Kadınlar haklarına sahip çıktı

Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinin 78. yıldönümü nedeniyle Çanakkale’de tören düzenlenirken, partili kadınlar da çeşitli etkinliklerde bir araya gelip basın açıklaması yaptılar. Çanakkale Barosu da yaptığı açıklama ile kadınların haklarına dikkat çekti.

271
Çanakkaleli kadınlar, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende bir araya geldi. Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasıyla başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Törende bir konuşma yapan Türk Kadınlar Birliği Derneği Çanakkale Şube Başkanı Neriman Urgancı; “Toplumumuzu şekillendiren kadınlarımızın, bilinçli, eğitimli, bir toplum oluşturabilmek için karar mekanizmalarında, ekonomik hayatta sosyal hayatta daha fazla temsil edilmesi gerekmektedir” dedi.
 
 
 
Türk Kadınlar Birliği Derneği Çanakkale Şubesi’nin önderliğinde düzenlenen törene Belediye Başkan Vekili Celal Karakaş, Türk Kadınlar Birliği Derneği Çanakkale Şube Başkanı Neriman Urgancı, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal, MHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Tayfun Uğur ve çok sayıda kadın katıldı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasıyla başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.
 
Törende bir konuşma yapan Türk Kadınlar Birliği Derneği Çanakkale Şube Başkanı Neriman Urgancı; “5 Aralık 1934’te Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 78. Yıldönümü Türk ulusunun çağdaşlaşma ve bilinçlenme isteğindeki kararlılığının simgesi olan Cumhuriyetin ilanının tarihimizin en büyük dönüşümlerinden biri olduğunu, Atatürk’ün önderliğinde kurulan Cumhuriyet akılcılığı ve bilimselliği temel alarak yurttaşlarımızı çağdaş dünyanın değerleriyle buluşturmuştur. Atatürk Türk ulusunun güçlü kılınması için, kadının yüceltilmesi gereğine inanmış, devrimlerle, Türk kadınının toplumsal konumunun yükseltilmesi sağlanmıştır. Kadın hakları konusunda temel belge olan medeni yasanın 1926 yılında kabul edilmesi ile çağdaş toplum düzeyine geçilmiş, uzun yıllar boyunca görmezden gelinen kadınlarımız, ekonomik, siyasal ve sosyal haklara kavuşturulmuş, yaşamın çeşitli alanlarında karşılaşılan eşitsizlik ve ayrımcılığın kaldırılması için önemli bir adım atmıştır.1934 yılında ise, birçok batılı ülkeden önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınması kadınlarımızın etkin yurttaşlar olarak ülke yönetiminde söz sahibi olmalarının olanaklı kılmıştır. Kadınlara dönemin koşullarına göre çağdaş ve ileri boyutta önemli haklar sağlanmış olması, Cumhuriyetin en büyük başarılarındandır” dedi.
 
 
Urgancı şu şekilde konuştu: “Cumhuriyetin sağladığı hak ve özgürlükleri en iyi biçimde kullanan kadınlarımız, bu güne kadar ülkemizin gelişmesine ve demokratikleşme sürecine büyük katkıda bulunmuşlardır. Bu katkılarını artırarak sürdüren kadınlarımız kendine güvenen ve üreten bireyler olarak toplumsal yaşamı yönlendirmekte, kimi kararlarda belirleyici olmakta, çeşitli mesleklerde önemli görevler üstlenmekte, yurt içinde ve dışında üstün başarılar kazanmaktadır. Toplumu inşa eden en önemli unsur kadınlardır. Ülkemizin geleceği olan çocuklarımızı yetiştiren, eğiten, büyük oranda kadınlarımızdır. Bir anlamda kadınlarımız topluma şekil vermektedirler. Toplumumuzu şekillendiren kadınlarımızın, bilinçli, eğitimli. Bir toplum oluşturabilmek için karar mekanizmalarında, ekonomik hayatta sosyal hayatta daha fazla temsil edilmesi gerekmektedir. Toplumumuzun yarısı olan kadınlarımızın sosyal hayatta yeterince temsil edilmemesi durumunda siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmadan bahsetmek mümkün olmayacaktır.” Yapılan açıklamanın ardından tören sona erdi.
 
 
%50 kota uygulamasını önerdi
Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkı elde edişinin 78. Yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yapan Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Şennur Tarak ise; “Türkiye Cumhuriyeti, 5 Aralık 1934`te dünyaya öncülük edecek bir karara imza atmış; Türk kadını seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur. 1935 yılında ilk kez seçilme hakkını kullanan 18 kadın milletvekili ile de Türkiye Cumhuriyeti, kadınların mecliste temsil oranı ile Dünyada 2. sırada yerini almıştır. Büyük Önder M. Kemal Atatürk 1935 yılında yaptığı konuşmasında: ‘Türk kadını bu sefer de milletvekili seçme ve seçilme suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Medeni memleketlerin birçoğunda kadından esirgenen bu hak, bu gün Türk kadınının elindedir ve Türk kadını, onu yetki ve liyakatle kullanacaktır.’ demiş, ulusal mücadeleye mühim katkısı olan Türk kadınının; Cumhuriyet kadını olarak başı dik bir şekilde, mühim görevlerin de üstesinden geleceğine olan inancını ortaya koymuştur. 2012 yılında gelinen noktada ise, kadınlarımızın karar mekanizmalarına katılım oranının, Dünya sıralamasında liste sonlarında yer almamıza neden olacak kadar düşük olduğunu görmekteyiz. TBMM de 23. Dönem kadın milletvekili oranı %9 iken, bu oran 24. dönemde %14`e çıkmıştır. Böylece, önceki dönem 50 olan kadın milletvekili sayısı 78`e yükselmiştir. Artış umut verici olsa da, oranın düşüklüğü ulusal bir ayıbımız olarak karşımızda durmaktadır. Dahası, kadın halen siyasette, cinsiyetinin temsil oranını kağıt üzerinde artırıcı bir vitrin malzemesi olarak görülmektedir. Kadının insan haklan savunucuları, Çanakkale Barosu Kadın Haklan Komisyonu olarak; kadın adayların karar mekanizmalarında temsil kabiliyetinin sağlanması açısından %50 kota uygulamasını önererek, Türk kadınının kazanımlarını, hak ve özgürlüklerini geriye götürecek tüm fikir, uygulama ve düzenlemenin karşısında olmaya devam edeceğimizi yinelemek isteriz. Halide Edip Adıvar 23 Mayıs 1919 tarihli konuşmasında, `Kalbimizdeki isyan, kuvvetimizdir.’ der. Kadının eşit temsil ve katılımının yaşama geçirilememesinin, her şeyden evvel bir demokrasi sorunu olduğunu vurgular, giderek artan kuvvetimizle bu sorunun çözümü için mücadele edeceğimizi belirtiriz.”
Paylaş