Kara kış kapıya dayandı

Türkiye genelinde etkili olan soğuk hava, Çanakkale`de de kendini hissettirmeye başladı. Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlar mahrukatçılar ile aktarlara akın ediyor. Kış boyunca yakacakları odun ve kömür alımlarına yönelen vatandaşlar, hastalıklardan korunmak için de aktarlara giderek şifalı bitkiler alıyor.

853
 
 
Çanakkale`de zaman zaman yağmur şeklinde devam eden yağışlar ile birlikte kara kış Çanakkale`de kapıya dayandı. Havaların soğumasıyla kara kış iyice kendini hissettirmeye başlarken, vatandaşlar ise kış ayları için odun ve kömür alımlarını hızlandırdı. Kentte etkili olan soğuk hava nedeniyle vatandaşlar kışlık giysilere dönerken, mahrukatçılar ile aktarların satışları da arttı. Çanakkale Boğazı`nda etkili olan poyraz fırtınası ise zaman zaman seferlerin iptal olmasına neden olurken, yaz boyunca vatandaşlarla dolup taşan sahil kesimlerindeki cafelerin ise etkili olan soğuk hava sonrasında müşterileri azaldı.
 
 
Mahrukatçıların satışları arttı
Çanakkale’de havaların soğumasıyla birlikte odun ve kömür satışlarında hareketlilik yaşanıyor. Evlerinde doğalgaz olmayan vatandaşlar, kış sezonu için odun ve kömür alımlarını hızlandırdı. Yaz aylarının sona ermesiyle birlikte vatandaşlar mahrukatçılara akın ederken, sektörün hareketlenmesi ise esnafın yüzünü güldürdü. Kış ayları ile umduğu satışları yakalamayı ümit eden esnaf, doğalgaz kullanmayan vatandaşların odun ile kömür almaya başladığını belirttiler. Ayrıca, site yönetimlerinin de kış sezonu için kömür alımlarına devam ettiğini kaydeden esnaf, havaların soğumasıyla satışların hareketlendiğine dikkat çektiler. Mahrukatçılar, bu yıl 1 ton odun fiyatının 280 lira, bir çuval kömürün fiyatının ise 10 lira olduğunu dile getirdiler.
 
 
Çanakkaleliler aktarlara koşuyor
Havaların soğumasıyla vatandaşlar doğal yollarla hastalıklardan korunmak için aktarların yolunu tutuyor. Kara kışın yüzünü göstermesiyle birlikte vücut direncini artırma yollarını arayan vatandaşlar, Çanakkale’deki aktarlara koşuyor. Kış ayında bağışıklık sistemini güçlendirmek için vatandaşlara zencefil, zerdeçal ve bal karışımını öneren aktarlar, vücut direncini artırmak için yapılması gerekenlerin başında bitki çayları içmek ve zencefil, zerdeçal ve bal karışımını tüketmek olduğunu dile getiriyor. Soğuk algınlığına karşı şifalı bitkilerin satışlarında artış olduğunu söyleyen Kamar Baharat`ın sahibi Ali Kamar, en çok satılan bitkiler arasında zencefil, ıhlamur, adaçayı gibi bitkilerin bulunduğunu söyledi. Kamar, soğuk algınlığına iyi gelen bu bitkilerin yanı sıra kekik, papatya çayı, karanfil, keçi boynuzu gibi bitkilerinde talep gördüğünü kaydetti. *Gürhan KÖKÇAK
 
Paylaş