Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın ile Sosyolog Damla Karagül’ün Çanakkale yerel basınında gerçekleştirdiği kadına şiddet haberlerinin analiz çıktısının ardından başlatılan ‘Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans’ projesinde son adım atıldı
Çanakkale Valiliği, Cumhuriyet Başsavcılığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirilen ‘Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans’ için Çanakkale’de faaliyet gösteren basın mensupları, her ay eğitim için Öğretmenevi'nde buluştu. Eğitimin dün gerçekleşen altıncı ayağında; Prof. Dr. Deniz Yengin ‘Dijital Okuryazarlık ve Dijital Haber Üretimi’ni, Doç. Dr. Tamer Bayrak ise Robot Gazetecilik ve Yeni Uygulamalar konusunu işledi.
Katılımcılara; yapay zekanın, haber üretimine etkisi ve faydalı kullanımı anlatıldı. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu da derse katılım sağlayarak, özellikle eğitim alanında, gelişmekte olan yapay zekaya verdikleri önemi aktardı.
Projeye katılım sağlayan medya mensuplarına teşekkürlerini ileten Rektör Erenoğlu, yapay zekanın çok popüler bir konu olduğunu belirterek, “Biz özellikle öğrencilerimizle yaptığımız görüşmelerde, toplantılarda ‘yapay zekayı mutlaka kullanmalısınız’ diyoruz. Hatta resmi veya özel olsun, yükseköğretimlerde yapay zeka bölümlerinin açılması ve mevcut bölümlere de eklenmesi, ders programlarına entegre edilmesi noktasında bir fikir birliği var. Bu konuda İletişim Fakültemiz de başta yeni kurulan Yeni Medya bölümü olmak üzere, çalışmalarda bulunuyor. Geçtiğimiz hafta yapılan senatoda da birçok bölümün programını güncelledik. Ar-Ge tarafını da ciddi şekilde kullanıyoruz. Özellikle yeni stratejilerin belirlenmesi, yorumlanması noktasında… Çünkü dehşet bir veri tabanı, duyguyla da besleniyor. Makine öğrenmesiyle başladı bu iş ama artık o kısım kullanılmıyor çok fazla... Ciddi şekilde takip ediyoruz. Üniversitedeki yeni bölüm yapılanması çalışmaları kapsamında Stratejik Eğitim Koordinatörlüğünü kurduk. Burada da yapay zeka teknolojilerini kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.
ÇOMÜ’nün çalışmalarını desteklemek amacıyla yapay zekayı aktif olarak kullandığını ifade eden Erenoğlu, “Uluslararası Coğrafi İşaretli Ezine Peynirinin standartları taşıyıp taşımadığını biz yapay zeka ile modelledik, şu an patent aşamasında… Yani yerele de yansıdı. Ben bu toplantıyı gerçekten çok önemsiyorum. Özellikle üniversite-şehir iş birliklerinde sizlerin kabiliyetlerinin bizlere yansıması, akademik bakış açısından değerlendirilmesi çok önemli. Çünkü çok hızlı gelişiyor. Ben 2025’te yapay zekanın hangi versiyonları gelecek, nasıl gelişecek diye heyecanla ve kaygıyla bekliyorum. Kaygı tarafı da var ister istemez çünkü bizim buna ayak uydurmamız lazım. Bugün üniversite sınavına giren öğrencimiz en iyi ihtimalle 4 sene sonra mesleğe atılacak. Bizim şimdiden yapay zekayı entegre edip, sektöre hazır hale getirmemiz gerekiyor. Kesinlikle bu bir düşman değil ama ciddi şekilde bütün sektörlerle adapte olmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Basın mensupları ise, eğitimden dolayı duydukları memnuniyeti ifade etti. Eğitim; toplu fotoğraf çekiminin akabinde sona erdi. Projenin kapanış töreni ise ilerleyen süreçte yapılacak.
(ESRA GÜLLER)