havadurum

Kanada, orman yangınlarıyla mücadele ediyor: 15 bin ev boşaltıldı

Kanada'da tarihinin en kötü orman yangın sezonu yaşanıyor. British Columbia'da hızla yayılan yangınlar nedeniyle acil durum ilan edildi. Evlerin tehdit altında olduğu Batı Kelowna kentinde 15 bin ev tahliye edildi.

2516

Kanada orman yangınlarıyla mücadel ediyor. Kanada, batıdan British Columbia eyaletinden doğuya Quebec'e kadar uzanan geniş bir alanda devam eden binlerce orman yangınıyla karşı karşıya. Ülke, tarihinin en kötü orman yangını sezonunu yaşarken, British Columbia'da durum özellikle ciddiyetini koruyor. 36 bin nüfuslu Batı Kelowna kentindeki evler alevlerin tehdidi altında. Ülke genelinde 200'den fazla yangınla mücadele ediliyor. Facebook ve Instagram'ın erişim engeli konusu hükümetin gündeminde.

Evler tehdit altında

36 bin nüfuslu Batı Kelowna kenti, yangının hızla yaklaşması nedeniyle evlerin alevlerin tehdidi altında olduğu bir noktada bulunuyor. Yetkililer, bölgede yaşayan yaklaşık 15 bin eve tahliye emri gönderdi. Bu emirlerin bir sonucu olarak, "önemli sayıda evin" yangınlar nedeniyle tahrip olduğu bildirildi. British Columbia Eyalet Başbakanı David Eby, yangının hızla ilerlemesi ve gelecek günlerin zorlu geçeceğini belirtti. McDougall Creek bölgesindeki yangın, sadece 24 saat içinde 64 hektardan 6800 hektarlık bir alanı etkiledi.

Bölgelerde yaşayan nüfusun yarısı  güvenli bölgelere sevk edildi

Yaklaşık 4 bin 800 kişiye tahliye emri verilen bölgede, yangınlar nedeniyle Kanada'nın Kuzeybatı Toprakları (Northwest Territories) bölgesinde de ciddi tahliyeler gerçekleşti. Bu bölgelerde yaşayan nüfusun yarısı, yaklaşık 22 bin kişi, güvenli bölgelere taşındı. Alevler, başkent Yellowknife'ın eteklerine kadar ulaştı. Kanada genelinde 200'den fazla yangın sürerken, bölgedeki durum olağanüstü hal ilan edilmesine neden oldu.

Ulusal Hazırlık Seviyesi'ni en yüksek olan 5. dereceye çıkardı

Ülkedeki yangınlar nedeniyle acil durum ilan edilirken, acil müdahale ekipleri de Ulusal Hazırlık Seviyesi'ni en yüksek olan 5. dereceye çıkardı. Bu seviye, tüm itfaiye çalışanlarının orman yangınlarına müdahalede görevlendirilmesi anlamına geliyor.

“Facebook ve Instagram  yayın yasağı kaldırılmalı”

Yangınlar nedeniyle şu ana kadar can kaybı yaşanmamış olsa da özellikle Batı Kelowna'nın kuzeyindeki yerleşim bölgelerinde ciddi maddi hasar meydana geldi. Ayrıca, Meta adlı şirketin sahibi olduğu Facebook ve Instagram platformları, yangınlar nedeniyle Kanada'da haberlere erişimi engellemişti. Ancak, bu durum Kanada hükümeti tarafından "kabul edilemez" bulunmuştu. Ulaştırma Bakanı Pablo Rodriguez, Meta'nın bu tutumunun "kabul edilemez" olduğunu belirterek "Bu haber yasağı yüzünden insanlar, önemli bilgilere ulaşamıyor. Meta'nın bu blokajı kaldırmasını talep ediyorum" ifadelerini kullanmıştı. Kültürel Miras Bakanı Pascale St-Onge de Meta'nın haberlere erişimi engellemesinin "insanların hayatlarını tehlikeye attığını" dile getirmişti.(Erhan Taylan)

Paylaş