havadurum

Karakaş "Bu şehir turizmle beraber uçar gider"

1147

 CHP Önceki Dönem Merkez İlçe Başkanı Dr. Celal Karakaş 18 Ekim Perşembe Günü, Belediye Başkanlığı aday adaylık başvurusunu CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık’a teslim etti. Aday adaylık başvurusunun ardından seçim turlarına başlayan Karakaş, Gazetemiz Çanakkale OLAY’ı ziyaret ederek, Gazetemiz sahibi Aynur Ganiler’in sorunlarını yanıtladı. Çanakkale’nin sorunlarını sıralayan Karakaş, çözüm önerilerini sundu. Çanakkale’de doğmuş büyümüş, kentin sorunlarını bilen bir insan olarak kenti yönetmeye talip olduğunu belirten Karakaş, Çanakkale için öncelikli sorunun trafik ve otopark olduğunu belirtti.  Kentin üçte birinin aracı olduğunu ve otopark sorunun öncelikli sorunlar arasında geldiğini ifade eden Karakaş, Pazar Alanı, Belediye İş Merkezi gibi alanların alt kısımlarının işletmeciliği belediyeye ait olmak üzere otopark yapılması gerektiğini belirterek; “İlk bir yılı geceli gündüzlü bu sorunu çözmeye çalışarak geçirmek lazım. Çünkü trafiği rahatlatmadan ne yaparsan yap bir sonuç elde edemezsin” dedi. Trafik ve otopark sorununun ardından Çanakkale’nin Kongre Merkezi sorununa çare bulunması gerektiğini ifade eden Karakaş, bunun için en iyi yerin yeni yapılan belediye binası olduğunu ifade etti. ‘E Belediyecilik’ gibi uygulamalarla Belediye departmanlarının azaltılması gerektiğini belirten Karakaş; “Belediyenin binasında olması gerek ana unsur Yazı İşleri ve İmar Müdürlükleri. Bunların rahat çalışması için diğer birimlerin birçoğunun çıkması lazım. Böyle yaptığımızda, ana binaya olan ihtiyaç azaldığı zaman bizim de yeni bir belediye sarayına ihtiyacımız olmaz. Belediye binasının bittiği gün sadece eşya seçimini Kongre Merkezi’ne uygun seçtiğinizde elinizde 150-200 kişilik pek çok salon, küçük workshop odaları, mini toplantı odaları her şey hazır olacak” dedi. Aynı zamanda öğrencilere dönük, ücretsiz wifi hizmeti olan alanlar, sanat atölyeleri, her mahalleye spor alanları, Sarıçay’ın düzenlenerek, gezinti ve açık konser alanlarına dönüştürülmesi gerektiğini belirten Karakaş, belediyenin bütçesi dahilinde hepsinin yapılmasının mümkün olduğun dile getirdi. 

