Gelecek Partisi Kurucular Kurulu üyesi ve Kültür ve Turizm Politikaları İzlemi Kurulu Başkanı Yeşim Karadağ ve Gelecek Partisi İl Başkanı Hüseyin Yıldırım, Gazetemiz Çanakkale OLAY`ı ziyaret etti. Gazetemiz Sahibi Mehmet Özkurnaz ile fikir alışverişinde bulunan Gelecek Parti`li Karadağ ve Yıldırım, partinin kurulum sürecine ilişkin açıklamalar yaptı, gazetemizin sorularını yanıtladılar… Gelecek Partisi`nin ülke siyasetinde ve sorunların çözümü noktasında yaratılamayan istişare zeminin ardından, Davutoğlu ve beraberindekiler istifasının sonrasında kurulduğunu ifade eden Karadağ, istifa sürecinin ardından ülkede, yeni bir siyaset biçiminin beklentisinin oluştuğunu söyleyerek, "Bilindiği gibi, Genel Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, 2019 yılı Nisan ayında bir manifesto yayınlamıştı. Sürecin içerisindeki yanlışlıkları ve sorunların çözümüne ilişkin görüş ve önerilerini dile getirmişti. Manifestoda aslında, bir partinin kurulmasındansa, ülke sorunlarının çözümüne ilişkin istişare ortamının sağlanmasına yönelik öneriler vardı. Ancak bu sürecin ardından Sayın Genel Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, yol arkadaşları ile birlikte, 13 Eylül`de Ak Parti ile bir yol ayrımına gitti. Yani bu ülkede, iktidar partisi Genel Başkanlığı yapmış, ülkenin Başbakanlığını, Başbakan Danışmanlığı, Dış İşleri Bakanlığı görevlerini yürütmüş bir insanın partiden ihracı istendi. 13 Eylül`de istifa süreci gerçekleşti. Bizler tabiki, bu doğru olmayan ihraç sürecini Ak Parti`ye yaşatmak istemedik. Tüm bunlar, yeni bir süreci de doğurdu. Hem bir siyasi partinin kurulma sürecine, hem de Türkiye`de siyasetin ihtiyaç duyması temeli üzerine oluşan bir beklentiye neden oldu. Zaten, siyasi partiler ihtiyaçtan doğru kurulurlar. Türkiye genelinde oluşan ihtiyaç ve beklentilere de cevap vermek gerekliydi. Parti kurma çalışmaları hızlıca başladı; parti programı ve tüzüğü hazırlanarak süreç ilerledi. 12 Aralık 2019`da da Gelecek Partisi`nin temellerini Genel Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, önderliğinde 152 cesur yürekle atmış olduk. Türkiye`de iyi gitmeyen şeyler var. En demokratik hakkınız olan parti kurma sürecinde bile, o sürece katılan insanları ‘cesur yürek` diye nitelendiriyorsanız burada bir soru işareti var demektir! Eğer ‘demokrasi, özgürlük var` diyorsak, parti kuruyor olmak bir cesaret işi olmaması lazım. İnsanların en demokratik hakkı olması lazım…" dedi.
