Kadınlar fişleniyor mu?

Sağlık Bakanlığı tarafından kadınların cinsel ilişki sonrasında kullandığı ertesi gün hapları ile ilgili başlattığı uygulamaya kadın örgütleri tepki gösterdi. Sağlık Bakanlığı’nın ertesi gün haplarıyla ilgili, eczaneler ve ecza depoları aracılığıyla kullanım sayısını ve kimler tarafından kullanıldığını belirleme kararını fişleme ve özel hayata müdahale olarak gören kadın örgütleri başkanları, kadınlar üzerindeki baskıya ve fişleme yöntemine sert çıktı.

1053
Kürtaj yaptırma şartlarını ağırlaştırıp gebeleri sıkı takibe alan Bakanlığın şimdi de kadınların cinsel ilişkinin hemen sonrasında gebe kalmamak için kullandığı “ertesi gün hapları” için harekete geçmesi kadın cephesinden tepki ile karşılandı. Kadınların yer aldığı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de konu ile ilgili gazetemize açıklama yaparak, insan haklarına aykırı olan bu uygulamayı protesto etmek amacıyla meydanlara çıkacaklarını ifade ettiler.
 
Kadınları fişleme olarak nitelendirilen uygulamaya karşı sessiz kalmayacaklarını kaydeden ELDER Başkanı Nilgün Özkan; “Bu uygulama özel hayatı ihlaldir. Kürtaj, sezeryan, üç çocuk baskılarının devamıdır. Bizler nasıl kürtaj ve sezeryan ile ilgili tepki gösteriyorsak aynı şekilde bu konuya da gereken tepkiyi göstereceğiz. 25 Kasım tarihinde bir yürüyüşümüz olacak, o yürüyüşte Çanakkale ELDER olarak tepkimizi koyacağız. Bir kadın aspirin ya da ağrı kesici alırken kayıt altına alınmıyor da, bu hapı kullanmayı tercih ettiğinde neden fişleniyor? Ayıp ve terbiyesizce bir yaklaşım. Gaye bellidir” dedi.
 
Sağlık Bakanlığı’nın ertesi gün haplarıyla ilgili, eczaneler ve ecza depoları aracılığıyla kullanım sayısını ve kimler tarafından kullanıldığını belirleme kararını fişleme ve özel hayata müdahale olarak gören kadın örgütleri başkanları kadınlar üzerindeki baskıya ve fişleme yöntemine sert çıktı. Kürtaj yaptırma şartlarını ağırlaştırıp gebeleri sıkı takibe alan Bakanlığın şimdi de kadınların cinsel ilişkinin hemen sonrasında gebe kalmamak için kullandığı “ertesi gün hapları” için harekete geçmesi kadın cephesinden tepki ile karşılandı.
 
 
Çanakkale Eczacı Odası Başkanı Jale Karaata: “
Bu uygulamanın doğruluğu ile ilgili Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden bir açıklama yapıldığını biliyoruz. Bunun gerçekleşmesi kişilerin mahremiyetine girilmesi demektir. Ama eczanelerde ertesi gün hapı kullananlar kimlik tespiti yapılması ve kayıt altına alınması sakıncalı. Amaçlanan bu tür ilaçların kullanımının reçeteyle yapılmasını sağlamak ve bu ilaçları takipli ilaçlar kategorisine sokmak olabilir diye düşünüyorum. Ayrıca ertesi gün ilaçlarını kullanan kişi sayısını istatistik altına almak da hedeflenmiş olabilir. Bu tür ilaçlar bilinçli ve sosyo-ekonomik düzeyi yüksek kitle tarafından kullanılıyor. Bu bir haktır.”
 
 
Çanakkale Kadın El Emeğini Değerlendirme ve Kadın Danışma Merkezi ELDER Başkanı Nilgün Özkan: “
Bu uygulama özel hayatı ihlaldir. Kürtaj, sezeryan, üç çocuk baskılarının devamıdır. Bizler nasıl kürtaj ve sezeryan ile ilgili tepki gösteriyorsak aynı şekilde bu konuya da gereken tepkiyi göstereceğiz. 25 Kasım tarihinde bir yürüyüşümüz olacak, o yürüyüşte Çanakkale ELDER olarak tepkimizi koyacağız. Bir kadın aspirin ya da ağrı kesici alırken kayıt altına alınmıyor da, bu hapı kullanmayı tercih ettiğinde neden fişleniyor? Ayıp ve terbiyesizce bir yaklaşım. Gaye bellidir.”
 
 
Türk Anneler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Belgin Akpınar: “
Kadınların koruyucu hapları ya da önleyici hapları kullanmasına müdahale etmek hürriyetine dokunmaktır. Yaşadığımız çağda kadının kaç çocuk yapacağına kimse karışamaz. Bu kararı öncelikle kadın alır. Kadının eşi bile bu kararına etki edemez. Kadının özel hayatına ve alacağı kararlara hükmetmeye çalışmak doğru olmadığı gibi aynı zamanda onur kırıcıdır.”
 
Çanakkale Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Yönetim Kurulu: “
Uygulama insan haklarına aykırıdır. İnsanın özel hayatına müdahale, kayıt altına alma demektir. Onaylanamaz.”
Paylaş