Kadınlar seçilmek ve yönetmek istiyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çanakkale İl Kadın Kolları Başkanı Emine Erkol kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 78’nci yıl dönümünde basın açıklamasında bulundu.

580
CHP Merkez İlçe Başkanlığı`nda düzenlenen basın açıklamasında konuşan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Emine Erkol kadınların artık seçilmek ve yönetmek istediklerini vurguladı. CHP Çanakkale İl Kadın Kolları Başkanı Erkol kadınların 78 yıllık süreçte kadınların kazanımlarının giderek geriye gittiğini belirterek: “Geçen 78 yıllık süreçte, biz kadınların kazanımlarını daha da ileriye taşıması beklenirken, bugün gelinen nokta hiç de iç açıcı değildir” dedi. Erkol 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) 550 milletvekilinden sadece 78’inin, hükümetteki 26 bakandan da birinin kadın olduğuna dikkat çekti ve şu verileri sunarak: “Ülkemizde yerel yönetimlerde kadın oranı yüzde 2.5’tir. 2 bin 924 belediye başkanının 26’sı, 34 bin 210 muhtardan da sadece 65’i kadındır. 2012 yılında karar alma süreçlerine katılım durumuna bakıldığında da karşımıza aynı kötü tablo çıkmakta. 81 valinin biri, 103 rektörden beşi, 423 vali yardımcısından 7’si, 795 kaymakamdan 22’si, 80 müsteşar yardımcısından 3’ü kadın. 26 müsteşar arasında ise hiç kadın yok. Sendikaların ve sivil toplum kuruluşlarının yönetim kurullarında da hiç kadın yok” diye konuştu.
 
“Anayasa ve yasa önünde kadın erkek eşittir demek, yeterli değildir”
Yüzde 50 eşit hak istemini savunduklarını kaydeden Erkol: “Anayasa ve yasa önünde kadın erkek eşittir demek, yeterli değildir. Kadınlar, anayasa ve yasalarla zorunlu kılınan özel önlemlerle desteklenip güçlendirilmedikçe, sonuçlarda eşitlik sağlanmıyor. Asıl olan, sonuçlarda eşitlik anlayışıdır. Seçme ve seçilme hakkı yurttaşlık hakkıdır. Erkek egemen yapının kontrolüne terk edilmemelidir. Yüzde 50 eşit hak istemini savunuyoruz. Eğitimde, siyasette, yönetim kadrolarında, karar alma mekanizmalarında yani hayatın her alanında erkeklerle eşit haklara sahip olmak istiyoruz. Artık seçmek yetmiyor, seçilmek ve yönetmek istiyoruz” dedi.
 
 
Sungur`dan açıklama
İşçi partisi Çanakkale Öncü Kadın Başkanı Hasibe Sungur, 5 Aralık Dünya kadın hakları günü ile ilgili olarak basın açıklaması yaptı. Sungur açıklamasında şunları söyledi; “Bugün 5 Aralık 2012 Türk Kadınlarına Milletvekili Genel Seçimlerinde Seçme ve Seçilme hakkını tanıyan Anayasa değişikliğinin 78. yıldönümü. Aynı zamanda da Kadın Hakları Günü. Bu anlamlı günümüzü bir Türk Kadını olarak gururla ve sevinçle kutlarım. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesi tüm yurttaşların eşit haklara sahip olmasına ve kadın erkek eşitliğine dayanır. Ulusal egemenlik temeline dayandırılan Türkiye Cumhuriyeti’nde yapılan hukuk devrimiyle, din esaslarına dayalı hukuk sistemi terk edilmiş, yerine laik hukuk düzeni kurmak üzere batı ülkelerinde yürürlükte olan yasalar örnek alınmış hatta bazıları aynen benimsenmiştir. Laik hukuk sisteminin en belirgin özelliği; hukuk kurallarının yaşamın akışı içinde gelişen ve değişen ihtiyaçları karşılamak üzere değiştirilebilmesidir, oysa din kuralları değişmez kurallardır. 5 Aralık 1934 tarihinde Türk Kadınlarına Milletvekili genel seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanıyan anayasa değişikliği Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildi. Bu nedenle 5 Aralık, o tarihten itibaren Kadın Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. 8 Şubat 1935 de yapılan milletvekili genel seçimlerinde kadınlar ilk kez milletvekili seçme ve seçilme hakkını kullandılar. Bu seçimlerin sonunda oluşturulan beşinci dönem Türkiye Büyük Millet Meclisine l8 kadın milletvekili girdi. Bu ülkemiz ve Türk kadını adına çok önemli bir kazanımdır. AKP iktidarı tarafından yürürlüğe konan 4x4x4 eğitim sistemi ile Cumhuriyetimizin çok önemli devrim kanunlarından biri olan Tevhidi Tedrisat (Eğitimin birliği) yasası rafa kaldırılmıştır. TBMM’de kurulan Anayasa uzlaşma komisyonu tarafından yazılmakta olan bölünme Anayasası ile Cumhuriyet rejiminin değiştirilmesi hedeflenmektedir. Bütün bu gelişmeleri kaygı ile izlemekte ve endişe duymaktayız. Bizler Türk kadını olarak ve bir Türk anası olarak iş hayatının dışına atılmayı ve eve kapatılmayı asla kabul etmiyoruz ve etmeyeceğiz. Bizler, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu Türkiye Cumhuriyetinin kadınları olarak Cumhuriyetle birlikte elde ettiğimiz haklarımızın elimizden alınmasına asla izin vermeyeceğiz.”
Paylaş