havadurum

Karagöz’den Ahilik Haftası mesajı

Karagöz’den Ahilik Haftası mesajı
CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, Ahilik Haftası nedeniyle bir mesaj yayınladı.

775
Mesajına “Anadolu kültürünün en önemli miraslarından biri olan ahilik sistemi, aslında ülkemizin ticaret ve sosyal dokusunun önemli bir unsurunu teşkil etmektedir. Ahilik kurumuna üye olmak isteyenlerden; cimrilik değil, lütuf; zulüm değil barış; yalan değil doğruluk talep eden böylesine önemli bir kültür, bu topraklarda doğruluk, kardeşlik ve yardımseverlik içerisinde ekonomik ve sosyal ilişkilerin düzenlenmesini sağlamıştır” diyerek başlayan CHP İl Başkanı Hamza Karagöz; “Mesleki dayanışmanın önemine vurgu yapan ahilik kurumu aynı zamanda rekabet hukukunu düzenleyen ve haksız rekabetin yani haksız kazancın önüne geçmeyi hedefleyen, sosyal yardımlaşmayı ön plana çıkaran, insanı merkeze alan ve bugünde hala geçerliliği olan önemli evrensel değerleri ortaya koymaktadır. Bir yanıyla kardeşlik, bir yanıyla eli açıklık, cömertlik, yiğitlik anlamlarını taşıyan Ahilik geleneğini, ahilik inancını hayata geçirmek ve kalıcılaştırmak için çaba harcanan önemli bir haftayı yaşıyoruz.
Halkımızın ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir yeri olan Ahilik, dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki bu değerlere günümüzde de çok ihtiyacımız var. Bu anlamda Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve namuslu yönetimin simgesidir.
Ancak böylesine önemli bir kültürün mirasına sahip bu topraklarda halen yürürlükteki ekonomi politikalarına baktığımızda, esnafın iş yapamadığını, kredisini ödeyemediğini, vergi ve sosyal güvenlik primlerini yatıramadığını ve kepenklerini kapattığını görüyoruz. Son yıllarda binlerce esnaf ve sanatkârımız kepenklerini kapatmışlar ve evlerine ekmek götüremez hale gelmişlerdir.
Ülkemizdeki ekonomi politikalarının önce insanın refahı ve mutluluğu anlayışı ile oluşturulduğu, haksız rekabetin önüne geçildiği, daha adil bir sistemin ve insana insan olduğu için değer veren,alnı açık, eli açık, sofrası, kapısı açık, cömert, yardımsever, dilini yalandan, iftiradan, elini haramdan uzak tutan ve kimsenin namusuna göz dikmeyen bir anlayışın yeniden bu topraklarda yeşereceğine olan inancımla Ahilik Haftası’nı kutluyorum” dedi.
Paylaş