havadurum

"Kapitalist yıkıma, işsizliğe, yoksulluğa karşı birleşeceğiz!"

601

İşçi ve emekçilerin Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma günü olan 1 Mayıs, uzun yılların ardından Gelibolu`da bir kez daha kutlandı. Büyük coşkuyla başlayan yürüyüşte döviz ve pankartlarla renkli görüntüler ortaya çıktı. Emek ve meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti kortejleri döner kavşaktan; İskele Meydanı`na kadar ıslık, şarkı ve sloganlarla yürüdü. İskele Meydanı`nda çeşitli sivil toplum kuruluşları günün anlam ve önemine ilişkin açıklamaların yanı sıra güncel siyasi, ekonomik ve çevre konularına dair de değerlendirmelerde bulundu. Tertip komitesi adına açıklamada bulunan, Döne Şahan, Eren Çevik, "Kapitalizmin kar hırsı, iktidarın rant politikaları nedeniyle sonuçları çok çok ağır olan depremde yaşamlarını yitirenleri saygı ile anıyoruz. Her gün yaptıkları sahte açılış törenleriyle, doğalgaz aldatmacasıyla, savaş silahlarını sahneledikleri gösterileriyle bizlere depremin acısını unutturamazlar. Bizim TOGG`lara karnımız tok! Hiçbir hamasi nutuk kamusal hizmetlerin çöktüğü gerçeğini gizlemeye yetmez" sözlerine yer verdi.

"İşçi cinayetlerinde adeta katliam yaşanıyor"
Açıklamada, Kapitalizmin yarattığı ekolojik yıkımın, patriyarkanın ağır sonuçları karşımıza deprem gibi afetlerde daha fazla ölüm ve yıkım, daha fazla yerinden göç, mültecilik, daha fazla açlık olarak çıkıyor. Zamlar, alım gücündeki erime hayatı yaşanılmaz kılıyor. Başta kadın emekçiler olmak üzere tüm emekçilere gittikçe daha güvencesiz bir çalışma yaşamı dayatılıyor. Ülkemiz her alanda Güvencesizler Cumhuriyeti haline geldi. Kadın işsizliği ve güvencesiz, kayıt dışı çalışma ortamlarında taciz, şiddet ve mobbing her geçen gün artıyor. İşsizlik aldı başını gidiyor. Hiçbir dönemde olmadığı kadar yurt dışına beyin göçü yaşanıyor. İşçi cinayetlerinde adeta katliam yaşanıyor" denildi.

Karadağ`a tepki
Kürsüye çıkan isimler arasında Gelecek Partisi kontenjanından CHP Çanakkale 3`üncü sıra milletvekili adayı Yeşim Karadağ ile Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da yer aldı. Karadağ`ın konuşmalarının uzaması üzerine başta 1 Mayıs Mitingine gelen çeşitli gruplardan sesli tepki gelmesi üzerine kürsüden indi.
(Damla Yeltekin)

Paylaş