"Ülkenin yer yerinde teşkilatlanıyoruz"
"İleride de güzel işlerin, hizmetlerin altına imza atacak olan Gelecek Partisi, 12 Aralık 2019`da kuruldu" diyen Karadağ, "Türkiye`nin, her herhanginin içinde barındığı bir kurucular kurulu ile yola çıkıldı. Nitelendirmek gerekirse, Alevi`sinden Sünni`sine, Kürt`ünden Zaza`sına, Emeni`sinden Süryanisi`ne, Rum`undan göçmenine kadar, Türkiye`nin tüm renklerini içinde barından bir parti. Herkesin, saygıya dayalı hareket ettiği, tek düşüncesinin Türkiye`nin çıkarları olduğu bir partidir Gelecek Partisi. Evet, herkesin bir kırmızı çizgisi var, ama herkes birbirine saygılı olduktan sonra, kırmızı çizgilerini de koruyarak bir arada yol yürünebileceğini gösterecek bir partiyiz. Bu süreç itibariyle çok hızlı bir şekilde teşkilatlanmaya başladık. Bolu il başkanımızın da ataması yapıldı. Şuana kadar 69 il başkanı ataması yapıldı ve teşkilatlanma çalışmaları da büyük ölçüde tamamlandı. 200 küsur ilçemizde ilçe kongreleri, 30`un üzerinde ilimizde il kongreleri yapıldı. Hızlı bir şekilde de kongreler yapılıyor. Türkiye`nin her köşesinde Gelecek Parti`mizin bayrağı dalgalanıyor. Ekim sonu, Kasım başı gibi Büyük Olağan Genel Kongremizi yapacağız ve 81 ilimizde teşkilatlanmasını tamamlamış, tüm illerimizin temsil edildiği bir kongre olacak. Sonrasında da ülkemizde her seçime ve ülkeye hizmet etmeye hazır bir şekilde çalışmalarımızı yürüteceğiz" ifadelerine yer verdi.
"İnsanlar, siyasette yeni oluşumlara, farklı siyaset anlayışlarına ihtiyaç olduğunu görüyor"
Karadağ, "Gelecek Partisi`nin, Türkiye genelinde teşkilatlanan ilk 10 il teşkilatından biri Çanakkale`dir. İl Başkanımız Hüseyin Yıldırım, kent siyaseti içerisinde yer almış, Çanakkale`nin düzgün, dürüst ve sevilen insanlarından birisidir. O da hemen il teşkilatını,ilçelerimizi toparladı. İlçe kongrelerimiz bitti, il kongresini yapmaya hazırlanıyoruz. Çanakkale`de de gözlemlerimiz var elbette. Hem Çanakkale, hem de Türkiye genelinde güzel tepkiler alıyoruz. Bir ihtiyaca binaen kurulduğumuzu ve bu ihtiyaca cevap veriyor olduğumuzu gözlemliyoruz. İnsanlar, bulundukları, şehirlerde, aidiyet hissettikleri siyasi partilerde, ya da ülkenin genel durumunda iyi gitmeyen işler olduğunu, sorunlarının var olduğunu ve bu sorunların giderek büyüdüğünü görüyorlar ve yaşıyorlar. Belki bunları açıktan dillendiremiyor, söyleyemiyorlar ama, dost sohbetlerinde, aile meclislerinde, arkadaş aralarındaki sohbetlerde dile getiriyorlar. Türkiye`nin siyasi arenasında yeni oluşumlara, güçlü isimlere, farklı siyaset anlayışlarına ihtiyacı olduğunu görüyor insanlar. Bunun beklentisi ve talebi de giderek artıyor. Gelecek Partisi de bu ihtiyaçlarda doğan, ama ‘kurulamaz`, ‘kurulsa da teşkilatlanamaz` denilen bir siyasi ortam içerisinde, halkın teveccühü ile çalışmalarını yürütüyor, güçlü bir şekilde teşkilatlanıyor. Çünkü Gelecek Partisi, siyasetin bir ihtiyacı, ama sadece siyasetin ihtiyacı değil, aynı zamanda halkın da talep ve beklentisinin ortaya çıkardığı bir siyasi partidir. Demek ki Türkiye`de ihtiyaç var" dedi.
