'Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı' günü kutlandı
5 Aralık ‘Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınması’ günü dolayısı CHP İl ve Merkez İlçe kadın kolları üyeleri sabah kahvaltısında bir araya gelirken, CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş ve Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal, açıklamada bulundular. Yapılan açıklamalarda Cumhuriyet ile birlikte kadınalara verilen sosyal ve siyasi hakların son dönemde gasp edildiği vurgusu yapıldı.
“Kadınlar hakları için mücadele etmeli”
Kadınların hakları için yeniden mücadele etmek zorunda olduğunu ifade eden CHP Milletvekili Muharrem Erkek; “Kadın haklarına ilişkin söyleyeceğimiz ilk şey, zihniyettir. Yaptığımız her hareket, söylediğimiz her söz, bu zihniyetin dışa yansımasıdır. 1791 tarihinde ilân edilen kadın hakları bildirgesinin ilk cümlesinin ‘kadın özgür doğar ve yaşamını erkeklerle eşit haklara sahip olarak sürdürür’ olması tesadüf değildir. Ve bu cümle, büyük bir mücadelenin fitilini ateşlemiştir. Dünyada kadınların hakları anlamında yaşadığı ilerleme sevindirici olsa da yeterli değildir. Kurtuluş Savaşı sonrasında modern bir Cumhuriyetin kuruluşunda kadınların oynadığı rolü unutmayan Mustafa Kemal Atatürk 5 Aralık 1934’de Türkiye Cumhuriyetinde kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasını sağlamıştı. O dönemde Avrupa’daki bazı gelişmiş ülkelerde bile kadınların bu hakkı yoktu. Seçme ve seçilme hakkına kadınlar, Fransa`da 1944, İtalya`da 1945, Yunanistan`da 1952, Belçika`da 1960 ve İsviçre`de 1971 yılında kavuştular. Bu tepeden inme, lütfedilmiş bir hak değildi. Kadınlar gerek cephede gerekse cephe ardında erkeklerle omuz omuza hatta onların yetmediği yerlerde bizzat kurtuluşa katkı sunmuşlardır. Yine özgür birey yaratma idealinin en somut girişimi olan Cumhuriyet ve sonrasındaki sosyal devrimlerin en büyük destekleyicisi, hatta bizzat uygulayıcısı kadınlar olmuştur. Kadının hakkı için mücadele verenlere selam olsun. 5 Aralık Kadın Hakları Gününün hak edildiği biçimde kutlanıldığı bir Türkiye’de yaşama dileğiyle saygılar sunarım” dedi.
“Kadınlar siyasette yok”
Kadınların siyasette Avrupa ülkelerine göre Türkiye’de çok daha az yer aldığını belirten CHP Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş; “Atatürk Cumhuriyetin ilanından 9 ay önce Şubat 1923 de, ‘bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek faaliyet demektir, bundan sosyal sosyal bir toplumun bir organı faaliyette bulunurken diğer organı işlemezse o sosyal toplum felçlidir,’ demiştir. Günümüzde ise kadına yasalarla verilen haklara rağmen, çeşitli uygulama ve yönlendirmelerle kadınların sosyal yaşamın dışına itilmeye çalışıldığı acı bir gerçektir. Bu hakkı bizden çok sonra veren Avrupa ülkelerinde kadın milletvekili sayısının erkeklere yakın olması ülkemizde maalesef kadın milletvekili sayısı oldukça düşüktür. Bu sayıyı kotalarla arttırmak yerine, kadınlara baskı altında kalmaksızın özgürce siyaset yapma koşullarının sağlanması en önemli hedeflerimizden biri olmalıdır. Siyasette daha çok kadın daha çağdaş bir Türkiye için şarttır” dedi.
“Kadınlar temsil edilemiyor”
Kadınların karar mekanizmalarında yeteri kadar temsil edilemediğini dile getiren Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal; “Aslında ülkemizde siyasete yansımayan büyük bir kadın gücü var. Kadınlar siyasetin her kademesindeki görevler için seçilmeye de istekli. Bu kapsamda biz, Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak kadınlarımızı hak ettiği noktaya getirmek için çalışıyoruz. Eşit temsiliyet konusunda öngörülerimizi iletiyoruz. Siyasallaşmak hak aramaktır. Kadınlarımızın karar alma süreçlerinde eşit katılımını sağlamak için siyasetteki yerlerini zaman geçirmeden almalarını diliyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün öncelikle Türk Kadınına, sonrasında da milletimize armağan ettiği kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 83. yılı kutlu olsun” dedi.
(Derleme Zeynep Kocaman)