Kalliopi Lemos’un teknesi Çanakkale’de kalacak
Bienal kapsamında Eski Otogar’da 3 Kasım tarihine kadar ziyaret edilebilecek olan Mülteciler konulu tekne sanatçı Kalliopi Lemos tarafından Çanakkale’ye hediye edildi.
Çanakkale Belediyesi’nin desteklediği 3’cü Çanakkale Bienali’nde hikayesi ile en büyük ilgi çeken eserlerden biri olan Yunanlı sanatçı Kalliopi Lemos’un Mülteciler konulu tekne enstalasyonunun Bienal sonrası Çanakkale’de sergilenmesine karar verildi.
Eserle ilgili bilgi veren Bienal Küratörü Sanat Tarihçisi Fırat Arapoğlu, eserde Çanakkale bölgesinden ilham alınarak, Çanakkale Boğazı’nın doğusundan Akdeniz’e birçok farklı medeniyetin katmanlar oluşturduğu bir noktada, güvenli geçiş için bir rehin enstalasyonu, yıllardır artan oranda ülkelerin uğraştığı bir konu olarak belgeli olmayan göç konusunun işlendiğini ifade ederek, daha iyi bir yaşam için binlerce insanın çektiği sıkıntıların işlendiği çalışmanın bir geçidin, yolculuğun; bir yerden bir yere, bir durumdan diğerine, yaşamdan ölüme, umuttan hüzne gidişin hikayesinin anlatıldığını belirtti. Arapoğlu, Bienal kapsamında Eski Otogar’da 3 Kasım tarihine kadar ziyaret edilebilecek olan teknenin üzerinde yer alan plakaların ise mültecilerin doğum yerleri ve zamanlarını gösterdiğini söyledi.
İllegal göçmenlerin isimlerini taşıyan teneke içecek kutulardan yapılmış adaklar ve gerçek adaklarla kaplı ahşap teknenin Bienal’den sonra eser sahibi Yunanlı sanatçı Kalliopi Lemos’un da eserin bir depoda kaderine terk edilmeden, uygun şartlarda muhafaza edilerek kentte kalmasının taahhütünü verdiğini belirten Bienal Direktörü Mimar İsmail Erten esere en uygun yerin tespit edileceğini söyledi. Erten: “Açılıştan sonra eserin Çanakkale’de nerede sergileneceği ile ilgili henüz Belediye Başkanı Gökhan, Bienal Küratörü Seyhan Boztepe ile bir araya gelip görüşme yapmadıklarını, ama eserin anlamına ve hikayenin özüne uygun olarak deniz kenarında sergilenmesinin uygun olacağını belirterek: “Benim kafamda kordon’da sergilenmesi fikri var. Buna uygun olarak dış koşullardan koruma amaçlı şeffaf bir koruma düzeneği oluşturulabilir. Denizden gelen mültecilerin, ölenlerin anıldığı ve sanatla dramın anlatıldığı eserin Çanakkale’de denize bakan ve Bienal direktörlerinin, sanatçının onayladığı ve belediyenin öngördüğü bir yerde olması gerekir” dedi.