 
“Çıraklığı Meclis üyesi olarak yaşamak lazım”
Konuşmasına öncelikle neden Başkan aday adaylı olduğunu belirterek başlayan Karakaş; “Herkesin doğup büyüdüğü sokaklarda çocukluğundan gelen hayalleri vardır. Çünkü yaşarken hep eksiklikler görürsün ve onların düzeltmesini istersin. Bilakis bunu büyükler, siyasetçiler yapar. Onları görürsün, Valiyi görürsün, devlet büyüklerini görürsün, yerel yönetimi görürsün. Eğer yaşadığın şehre duyarlıysan bu insanın bilinçaltına yerleşir. Benim içindeböyle oldu. Muhtarlarla Derneğine gittiğimde de şunu söyledim. Ben 10 yıl boyunca Belediye Meclisine girdiğim süreden beri her yerde konuştum. Belki de benim kadar köylere giden hiç kimse yoktur. Ancak hiçbir zaman kendime oy istemedim. Benim hayallerim yaşadığım kentte söz sahibi olmaktı. Burada iki dönemlik Belediye Meclisi üyeliği de bana çok şey kattı. Benim için en önemlisi ben orada 7 yıl boyunca ‘Plan Bütçe Komisyonuna Başkanlık’ yaptım. Belediyenin kaç parası var, ne kadar borçlanır, ne kadar yatırım yapabilir, nasıl öder… Bunları en iyi bilenlerden birisi benim. Şu anda belediyenin bütçesi 300 Trilyona yakın. Bu çok önemli. İki dönem Grup Başkanvekilliği yaptım. Tabi, buda bize başka bir sorumluluk getirdi. Burada aynı zamanda partiyi temsilen de söz almak gerekiyor. Yine, iki dönem Merkez İlçe Başkanlığı yaptım. Bunların hepsi bir insanın hazırlanması için önemli konular. Ben şimdi bu tecrübelerden sonra. Bir iki dönem Belediye Meclisinde çalışmak, aktif görev almak ve ondan sonra Belediye Başkanlığı yapmak işletmenin selameti açısında çok önemli. Hep denir ya; ‘ilk dönemimi çıraklıktı, ikincisi ustalık.’ Çıraklığı Meclis üyesi olarak yaşamak lazım. Başkan olarak çıraklık bence çok doğru değil. Ben olaya böyle bakıyorum ve kendimi böyle yetiştirdiğime inanıyorum. Ben cerrahım ve cerrahlık bambaşka bir iştir. Tek sorumlu sensin ve maçı sen tamamlayacaksın. Yaşandıklarımdan benim bir tecrübe de oldu. Tabii ki Sayın Başkanımızın da son derece iyi niyetli olduğu düşünüyorum. ‘Ben kenti yönetmek isterim’ diyen arkadaşlarımızda iyi niyetli. Ancak insanlar arasında farkı oluşturan yöntemlerindeki öncelikleridir. Benim yöntemimi herkesin fikrini almak ve sıcak yaklaşarak karşıdakinin bana fikrini açıklayabilecek özgüveni vermek. Eğer çok kasıntı durursan karşındaki de sana bildiğini anlatamaz. Beni rencide eder mi? Diye korkar. Oysa benim için böyle bir durum söz konusu değil. İkincisi benim önceliklerim belli. Öncelikle sorunları çözmemiz lazım. Birde vizyon koymamız lazım” dedi.
 
