karantina uygulamasına uyulup uyulmadığının denetiminin yapılacağı öğrenildi. yapılan duyuruda, “29.03.2020 tarihinde yapılan İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulunda alınan karar gereği yarın sabah saat 10:00 itibarı ile İlçemize gelen vatandaşlarımız 14 gün zorunlu karantinaya tabidir. Bu karara uyulup uyulmadığı Güvenlik Kuvvetleri ve Sağlık ekipleri tarafından kontrol edilecek ve karara uymayacaklar hakkında 3.150,00TL idari para cezası uygulanacaktır. İlçemize günübirlik gelenler, ilçemizde gün içerisinde nereye gideceklerini bildirmekle mükelleftir. Aksi taktirde idari para cezası ile cezalandırılacaktır” denildi. 
 
Bozcaada’da önlemler üst düzeyde alınıyor 
Bozcaada Kaymakamlığı’ndan yapılan duyuruda, “Dünyanın ve ülkemizin Koronavirüsle mücadelesinin sürdüğü şu günlerde; Bozcaada olarak da ülkemiz genelinde alınan tedbirlere ek olarak aldığımız tedbirlerle mücadelemizi sürdürmekteyiz. Bu doğrultuda kamu kurumlarının aldığı önlemlerin yanında sizlerin de bu mücadeleye desteği başarı için önemli bir katkı sunacaktır. Bu önlemler kapsamında zorunlu olmadıkça adaya işçi getirilmemesini tekraren ifade etmekle birlikte zorunluluk sebebiyle getirilen tüm işçilerin(tarım, inşaat vb.) 29/03/2020 tarihinden itibaren 1 gün öncesinde Emniyet ve Jandarma birimlerimize kimlik bilgilerinin verilerek getirilmesi gerekmektedir. Getirilen işçilerin kaydı alınıp, gerekli sağlık kontrollerinden geçirildikten sonra adaya girişine izin verilecektir. Anlayışınız için şimdiden teşekkür ederiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş