Kadınlar İstanbul Sözleşmesine sahip çıktı

871
Çanakkale İskele Meydanı`nda yapılan açıklamaya, Çanakkale Kadın Platformu, Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu, TKP, EMEP, CHP İl ve Merkez İlçe Kadın Kolları ile kentli kadınlar katıldı. Üç ayrı yapılan açıklamada Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından yapılan İstanbul Sözleşmesi`nin kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önleme ve bununla mücadelelerde temel standartları ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen uluslararası sözleşme olduğu ifade edildi. Sözleşmenin feshi için kararname ile gece 02:00`de alınan fesih kararının Anayasanın 87, 90 ve 104.maddelerine aykırı olduğundan yok hükmünde olduğu ifade edilen açıklamada, "Ülkemizdeki kadın cinayetlerine ilişkin vaka sayılarının sistematik şekilde arttığı bir zamanda sözleşmenin feshi, tek güvencesi ve koruması devlet desteği olan on binlerce kadını sahipsiz bırakmak, bu ailelerdeki çocukları travmaya terk etmektir" denildi. Açıklamada, "kadının ve çocukların var olabildiği, mutlu olabildiği bir dünya için sözleşmenin feshi kararından acilen dönülmelidir" ifadelerine yer verildi. 
"Hayatlarımız için pazarlık yapmayacağız"
Çanakkale Kadın Platformu tarafından yapılan açıklamada; "2021 yılının ilk 79 gününde 77 kadın öldürüldü. Kadına yönelik şiddet bu kadar artmışken, her gün kadın cinayeti işlenirken kadına yönelik şiddeti engellemek için hazırlanan İstanbul Sözleşmesinin gece yarısı Cumhurbaşkanı Kararnamesi feshedilmesini kabul etmiyoruz. Anayasa`nın 104`üncü maddesine göre Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile temel hak ve kişi hakları düzenlenemez. Dolayısıyla; insan haklarını düzenleyen İstanbul Sözleşmesi`nin cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile feshedilmesi hukuka aykırıdır. İstanbul Sözleşmesi bizim diyoruz. Yıllardır mücadele vererek, bedel ödeyerek kazandığımız haklarımız için de, hayatlarımız için de karar bizim diyoruz. Hayatlarımız için pazarlık yapmayacağız. Ülkedeki tüm kadınlar için yaşamsal önemde olan bir sözleşmeyi bir erkeğin iki dudağı arasına alan tek adam düzeninizin tam karşısındayız. Yok hükmündeki kararnamesi sadece tek adamı bağlar. Bizler sadece İstanbul sözleşmesi değil, 6284 sayılı Şiddet Önleme Yasasının etkin uygulanması, Nafaka Hakkı, Kürtaj Hakkı, LGBT+ ların hakları içinde sokakları terk etmeyeceğiz" denildi. 
"Eşit ve özgür bir ülke kadınların ellerinde yükselecek!"
Son olarak TKP`li kadınlar tarafından yapılan açıklamada; "Bugün burada kadın düşmanı AKP iktidarının son icraatına meydan okumak için toplandık. Yıllarca ilk imzacısı olmakla övündükleri İstanbul Sözleşmesi`nden bu gece bir oldu bittiyle çekildiler. Üstelik ülkemizde her gün kadınlar öldürülmeye, şiddet görmeye, çocuklarının ve kendilerinin yaşamlarıyla tehdit edilmeye devam ederken yaptılar bunu. Çünkü kadın düşmanılar, çünkü gericiler, çünkü bu ülkede kadınların yaşamasına bile tahammülleri yok. Hep söylediğimiz bir gerçek var, bir kez daha ilan ediyoruz: Kadınlar AKP Türkiye`sine sığmaz! Gece yarısı çıkarılan kararnamelerle neyi kimden kaçırdığınızı düşünüyorsunuz! Emeğini değersizleştirdiğiniz, yaşamını savunamadığınız, her fırsatta aşağıladığınız kadınlar dün olduğu gibi bugün de susmayacak! Düzeniniz batacak, kadınlar yaşayacak! Eşit ve özgür bir ülke kadınların ellerinde yükselecek!" ifadelerine yer verildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş