Karabiga’ya 5’inci termik santral!
Karabiga ve çevresinde kurulu bulunan ve yatırım çalışmaları devam eden 4 ayrı termik santraline ek olarak 5`inci termik santral için de başvuru yapıldı. Naren Entegre Termik Santral Proje alanın tamamı orman arazisi olduğundan herhangi bir kamulaştırma yapılmayacağı, 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 17`inci maddesi gereğince izin alınacağı ileri sürüldü.
Biga`ya bağlı Karabiga beldesine 1960 MW kapasiteli Entegre (Kül Depolama Sahası, Dolgu Alanı, İskele ve Derin Deniz Deşarjı) Naren Entegre Termik Santrali yapılacak. Çanakkale`nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesine eklenecek kömürlü termik santral de Naren olacak! Naren Enerji Elektrik Üretim A. Ş. tarafından Karabiga sınırları içerisinde 2 X (1000 MWm/980 MWe) (2000 MWm/1960 MWe) kurulu gücünde Naren Entegre (Kül Depolama Sahası, Dolgu Alanı, İskele ve Derin Deniz Deşarjı) Termik Santrali yapılması için başvuru yapıldı. Naren Entegre Termik Santrali`nin tam kapasite işletilmesiyle birlikte yıllık üretilecek enerji miktarı 17.000 GWh olacağı ileri sürüldü. Santralde yakıt olarak ithal kömür kullanılmasının planlandığı öğrenilirken, santralde üretim faaliyetleri sırasında her bir ünitede 320 ton/saat olmak üzere toplam 640 ton/saat (5.606.400 ton/yıl) kömür tüketileceği ve santralde kullanılacak olan ithal kömür uluslararası pazarlardan (Rusya, Güney Amerika, Güney Afrika ve Avustralya) temin edilerek deniz yolu ile getirileceği öğrenildi. Santralin yılda 8 bin 760 saat çalışması ve projenin inşaatı aşamasında bin kişinin, işletme aşamasında ise 550 kişinin çalıştırılmasının planlandığı iddia edildi.
Müdürlük sitesinden yayınlandı
Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`nün resmi internet sitesinden yapılan açıklamada “Çanakkale ili Biga ilçesi sınırları içerisinde Naren Enerji Elektrik Üretim A. Ş. tarafından yapılması planlanan Naren Entegre (KÜL Depolama Sahası, Dolgu Alanı, İskele Ve Derin Deniz Deşarjı) Termik Santrali projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 18/11/2014 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecektir. ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilirler. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden bilgi alınabilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” denildi.
Karabigalılar ne diyecek?
Bugüne kadar başta Cengiz İnşaat ve Alarko ortaklığındaki CENAL enerji tarafından yapılması planlanan termik santral olmak üzere, bölgedeki çevreye zararlı yatırımlara karşı çıkan Karabiga halkı ve Karabiga ile Biga ve Çanakkale`de bulunan çevre örgütlerinin bu yatırımları nasıl değerlendirecekleri merak konusu. Özellikle Karabiga`dan “çevremize ve doğamıza sahip çıkacağız” eylemleri geçtiğimiz döneme damga vurmuştu.