 
“Bin araçlık otoparkımız var mı? Yok”
Çanakkale’nin öncelikli sorunlarının trafik ve otopark olduğunu belirten Karakaş; “Önce şunu kabul etmemiz lazım. Çanakkale’nin bir otopark sorunu var. 40 bine yakın araba var ancak bir kaç bin araçlık otoparkımız var? Çanakkale genelinde 500 bin insan yaşıyor, 173 bininin arabası var. Çanakkale Merkezde de hemen hemen benzer bir oran var. 126 bin nüfus, 40 bin araç, bu üçte biri oluyor. Nerede 40 bin araçlık otopark var? Hiçbir yerde yok. Bunu bir kabul etmemiz lazım. Otopark ve ulaşımı iç içe düşünmemiz lazım. Otopark ve ulaşım sorununu hızlı bir şekilde çözmek lazım. Bununla ilgili ben ilk olarak Halk Otobüsleri Kooperatifine gittim ve kendileri ile konuştum. Önerilerim kendilerine de mantıklı geldi. İlk bir yılı geceli gündüzlü bu sorunun çözmeye çalışarak geçirmek lazım. Çünkü trafiği rahatlatmadan ne yaparsan yap bir sonuç elde edemezsin. Birde gelir getirici projelerin içerisinde olmamız lazım. Bir otopark yapıyorsak onu kendimiz işletmeliyiz. Şu an trafiği tıkayan en büyük sebeplerden bir tanesi, insanlar Demircioğlu Caddesi’nde arabalarını kenara çekip ihtiyaçlarını karşılıyorlar ve haklılar. Oysaki belediye,otoparkları kendiişletse bir saat ücretsiz dersin. Kişi, o bir saatte her türlü acil alışverişini yapar. Hanımın verdiği siparişleri alır ve gelirsin. En hızlı yapabileceğimiz otopark yerinin de pazar yeri olduğunu söylüyorum. Pazar yeri normal yol kotundan aşağıda. Onu kazdığınızda eksi bir inersiniz. Zemini yükseltmiş oluyorsun. Çay yataklarını su basmaz. Üzerine 6 metre bir tavan bırakırsın ondan sonrada çatıya gider. Tamamen kaba inşaattır ve 6 ayda yapılır. Bu şehrin trafik sorununu hızla çözmemizde faydası olur. Üniversite Kavşağı Rotary Parkı ile Tıp Fakültesi arası yaklaşık 4 km. Bu hattın gidiş dönüş yolu hep dolu. İki şeritli yol var ancak bir şerit kullanıyorsunuz.  Ne yapılabilir? Otopark yasağı koyduğumuz zaman, büyük bir işe girmeye gerek yok. Park etmiş araçları kaldırdığımız zaman, otobüsleri oraya sokabiliriz. Bir, otobüsler daha hızlı gidecek. Tek şeritten otobüsleri çıkarttığımız zaman otomobillerde daha hızlı gitmiş olacak. Gidişi ayrı, gelişi ayrı olacak. Bu,metrobüsten daha hızlı bir çözüm. Taksiler ve özel arabalar için durakların önü ve arkasına sarı alanlar yarattığımız zaman zaten orada indirme ve bindirme işlemlerini yapabilirler. Şunu sormak lazım. Bin araçlık otoparkımız var mı? Yok. Aynı zamanda Belediye İş Merkezini yapmadan önce Cumhuriyet Meydanı’ndan ve Kız Meslek Lisesi’nin olduğu yerden yeraltını kazarak Belediye İş Merkezine gelebilirsek en az bin araçlık otopark yapmış oluruz. Kongre Merkezi, otopark, ulaşım üçünü hızla yaptığımız zaman şehir nefes alır” dedi.
 
“Kongre Merkezi sorununu hızlı bir şekilde çözmemiz gerekli”
Ardından hızlı bir şekilde Çanakkale’nin Kongre merkez, sorununu çözülmesi gerektiğini beliren Karakaş; “Buda çözülmeyecek bir şey değil. Çok rahat bir şekilde çözülebilir. Bütçesi de var. Bunun için mevcut binalardan devşirmede yapabilirsin. Biz, muhtarlıklarda daha fazla hizmet vermeye başladık.  Büyük mahallelerde muhtarlık binası da olabilir. Banka şubesi gibi daha büyük ofisleri de kiralayabiliriz. Esenler’de, Cevatpaşa’da, İsmetpaşa’da, Barbaros’ta ve birde merkezde bir yer planlamamız lazım. Bu, 4-5 yerde su ücretleri, emlak ücretleri ödenir. Halkla ilişkilerden,Kültür Müdürlüğünden birileri olur. Onlar BelediyeninKültür Ve Sosyal İşlerle ilgili aktivitelerini paylaşırlar. Dolayısı ile belediye ile halk iç içe geçmiş olur. Belediyeyeinsanların gelme zorunluluğunu azaltmak için bir kurye sistemi kurarsınız. Diyelim ki yeni bir inşaat yapacaksınız, yada inşaatla ilgili bir sıkıntınız var. Orada zaten bir teknik eleman vardır ve kendisi inşaat yapmak için gerekli olanları sizlere aktaracaktır. Saatte bir motorla kurye yapacaksınız. Bu şekilde belediye hizmetleri vatandaşın ayağına gitmiş olur. İkincisi olabildiğince ‘E Belediyeciliği’ yaymak lazım. Çok düşük oranlarda gidiyoruz. Ödemelerin otomatik olarak yapılması, bankadan yapılması, otomatik olarak internetten yapılması. Bu konuda,‘isteyen yapsın’ demek yerine zorlayıcı kampanyalar yapmak lazım. Mesela yoğun işçi çalıştırılan yerlerde,  örneğin bir hastanede stant açıp orada internet kullanan herkese ne yapabileceklerini anlatabiliriz. Mahallelerde de bunu anlatabiliriz, ancak yetmediği yerlerde büyük işletmelerde bu tanıtımı yapabilirsiniz. Bunları yaptığımız zaman belediye binasına olan ihtiyacınızı azaltmış oluyorsunuz. Gene de yetmedi daha ferah bir yer istenirse de o zaman bazı bölümler belediyenin dışına çıkartılabilir. Örneğin, Zabıta Müdürlüğü Belediyenindışında başka bir yerde olabilir.  Veya Ulaştırma, Park ve Bahçelerin gitmesinde bir mahsur yok. Belediyenin binasında olması gerek ana unsur Yazı İşleri ve İmar Müdürlükleri. Bunların rahat çalışması için diğer birimlerin birçoğunun çıkması lazım. Böyle yaptığımızda anda binaya olan ihtiyaç azaldığı zaman bizimde yeni bir ‘Belediye Sarayına’ ihtiyacımız olmaz. Bütçemizin büyük bir kısmı buraya gidiyor. Son rakamları bilmiyorum ama yeni binanın son ihale edildiği rakam 47 Trilyon artı KDV’ydi. O zaman bütçemiz 200 Trilyondu. O gün için belki böyle bir ihtiyaç vardı. Ancak artık, E Belediyecilik ve mahallelerde hizmeti yaygınlaştırma politikası ile beraber bugünün şartlarında ve ekonomisinde şu anda ihtiyaç yok. Bina yeri itibari ile de son derece uygun” dedi.
 