"Her mecrada, ‘önce Çanakkale` diyoruz…"
Çanakkale siyasetinin Ankara`daki ağırlığına ilişkin soruyu da cevaplayan Karadağ, Ak Parti`den Grup Başkanvekili, CHP`den Genel Başkan Yardımcısı, İyi Parti ve Gelecek Partisi`nden Kurucular Kurulu üyelerinin temsil ettiği Çanakkale`nin, Ankara siyasetindeki bu etkili konumların bir şans olduğunu dile getirdi. Karadağ, "Bizler, Çanakkaleli olarak, hem şehrimizde, hem de diğer partilerdeki arkadaşlar gibi Ankara`da siyaset yaparken, Çanakkale`nin Türkiye`nin önsüzü olduğunun bilincindeyiz. Karar merkezlerinde Çanakkale`nin güçlü olması elbette önemlidir çünkü bu şehre faydası olur. Ben, diğer arkadaşlarımızın da bu doğrultuda düşündüklerini tahmin ediyorum, bizler her şeyin en iyisi Çanakkale`de olsun isteriz. Burada doğduk, büyüdük, buranın ekmeğini yiyoruz. Bulunduğumuz her mecrada da ‘önce Çanakkale` diyoruz, eminim onlar da diyorlar. O nedenle, siyasi partilerimizin karar merkezlerinde Çanakkalelilerin yer alıyor olması, hem Çanakkale`mizin gücünü gösteriyor, hem de şehrimizin faydasına olacağını biliyoruz" dedi.
"En net projeler seçim döneminde ortaya çıkacak"
"Siyasetin illere yönelik politikalarımızı, Türkiye`nin her yerinde, o ilin coğrafi konumu ve kalkınmada öncelikli niteliklerine bakılarak belirleniyor" diyen Karadağ, "Çanakkale`nin bence öne çıkacak konusu turizmdir. Çünkü, Çanakkale`mizin bacasız sanayisi turizmdir. Baktığımızda, termal turizmden, deniz turizmine, kültür turizminden kış turizmine kadar hepsini bünyesinde barındıran bir iliz. Ancak baktığımızda, 12 aya yayılmış bir turizmi var mı? Yok! Her dönem öne çıkan turizm potansiyeli ve bu potansiyelin yarattığı bir hareketlilik söz konusu. Ancak, biz bu potansiyeli yeterli düzeyde değerlendiremiyoruz. Tabiki ki bu Çanakkale politikalarının dışında, Türkiye`de uygulanan politikalarla da bağlantılıdır. Bunu da ne zaman göreceğiz? Bunu en net olarak seçim döneminde göreceğiz. Sadece kalkınmaya yönelik değil, sorunların çözümüne yönelik olarak da en net politikaları o zaman göreceğiz. Sayın Genel Başkanımız her pazartesi ekonomiden sağlığı kadar değerlendirmelerde bulunuyor. Türkiye`nin içinde bulunduğu çok ciddi sıkıntıları olduğunu biliyoruz, ekonomi de bunlardan birisidir. Bu sorunların çözümüne ilişkin partimiz zaten tavrını ve çözüme yönelik politikalarını ortaya koyuyor" dedi.
"Kovid-19`de 1 Haziran kararı çok erken bir karardı!"
Kovid-19 salgını ile mücadelede, sürecin başında iyi yönetildiğini, ancık sonradan hatalar yapıldığını dile getiren Karadağ, ‘1 Haziran yeni normal dönemin` erken alınan bir karar olduğunu söyledi. Karadağ, "Korona virüsü salgını tehdidi yeniden artmaya başladı. Bu tüm dünyanın yaşadığı, küresel bir sağlık sorunudur. ‘İyi yönetildi mi?` sorusunu de genel olarak değerlendirmek gerekiyor. Bence, Sağlık Bakanlığı süreci iyi yönetti, ama ‘yeni normal` döneme çok erken geçildiği kanaatindeyim. Bu süreçte çözüm önerilerimizi sunduk, bugün yaşadığımız sorunlar da çözüme yönelik önerilerimizin dikkate alınmadığının bir göstergesidir. 1 Haziran kararı çok erken bir karardı. Kısıtlamaların çok dikkatli bir biçimde devam etmesi gerekiyordu. Mesela bunu Çanakkale`de çok net bir şekilde hissettik. Vaka sayısı neredeyse sıfırdı, şimdi geldiğimiz durum ortada. Dolayısıyla bazı kararları çok daha dikkatli almak gerekiyor. Çünkü karşımızda, mücadele ettiğimiz virüs gerçekten çok tehlikeli ve mücadele araçları kısıtlı bir virüs. Tüm dünya aşıya kilitlendi, ama yine de maske, mesafe ve hijyen konusuna çok dikkat etmeliyiz" dedi.
