Karadağlılar’ın birliği örnek oluyor

Çan`ın Karadağ Köyü`nün sakin ve kendi halindeki yaşamı Eczacıbaşı Esan şirketinin bölgede yürüttüğü altın madeni sondaj çalışmaları ile bir anda değişti. Onlarca yıldır hayvanlarını saldıkları meraları, çamlıkları bir anda büyük iş makineleri ve “Sondaj sahası girilemez” levhaları doldu. Dedelerinden, nenelerinden kalan topraklarında sakin ve huzurlu bir yaşam süren Karadağ, artık eski Karadağ değil. Belki de artık Karadağ`da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak....

959
 
 
Karadağ köylülerinin direnci ve mücadelesindeki önemli bir ayrıntı ise mücadelelerinin yapı taşı durumuna geldi. Kadını erkeği, yaşlısı genci bir araya gelip, sloganları ile, alkışları ile, duaları ile hatta manileri ile direnmeye mücadeleyi sürdüren Karadağlılar, birlikte yürüttükleri çevre mücadelesinde de örnek oldu. Bu birlikteliği siyasete de “bulaştıran” Karadağlılar, önceki akşam hem AKP`li hem MHP`li hem de CHP il genel meclis üyelerini çevre mücadelesinde yan yana getirdiler. Çanakkale Çevre Platformu, önceki akşam Karadağ Köylülerini ziyaret etti. Çevre Platformu dönem Sözcüsü Dr. Nihat Gülhan, Çevre Platformu Yürütme Kurulu üyesi İbrahim Gül ve Çanakkale Barosu Avukatlarının katıldıkları ziyarette dikkat çeken bir ayrıntı da siyasilerin katılımıydı. Çanakkale İl Genel Meclisi`nin AKP`li üyeleri Ömer Şahin, Ünsal Dirlik ve Halil İbrahim Demir, MHP`li Recep Cahit Özer ve CHP`li Hicri Nalbant`ın birlikte katılarak Karadağ köylülerinin mücadelesine destek verdiler.
 
 
“Birliğinizi bozmayın”
İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Hicri Nalbant, toplantının Çanakkale Çevre mücadelesi için önemli bir aşama olduğunu ifade ederek, “İlk kez böylesi bir temsiliyetle, böylesi bir birliktelikle bir mücadele yürütülüyor. Biz bunu daha önce Biga`nın Elmalı köylülerinin direnişinde de görmüştük. Özellikle kadınların bu mücadelenin önünde yer alması, mücadelenin en önemli dinamiği haline gelmesi de gurur ve heyecan vericidir. Biz biliyoruz ki kadınların yer almadığı mücadeleler başarıya ulaşamazlar. Karadağ köylüleri tek yumruk, dimdik bir şekilde mücadelelerini sürdürüyor, bizler de hem siyasiler olarak hem de Çevre Platformu olarak, Çanakkale`de yürütülen çevre mücadelesinin deneyimiyle onların yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
 
“Bölünme yanılgısına düşmeyin”
Çanakkale Çevre Platformu eski Dönem Sözcüsü ve İl Genel Meclisi CHP Grubu Başkanvekili Hicri Nalbant, Karadağ`daki birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekerek, “Yeterki köyde bölünme olmasın. Biz daha önce bunun örneklerini gördük. Önce köyü ikiye bölerler, sonra rahatça çalışma yaparlar. En önemli yanılgı bölünme ve ayrışmadır. Buna kesinlikle düşmeyin. Siz böyle birlik ve beraberlik içinde oldukça, kimse ne sondaj yapabilir, ne de altın çıkarabilir” ifadelerini kullardı. Toplantıda avukatlar, köylüleri hukuku süreç ile ilgili bilgilendirirken, bugüne kadar Çanakkale`de kazanılan davalar konusunda da açıklamalarda bulundular. Ziyaretten memnun kalan Karadağlılar mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini ifade ettiler.
Paylaş