 
“Bize bir kültür başkenti olmanın yollarını açar”
Karakaş; “Kongre Merkezlerindeki en kötü şey uzakta olduğu zaman onun şehre yansıması hiç olmaz. İçeride 800 kişilik bir salon var. Artı tavan yüksekliği başka salonlar yapmaya da müsait. Bir Kongre Merkezi’nin olmazsa olmazı en az 5 tane çalışan salonun olması gerekir. Her şeyinin aynı binada olması gerekiyor. Bunlar, bu binada mevcut olabilir. 22 Bin Metrekare içerisinde ilave bir tadilata da gerek yok. Belediyenin bitirdiği gün sadece eşya seçimini Kongre Merkezi’ne uygun seçtiğinizde elinizde 150-200 kişilik pek çok salon, küçük workshop odaları, mini toplantı odaları her şey hazır olacak. Şu ana kadar saydıklarımız sıfır maliyet.Bundan sonrasını nasıl büyütebiliriz. Carrefour’un olduğu yer 5 dönüm civarında. Yüzde 5’i maliyenin. Orayı yıkıp yine altı otopark, üstüne büyük salonlar yapılabiliriz. Duruma göre biner kişilik iki salon, duruma göre bir kaç farklı salon yaptığımız zaman sistem kendi kendini büyütebilir. Böyle olduğu takdirde,Türkiye’deki bütün şehirlerin imreneceği, kentin tam merkezinde bir Kongre Merkezimizoluyor.Bunları taşımak son derece kolay şeyler. Bunların hepsi Belediyenin maliyetinde. Hiç satmadan bu güne kadar gelmişler. Birazda turizmin içerisinde olduğumiçin söylüyorum.Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat bu şehir için son derece kötü. Bizim turizmimizde daha çok insanlarburaya, biraz Troya için, Tarihi Yarımada için ve deniz için geliyorlar. Biz, kışın kongreleri buraya çekersek ve Belediyenin mülkiyetindeki yerlere çekersen, salon kiralarını minimumda tutabilirsiniz. Bu da, burada kongre yapmak isteyen dernekler için son derece cazip olacaktır. Havaalanımız da büyüdü. Bu şehir turizmle beraber uçar gider. Bu da aynı zamanda bize bir kültür başkenti olmanın yollarını açar. Bir yer bulmamız lazım. Birincisi, otopark ve ulaşım, ikincisi turizm. Bundan sonrası gelir. Türkan Saylan yıkılacak yerine yeni yerler yapılacak, toplantı salonları yapılacak. Bunlar bizi bir yerlere götürür” dedi. 
 
