havadurum

"Karabay adına üzüntü duydum, diğer sorumlular da sorgulanmalı"

2451

 OHAL kapsamında 695 ve 696 sayılı KHK`ler önceki gün, (24 Aralık) Resmi Gazetede yayımlandı. Yayımlanan KHK’larda, bir dönem Eğitim İş ve Eğitim Sen öğretmenlerini FETÖ gerekçesi ile sorgulayan Maarif Müfettişler eski Başkanı Ömer Karabay da görevinden ihraç edildi. Sorgulanan Eğitim İş ve Eğitim Sen üyesi öğretmenler görevine geri iade edilirken, son KHK’lar ile kendilerini sorgulayan bir müfettişin sorgulama gerekçesi ile ihraç edilmesini değerlendiren Eğitim İş Şube Başkanı Ahmet Mantaş, konu ile ilgili değerlendirmede bulundu. Açığa alınma ile ilgili yaşanan süreci anlatan Mantaş; “FETÖ Terör örgütünün yaptığı darbe girişiminden sonra OHAL ilan edilmişti. Çanakkale’de OHAL ilan edildikten sonra eski Vali Hamza Erkal döneminde oluşturulan komisyonunda eski İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş’de vardı. FETÖ ile hiçbir şekilde bağı ve iştikakı bulunmayan, hiçbir şekilde cemaatlerle ilişkisi olmayan Atatürkçü, Cumhuriyetçi, Sosyalist, solcu bazı öğretmen ve sendika yöneticililerini bende olmak üzere, İl Milli Eğitim Müdürü’nün yaptığı yanlış ileri eleştirdiğimiz için, Memiş’in yaptığı taraflı işleri kamuoyuna duyurduğumuz için intikam hesabı ile içinde bulunduğu OHAL halindeki yetkisini kullanarak, 24 Temmuz tarihinden sonra bizi açığa almıştı. Çanakkale kamuoyunu açığa alınan ve FETÖ ile ilişkisi bulunmayan Cumhuriyetçi ve Sosyalist öğretmenlere sahip çıkması üzerine  Çanakkale eski Valisi Hamza Erkal, basın önüne çıkıp bir açıklama yaparak kamuoyunu bilindirmek zorunda kalmıştı. Bizlerin FETÖ terör örgütü ile bir bağının bulunmadığını, özellikle Eğitim İş Şube Başkanı Ahmet Mantaş’ın eski İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş’in marifeti ile reysen bu işlerin yürütüldüğünü kamuoyuna bilgisini vermişti” dedi.  

 
“Hiç itirazımıza dönüş olmadı”
Dönem içerisinde hiçbir itiraz ve dilekçeye dönüş olmadığını ifade eden Mantaş; “O dönemde Çanakkale Maarif Müfettişleri Başkanlığını yürüten Ömer Karabay, bu soruşturmaları yürütmekle görevlendirilmişti. Açılan soruşturmalarda yaptığımız itirazlar ve verdiğimiz dilekçeler hiçbir şekilde yanıtlanmamıştı. Bir süre sonra Muş merkezli bir FETÖ operasyonu nedeni ile o dönemin maarif müfettişleri başkanı Karabay gözaltına alınmıştı. Bu soruşturma ile ilgili Karabay tutuklandıktan sonra Memiş, önce Bitlis ve Muş’a giderek bu durumu araştırmıştı. O zaman, bizi FETÖ ilişkisi babında soruşturan bu anlayışın, FETÖ ilişkisinden dolayı tutuklanmasına tepki göstermiştik. Ve bu soruşturmanın derhal durdurulmasını ve göreve iadeleri istemiştik. Ancak 6 ay boyunca biz herhangi bir ifadeye, soruşturmaya, mahkemeye ve savcılığa çıkartılmadan dönemin sonunda görevimize iade edildik. Daha sonra eski Vali Hamza Erkal merkeze çekildi. Eski İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş’de istifa ederek 3 yıl ücretsiz izine ayrılıp Çanakkale Gelibolu Yarımadası Alan Başkanlığı Yardımcılığı görevine atandı. Biz, özellikle eski Milli Eğitim Müdürü Memiş’in bu konuda intikam almak için ‘bizim FETÖ ile ilişkili olmadığımızı bile bile kin duyguları ile böyle bir hamlesi olduğunu’ söylemiştik. Çanakkale’de bu konu ile ilgili sık sık da eylemler yapılmıştı” dedi. 
 
“İnsani olarak üzüntü duydum”
İnsani yaşanan durumlara üzüldüğünü ve herkesin savunma hakkının bulunması gerektiğini belirten Mantaş; “Bu süreç Ocak ayı itibari ile bir yılını dolduracak. Ancak Pazar günü yayınlanan KHK ile bizimle ilgili soruşturmaları yürüten Çanakkale’nin o dönem Maarif Müfettişleri Başkanı Ömer Karabay’ın ihraç edildiğini öğrendik. Ben insan Ahmet Mantaş, olarak gerçekten bu duruma çok üzüldüm. Türkiye’de hukukun askıya alındığı, bir kişinin ihraç edilmeden önce mutlaka soruşturulması gerektiği, hakkında yapılan suçlamalara karşı savunma hakkı verilmesi gerektiğini söylüyorum. Karabay, insan olarak iyi bir insandı. Biz, kendisi ile kurumsal olarak görüştüğümüzde insani bir yaklaşımı vardı. Burada bir haksızlık varsa, insanlar haksız yere işinden ekmeğinden ediliyorsa bu çok üzücü. Çocukları ve bir ailesi var. Bu anlamda gerçekten üzüldüm. Ama işin bir çelişkili durumu, bizi ‘FETÖ ile suçlayıp OHAL’de koy sepete diyerek fırsatçılık yapan kişilerin, şimdi FETÖ’den ihraç edildiğini’ öğrenince, o zaman yapılan FETÖ ile ilgili tüm soruşturmaların aslında birer kumpas olduğunu, gerçekten bizlerden intikam almak ve kin gütmek anlamlı işlemler olduğunun gerçekliğini de ortaya çıkartmış oldu” dedi.
 
“Diğer sorumlularda soruşturulmalı”
Yapılan hukuksuzluklarla ilgili diğer sorumlular hakkında da kovuşturma yapılması gerektiğinin altını çizen Mantaş, son olarak; “Türkiye’de şu anda hukuk şu anda tam anlamıyla işlemiyor. Dilerim mağdur olmuş, ilgisi bir şekilde bulunmayan insanların kendini savunarak adaletin tecelli etmesini ve bu adaletin geç gelmemesini diliyorum. Geç gelen adalet değildir. Ben hala şu düşüncedeyim. ‘Asıl eşek ahırda duruyor’ bunu da belirtmek istiyorum. Bizim konu ile ilgili yürüttüğümüz mücadelenin haklılığını bu durum ispatlamış oluyor.  Öğretmenlerle ilgili eski İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş, dönemin eğitimden sorumlu Vali Yardımcısı Adil Karakaş ve Çanakkale eski Valisi Hamza Erkal’ında yargılanması gerektiğini düşünüyorum. Mutlaka yargının önüne çıkarak bu konu açıklığa kavuşturulmalı” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş