Karadağ`da neler oluyor

Karadağ`da Esan Eczacıbaşı tarafından yapılmak istenen maden araması köyü iyiden iyiye hareketlendirdi. Geçtiğimiz günlerde Çan Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu`nun Karadağ ve Kocayayla köylerinin muhtarlarını çağırarak maden faaliyeleri ile ilgili toplantı yaptığı ileri sürüldü. Öte yandan madencilerin geceleri köy civarında gezindikleri iddia edilerek, Karadağ`a yakın Ahmetler Köyü`nde bulunan iki sondaj sahasını faeliyete geçirmek istedikleri ileri sürüldü. İddialar doğru ise Karadağ ve civar köyler iyiden iyiye hareketlenmeye başladı.

668
 
 
 
 
Karadağ’da Çan Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu`nun Karadağ ve Kocayayla köylerinin muhtarlarını makamına çağırdığı ileri sürüldü. Yaklaşık bir hafta önce köye giden madencilerin köylülerin yoğun tepkisiyle karşılaşması üzerine konuyla ilgili muhtarlarla konuşan Kaymakam Kakillioğlu`nun madencilerin yanlış anlaşıldığını söylediğini ve tekrar köylülerle konuşmak istediklerini ilettiği iddia edildi. Köylüler ise köylerinde bu iddiaya karşı çıkarak madencilerin amaçlarını bildiklerini dolayısıyla konuşmak istemediklerini ifade ediyor.

Gece geliyorlar iddiası
Son günlerde Karadağ’da ilginç iddilar birbiri ardına dolaşmaya başladı. Daha önce madenci yanlısı olarak bilinen birkaç kişinin Çanakkale Mitinkinden önce harekete geçtiği ve söylentiye göre içlerinden birinin kışlasında toplantılar düzenlendiği ileri sürülüyor. Madencilerin de bu toplantıya katıldıkları ayrıca madencilerin arabasının önceki gece saat 2.30 sıralarında köyün batısındaki maşatlık denilen eski Rum Mezarlığı yolunda görüldüğü köyde konuşulan en önemli konular arasında. Köyde “Şimdiye kadar köye hiç uğramayan madenciler geceleri ne yapmaya çalışıyor? Madenci yanlısı olup, tepkilerden sonra bu işten vazgeçtiğini belirten ve ailelerini yürüyüşlere dahi yollayan söz konusu Karadağlı kişiler ne yapmaya çalışıyor? Karadağlı aileler, çocuklarının başlarına bir şey geleceği endişesi içindeler” ifadeleri kullanılıyor.

Yeni rota Ahmetler Köyü mü?
Öte yandan söz konusu madenci şirketin, sondaj makinelerini Arabakonağı (Göller, Küçük Mağara ve Büyük Mağara Tepe)  denilen mevkiiye kaydırıyor olabileceği iddia edildi. Söz konusu mevkinin Karadağ`a yakın köylerden olan Ahmetler Köyü`nün su kaynaklarının bulunduğu yer olarak biliniyor. Söz konusu yerin Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü`nün 21.05.2014 tarih ve 1627 sayılı kararıyla orası I. Derece Arkeolojik Sit alanı ilan edildiği hatırlatılarak bu bölgenin de alası bir sondaj çalışmasıyla tartışma yaratacağı ifade ediliyor.

Paylaş