“Her yıl üç mahalleye spor salonu yapılabilir”
Çanakkale’de öğrencilerin taleplerine çözüm bulunması gerektiğini belirten Karakaş;  “Öğrenciler, ücretsizwifi istiyorlar. Neden bizim bazı meydanlarımızda ‘ücretsiz wifi’ olmasın. Çok sanatçı ruhlu ,GüzelSanatlarda okuyan öğrencilerimiz var. Onların açık ve kapalı atölyelerini Belediyenin sağlaması lazım. Her yeri kullanabilmeliler. Bizim bütün yeşil alanlarımızı bu çocukların, çalışma atölyesi için kullanabilmeleri lazım. Kapalı mekânlar yaratabiliriz. Yeterki yaşasınlar. Öğrencinin geldiği yerde, heyecan, güleryüz, neşe vardır. Çocukları böyle kazanmamız mümkün.Kırklareli’nde SaadettinSaran, 3 gün önce 18’nci spor salonunu açtı. Başkanda bunu söylemişti. Bunu 1 Trilyona malediyormuş. Biraz maliyetlerin arttığını düşünürsek bu para Belediyenin bütçesi için hiçbir şey. Başkanda bunu ucuza mal ettiğini bilerek kendisi ile görüşmek istediğini belirtti. Demek ki Kapalı Spor Salonlarını her semte, her mahalleye yapmak o kadar kolay. 300 Trilyon bütçenin içerisinde yüzde on desek 30 Trilyon yapar. Her yıl üç mahalleye spor salonu yapılabilir” dedi.
 
“Çanakkale gibi parlayan yıldız olan bir kentte sponsor bulmak gerçekten çok kolay”
Sarıçay’ın yeniden düzenlenerek hem gezinti, konser alanlarına rahat bir şekilde dönüştürülebileceğini ifade eden Karakaş; “Park ve Bahçeler Müdürlüğü bütçesini arttırarak şehir içerisindeki yeşil alanları arttırmamız son derece kolay olur. Biliyorsunuz İtfaiyenin karşısına köprü yapılacak. Bunu hızla yapmak lazım. İnönü Köprüsü yapıldığında 4 Trilyon gibi bir maliyeti vardı. Aynı şekilde belediyenin karşısına biraraç köprüsü yapılırsa, o zaman köprüdeki araç tıkanmaları ortadan kalkar. Bunlar yapılabilecek projeler. Bunlar için paramız var. Yoksa bile İller Bankası’ndan 130 Trilyon lira borçlanma hakkımız var. Faizi her zaman banka faizlerinden daha düşük. Zaten otoparklardan bir gelirimiz olur. Şehir rahatlar. Sarıçay için düşünürsek yaya geçişi için yeterli köprümüz yok. Karşıya geçmek istersen ya pazar yerinin içerisinde ya da Troya Köprüsünden geçiyorsun. Bir yaya köprüsünün maiyeti 150- 200 Bin TL. Buna bağışta bulabilirsiniz. En az 5-6 yaya köprüsü yaptığımızda Sarıçay’da hareketliliği artırırsınız. Sarıçay’ın mülkiyeti DSİ’de. Dolayısı ile belediye oraya kapalı alan yapamaz. Ancak konser alanları yapılabilir. Bir taraf çok düz karşı tarafta ise tribün koyabilirsiniz, sahneyi istediğin yere koyabilirsin. Sandalda insanlar konser dahi izleyebilirler. Işıklandırmanın yapılması lazım. Suyun içerisinden birkaç Led geçirseniz o dahi aydınlatır. Bunlar belediyenin yapacağı işler içerisindeki en ucuzları. Bunları yapmak istediğinizde, sadece adının yaşaması için bile bu düzenlemeleri yapacak birçok insan bulursunuz. Çanakkale gibi parlayan yıldız an bir kentte sponsor bulmak gerçekten çok kolay” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş