Kadınlar Kazdağları`na sahip çıkıyor

Kazdağları`nın kadınları altın tekellerine karşı mücadele kapsamında Bardakçılar Kaplıcasında bir araya geldi. Çanakkale Çevre Platformu ile Etili Altına Hayır Komitesi üyeleri yaptıkları konuşmalarda daha etkili mücadele için görüş birliğine vardılar.

892
Kazdağları`nın kadınları altın tekellerine karşı mücadeleyi ara vermeden sürdürüyor. Çanakkale Çevre Platformu, Etili Altına Hayır Komitesi tarafından Bardakçılar Kaplıcasında düzenlenen piknikte Kazdağları yöresi kadınları ve diğer davetliler bir araya geldi. Orman işçiliğiyle geçimini sağlayan ve son bir yıldır altın ruhsat sahalarındaki ağaç kesim işlerini yapmayarak direnen Kızılelma halkı ile dayanışma amaçlı düzenlenen piknikte Bardakçılar Kaplıcası yakınında MTA tarafından bulunan ve altıncı şirket Alamosgold`a satılan 96 debilik güçlü su kaynağının satışına da tepki gösterildi. Piknik katılımcısı yöre halkıyla yapılan sohbet toplantısında önümüzdeki süreçte altıncı şirketlere karşı yapılacak mücadele konusunda görüş ve öneriler sunuldu. Katılımcılar yaptıkları açıklamada mücadeleye devam edeceklerini bildirdiler.
 
 
Etili Altına Hayır Komitesi Başkanı Güllü Sezer; "Bundan sonra köy köy gezeceğiz. Halkımızı bilgilendireceğiz. Amacımız tek tek köyleri gezip doğru bilgileri vermek. Sayımızı her geçen gün arttıracağız. Topraklarımıza doğamıza yazık ediliyor. Biz bu topraklara aşığız. Bu şekilde korumalıyız yaşadığımız yeri korumalıyız. Elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Pes etmek yok. Durmak yok. Mücadeleye devam edeceğiz. Yağmur yağdığı zaman sularımızdan çamur akıyor. Sularımızın içinde ne olduğunu bilmiyoruz. Ama madenciler şişe su içiyor. Onlarda bizim sularımızdan içsinler."
 
 
Cengiz Keleş
"Kadınlar daha duyarlı. Onlar önden giderse bütün toplum arkalarından gelecektir. Biz bu mücadelenin peşini bırakmayacağız. Madenciler buradan gidene kadar çalışacağız. Halkımızın doğru bilgilendireceğiz maden şirketlerinin onları kandırmasına imkan vermeyeceğiz."
 
 
Neval Sarp
"Bu mücadele devam edecek. Çevre platformunun yatığı etkinlikleri yakından takip ediyorum. Çevremize karşı yapılanlara üzülüyoruz. Ses getirecek etkinlikler yapacağız. Daha çok yürüyüş olacak. Sesimizi Ankara`ya kadar duyuracağız."
 
 
Hasan Naci Sezer
"Çok uluslu altın tekellerinin çevremizde yapmış olduğu tahribata karşı değişik platformlarda düzenleyeceğimiz etkinliklerle bir araya geleceğiz. Mücadelemizin sürekli olduğunu göstereceğiz. Kadınlara büyük görev düşüyor. Kadınlarımız bu mücadelede en ön de yer alıyorlar."
 
 
Ayşe Nur Akdemir
"Mücadele daha çok bilgilendirme olarak sürüyor. Olay çok ciddi boyutta. İşletme ruhsatları bir yandan alınıyor. Madencilerin çalışmaları başlayacak. Dışarıdan çevrecilerin yapabileceği çalışmalar var. Köylüler, buranın halkı örgütlenmeli fili anlamda mücadeleye başlamalılar. Bergama Kışladağ sürecine bakıldığı zaman fiili mücadele olmadan mahkemelerle bu süreç yürümeyecektir. Yinede halkımız bunu bilmelidir. Örgütlenip mutlaka strateji oluşturup uzun soluklu çalışmaya başlamak gerekiyor. Geleceklerini etkileyecekleri bir mesele bu. Buradaki halkımız geleceğini korumak için bu mücadeleye sahip çıkmalıdır."
 
 
Naciye Sevinç
"Köyümüze kurtlar indi. Kurtlar yakın yerlere kadar geldi. Salihler Köyünde yaşıyoruz. Yaban hayvanları doğanın tahribatı sonucu artık köye kadar indir. Hayvanların yaşam alanlarına insanlar iş makineleri ile gelince yaban hayatı da etkilendi."
 
 
Fehmi Kılıç
"Bizim Kazdağları`na mutlaka sahip çıkmamamız gerekiyor. Kazdağları dünya mirası. Almanyadan her yıl buralara gezmeye geliyorum. Çevrecileri bu anlamda yaptıkları çalışmaları destekliyorum. Bizde çevrecilere yardım edeceğiz. Bizde ne gerekirse yapmaya hazırız. Sularımızı kirletmemeleri için çaba göstermeliyiz. Çan kazası Karakoca köyündenim. Almanya`da yaşıyorum. Elimden geldiği kadar yardımcı olacağım. Her yıl 4 ay Çanakkale de kalıyorum. Maden arama çalışmalarının sona ermesinde fayda var."
 
Çanakkale Çevre Platformu üyesi Reyhan Erdem de toplantı sonrası alınan kararlar ile ilgili şu bilgileri verdi; "Ruhsat alanlarındaki ağaç kesim işlerini yapmayarak direnen Kızılelma halkının direncini kırmak için altın şirketi tarafından çok yönlü kuşatma altında tutulduğu, bu amaçla Kızılelma halkının yakın zamanda ziyareti önem taşıyor. Aynı şekilde ruhsat alanlarındaki ağaç kesim işlerini yapmayarak direnen Karaköy halkının ziyareti ile altın işletmelerinin bulunduğu Söğütalan, Halilağa, Muratlar, Kuşçayırı, Şahinli, Etili köylerinin Çanakkale Belediyesi Başkan ve meclis üyeleriyle, milletvekilleriyle, kitle örgütü yöneticileriyle birlikte öncelikle ziyareti ve bu köylerde Eylül ayından itibaren yöre halkıyla dayanışma amaçlı "Altına Hayır " Şenliklerinin Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Çevre Platformu, muhtarlık ve kooperatifle birlikte organizasyonunun yapılarak hayata geçirilmesinin yöremizdeki altın karşıtı mücadeleyi güçlendirecektir.
 
Altın işletmeciliğine karşı eylemler görüşüldü, meclise yürüyüş, altın şirketlerine yürüyüş, Çanakkale` de eylem ve etkinlik düzenlenmesi, Çanakkale kordonunda görüntülü büyük ekran sunumlar yapılması, Çan Menderes parkında, Çan pazarı kurulduğu gün pazar kapısında görüntülü sunumlar, stantlar, kitlesel basın açıklamaları yapılması, meclisin tatilde olması itibarıyla yörede bulunan milletvekili ve politikacılara konunun her ortamda sorulması, kampanyalar düzenlenmesi, ulusal/yerel basının, NTV Yeşil Ekran, Doğada Tek Başına program yapımcılarının da katılacağı Bayramiç Ayazma` da piknik gibi çeşitli eylem biçimleri görüşüldü.
 
Altın şirketleri tarafından Bergama Ovacık altın işletmesine taşınan yöre halkının bugünlerde Uşak-Kışladağ altın işletmesine taşınmakta olduğu, Çanakkale Çevre Platformu, Çanakkale Belediyesi işbirliğiyle yakınımızdaki 80 yıl önce faaliyetine son veren ve 80 yıldır çevresine zehir saçan Balıkesir Balya kurşun işletmesine en yakın zamanda yöre halkı için ziyaretler düzenlenebilmesi katkı sağlayacaktır. Muratlar Köyü halkının, muhtar ve azalar ile beraber, Ocak 2012 ayında yapılan ÇED Halkı Bilgilendirme toplantısı sonrasında aldığı kararları büyük önem taşıyor. Muratlar halkının aldığı kararlar,
1- Altın şirketi ile tüm ilişkiler kesilecek,
2- Hiç bir köylü altıncı şirkette çalışmayacak, çalışan olursa köy tarafından dışlanacak,
3- Altın şirketine ait araçlar köy hudutuna sokulmayacak,
4- Altın şirketinin halk ile ilişkiler müdürleri köye sokulmayacak,
5- Şirket dışarıdan işçi getirecek olursa tepki gösterilecek.
Gergis antik kenti üzerinde altın sondajlarının yapıldığı, Parion antik kenti sınırları üzerinde İÇDAŞ termik santralinin kurulduğu, Alarko` un Priapos antik kenti üzerinde termik santral kurmak için ÇED Olumlu Belgesini aldı. Çanakkale Belediyesinin kardeş kentleri arasında Parion, Priapos ve Gergis antik kentlerini de görmek istiyoruz. Altın karşıtı direnişlerini sürdüren Kızılelma, Karaköy, Muratlar köyleri de belediyenin kardeş köyleri arasında olmalıdır."
Paylaş