"(İttifak) demek için erken, ancak istişare kültürü oluşmalı"
Gelecek Partisi Genel Merkezine yönelik diğer muhalefet partilerin ziyaretlerinin ‘ittifak` olarak yorumlanmasının doğru olmadığını dile getiren Karadağ, "istişare zemini" vurgusu yaptı. Karadağ, "CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Merkezimizi ve Genel Başkanımız Sayın Prof. Dr. Ahmet Davutoglu`nu ziyaret etti. Onun öncesinde de İyi Parti Genel Başkanı sayın Meral Akşener`in bir ziyareti oldu. Bu ziyaretler tamamen ‘hayırlı olsun` ziyaretleridir. Ama bunu hem Sayın Genel Başkanımız hem Kılıçdaroğlu, hem Meral Hanım dile getirdiler, biz de aynı şekilde dile getiriyoruz; Türkiye`de, siyasette bir istişare zemininin oluşturulması lazım. İnsanları, sağcı, solcu, ocu, bucu şeklinde kutuplaştırmalardan uzaklaştırmak, ülkenin geleceği ve kalkınması noktasında bir araya getirecek istişare süreçleri başlamalıdır. Bunu kim yapacak? Tabiki öncelikle Türkiye`nin geleceğine yön veren siyasi parti liderleri yapacaktır. Bu istişare zemininin oluşturulmasındaki ilk adımlar olarak değerlendirilebilir. Nasıl ki, eskiden siyasi parti liderleri açık oturumlarda bir araya gelebildiyseler, bunun bu dönemde de yapılması lazım. Türkiye`de ‘ya bendensin ya değilsin` zihniyetiyle hareket ediliyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile de görüldü ki, hiç kimseye sorulmayan, ‘ben yaptım oldu` edasıyla yürünüyor. Bunun için Türkiye`nin çıkarları doğrultusunda, siyasi partilerin bir zeminde istişare kültürünün oluşturulması lazım. İttifak konusunu konuşmak için çok erken. Ancak biz Gelecek Partisi olarak, terörle arasına mesafe koymuş her parti ve herkesle görüşebiliriz" dedi.
"Çanakkale`de Gelecek Partisi`ne yönelik ilgi bize mutlu ediyor"
Gelecek Partisi İl Başkanı Hüseyin Yıldırım ise açıklamasında; "Çanakkale`de, kanunu olarak yapmamız gereken teşkilatlanmalarımızı öncelikle tamamladık Merkez ilçe, Çan, Biga ve Ezine`de teşkilatlanmalarımızı tamamladık, kongrelerimizi gerçekleştirdik. İl kongre tarihimizi alıp, muhtemelen Eylül sonunda İl Kongremizi de tamamlamış olacağız. Korona süreci elbette hayatın tüm alanında olduğu gibi siyasette de olumsuz etkiler yarattı. Alışkanlıkları, davranışları değiştirdi. Bu siyaseten yeni bir parti olduğumuz için bizim teşkilatlanma süreçlerimizi de olumsuz anlamda etkiledi. Ancak, gittiğimiz her yerde görüyoruz ki, insanların ilgisi çok büyük ve önemli. İnsanların mevcut iktidardan bıktıklarını görebiliyoruz. Bugüne kadar iktidara oy vermiş, daha önce siyaset yaptığımız insanlar da dahil, yeni bir siyaset gerektiğini, siyaset yapma kültürünün değişmesi gerektiğini gözlemliyoruz, birebir insanlardan da bunları duyuyoruz. Müthiş bir talep ve ilgi var ama, sonuç itibariyle bir korku da var, çekinceler de var. Ancak bu durumun zaman içinde kırılacağını, herkesin elini taşın altına koyacağını düşünüyorum" dedi.
(Seçkin Sağlam)