Kadınlar şiddete karşı yürüdü

Çanakkale Kadın Platformu`nun organize ettiği, kadın yürüyüşü dün gerçekleştirildi. Ellerinde pankartları ve meşaleleri ile yürüyen kadınlar, “Dünyanın erkek gücünü biz değiştireceğiz. Tırnağımızla kaza kaza da olsa bunu gerçekleştireceğiz” dediler.

780
 
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü etkinlikleri çerçevesinde, Çanakkale Kadın Platformu (ÇKP) tarafından organize edilen kadın yürüyüşü gerçekleştirildi. Çok sayıda kadının katıldığı etkinliği bazı siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütleri de destek verdi. GOLF Aile Çay Bahçesi önünden başlayan ve Kordonboyu güzergahını takip eden yürüyüş, AKP İl binasının önünde son buldu. Burada Çanakkale Kadın Platformu adına Özlem Ergun Açanal tarafından yapılan açıklamada “Yaşam tarzımıza yönelik baskıcı ve dayatmacı müdahalelere, eğitimde yaşanan çürümeye tepkisiz kalmayacağız!” dendi. Açanal, açıklamasında “Dün Mirabel kardeşlerdik; bugün panzerlerin önüne korkusuzca çıkan kırmızılı ve siyahlı kadınlarız. Biz, utanç duvarlarına karşı bedenini ölüme yatırmaktan çekinmeyen; emek, özgürlük, adalet ve barış mücadelesinde adım adım, ilmek ilmek yaşamı örenleriz. Biz Çanakkaleli kadınlar, iktidarın bedenimizin, kimliğimizin, yaşam tarzımızın, emeğimizin ve varoluşumuzun sınırlarını belirlemeye çalışmak yoluyla, kadınlığımız üzerinde sürekli bir denetim kurmak istemesini kabul etmiyoruz. Biz, kadınların yaşamına, çalışıp çalışmayacağına, ne giyip ne giymeyeceğine, doğurup doğurmayacağına karar vermeye çalışan erkek egemenliğine ve AKP iktidarına karşı tepkisiz kalmayacağız! Her gün beş kadın öldürülürken buna karşı önlem almayan, kadın düşmanı siyasetiyle şiddet ve kadın cinayetlerinin artmasına neden olan iktidara karşı tepkisiz kalmayacağız! Kadın emeğini değersizleştiren, istihdam yasalarıyla kadınları esnek, güvencesiz çalışmaya ve taşeron , çalışmaya mahkum eden yasalara ve patronlara karşı tepkisiz kalmayacağız!” dedi.
 
 
“Tepkisiz kalmayacağız”
“Gözü dönmüş çocuk tecavüzcülerini koruyan, gerçek ceza yaptırımları uygulamayan AKP yargısına karşı tepkisiz kalmayacağız Kadını eşit yurttaş olarak görmeyen, aileye ve evliliğe mahkûm eden erkek egemen zihniyetlere karşı tepkisiz kalmayacağız!” diyen Açanal, “Emeğimize sahip çıkıp, sosyal yıkım yasalarına, emperyalist ve kapitalist sistemin krizini teğet geçirenlerin yalanlarına, biz kadınları güvencesiz ve geleceksizliğe itenlere karşı tepkisiz kalmayacağız! Geleneksel dinci gerici ve piyasacı yeni rejim kadın düşmanıdır. AKP` nin de anayasasının da kadını özgürleştirme olasılığını bulundurmadığını ilan ediyoruz! Kısaca, tüm ulus, inanç, cinsiyet ve cinsel yönelim kimliklerine eşitlik ve özgürlük istiyoruz! Dünyanın erkek gücünü biz değiştireceğiz. Tırnağımızla kaza kaza da olsa bunu gerçekleştireceğiz. Ve bunun tek bir yolu var. Bir araya gelen kadınlar. Zincirlerden kurtulmak, sömürüsüz, eşit, özgür ve barış dolu bir dünya için, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü eylemliklerimizle; Gezi Direnişinde kadın dayanışması ve mücadelesini yükselten kadınların sesini sesimize kattığımızın bir ifadesi olarak iş yerlerimizde kırmızılar giyiyor; `Bedenimiz, kimliğimiz, emeğimiz ve hayatlarımız bizimdir!` diye sesleniyoruz. Şiddetsiz bir toplum, adalet, eşitlik ve barış için diren kadın” ifadelerini kullandı.
Paylaş