Karabiga’da neler oluyor?

Termik santral iskelesi ve kül depolama sahası projesi belde de endişe yaratıyor. Mart ayında Karabiga Belediye Meclisi’nde kabul edilen imar planının ardından termik santral için hafriyatlar başlarken, Nisan meclisi termiğe “dur” dedi. Bunun üzerine Meclisi olağanüstü toplama çabaları ise yetersiz kalırken, termikçiler şimdide kişiye özel markaj yapmaya başladı!

1689
Karabiga’da Kaleler mevkiinde tesis edilmesi planlanan termik santral “İskelesi ve Kül Depolama Sahası” projesi gergin ve endişeli günler yaşanmasına sebep oluyor. Karabiga Belediyesi Mart ayı olağan meclis toplantısında 1/5000’lik imar nazım planlarının, 1/1000’lik uygulanabilir alanı içerisinde imar planının kabul edilmesiyle termikçiler hafriyata başladılar. Ancak, kısa sürede yayılan konuşmalar beldede tedirginlik yaratmaya yetti. Öyle ki kül depolama alanlarının yaşam alanlarına yakın olduğu iddiaları belde halkını endişeye sürüklerden, kamulaştırma iddiaları ise durumun tuzu biberi oldu. Bu gelişmelerin ardından Karabiga halkı kaygılarını belirten dilekçelerini belediyeye göndermeye başladı. Diğer taraftan Demokrat Partili bir belediye meclis üyesinin, “belediye meclis toplantısında imar nazım planları görüşülürken usulsüzlük yapıldığı” gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunduğu ileri sürüldü.
Belediye başkanı ifade verdi mi?
Demokrat Partili bir Belediye Meclis üyesi savcılığa yaptığı suç duyurusunun ardından Karabiga belediye başkanı ve meclis üyelerinin savcılığa ifade verdiği ortaya çıktı. Yaratılan bu kamuoyu baskısı üzerine 6 belediye meclis üyesi 8 Nisan`da yapılan olağan meclis toplantısında imar ve nazım planları görüşülürken pek anlamadıklarını ve bunun iptali yönünde oy kullandıklarını belirten bir dilekçeyi başkanlık divanına sundular. Yeni meclis üyeleri, Mart ayında termik santralin önünü açan, imar planlarına muhalefet ederek, termikçiye “dur” dedi. Bunun ardından termik lobisi boş durmadı. 10 Nisan tarihinde (önceki gün) Karabiga Belediyesi’nde olağanüstü meclis toplantısı düzenledi. Ancak, 10 üyenin 5`i katılmadığı için toplantı yapılamadı. Yapılamayan meclis toplantısı 12 Nisan Cuma gününe (bugün) ertelendi. Termikçinin markajı ile yapıldığı ileri sürülen olağanüstü meclis toplantısında amaç; termik santral tesis ve kül depolama sahasının imar planı içinde kabul edilmek istenmesi olarak yorumlanıyor.
Meclis üyesi strese bağlı sinir krizi geçirdi
Karabiga halkı bu gelişmeleri yakından takip ederken, usulsüzlük yapıldığı iddiası ile savcılığa suç duyurusunda bulunan Demokrat Partili Belediye Meclis üyesinin, strese bağlı sinir krizi geçirdiği öğrenildi. Biga’daki özel bir hastaneye kaldırılan meclis üyesi, burada bir buçuk saat müşahede altında tutulurken taburcu edildi. Sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilen meclis üyesinin suç duyurusunu geri çekip çekmeyeceği ise merak konusu olurken, hastaneye gidiş ve gelişi sırasında termik santral yetkililerinin meclis üyesinin yanından ayrılmadığı görüldü. DP’li meclis üyesinin termik santrali yetkilileri tarafından sıkı bir markaj halinde olduğu ileri sürülüyor.
Termikçilere özel toplantı!
Öte yandan dün son dakika bilgisi olarak gelen, termik işletmecilerinin bugün yapılacak olağanüstü meclis toplantısı öncesi ikna çalışmaları iddiası da tepkilere neden oldu. Termik santrali yetkilileri bugün düzenlenecek Karabiga Belediyesi olağanüstü meclis toplantısı öncesi dün akşam saatlerine belediye meclis üyelerine yönelik özel toplantı yapacağı ileri sürüldü. Toplantıya katılan meclis üyelerinin kül depolama alanı için onay vermelerini isteyeceği ileri sürülen termik santrali yetkililerinin ellerinde tüm kozu kullanmaya kararlı oldukları söyleniyor.
Paylaş