Çanakkale’de, “Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans” projesinin kapanış töreni düzenlendi. Proje, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın ile Sosyolog Damla Karagül’ün yerel basında yaptığı kadına yönelik şiddet haberleri analizinin ardından başlatıldı.
Çanakkale Valiliği, Cumhuriyet Başsavcılığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında, Çanakkale’deki basın mensuplarına yönelik 7 ay süren eğitimler düzenlendi. Eğitimler, basın mensuplarının ürettikleri haberlerin dili ve kullanılan fotoğraflar üzerinde yapılan değerlendirmelerin ardından bir haber yazma atölyesi ile tamamlandı. Ayrıca, dijital gelişmelerin gazeteciliğe nasıl entegre edilebileceği de tartışıldı.
Projenin kapanış töreni ve “Şiddeti Nasıl Gerekçelendirdiler” paneli, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında ÇOMÜ Troya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törene, Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, eşi Neşe Toraman, İl Jandarma Komutanı Ersin Aslan, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ali Ömüt, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Öznur Benderlioğlu Doğangün, akademik ve idari personel ile basın mensupları katıldı.
Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan “Kadın Hayatın Yarısıdır” videosu izlenerek, kadına yönelik şiddetle mücadeledeki toplumsal farkındalık artırılmaya çalışıldı.
ÇOMÜ KAM Müdürü Prof. Dr. Pelin Kanten, projeyi başarıyla tamamlamanın gururunu taşıdıklarını belirterek, 25 Kasım’ın anlam ve önemine değindi. Kanten, kadına yönelik şiddetin gerekçesiz ve kabul edilemez bir durum olduğunu vurgulayarak, şiddete karşı toplumsal mücadele çağrısında bulundu.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu, kadına yönelik şiddetin yalnızca bireysel değil, toplumsal huzuru tehdit eden bir sorun olduğunu dile getirerek, medyanın bu mücadeledeki önemini belirtti. Erenoğlu, projeye katkı sağlayan akademisyenlere, basın mensuplarına ve destekçi kurumlara teşekkür etti.
Törenin ardından, proje yürütücüsü Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın, projenin yerel basındaki olumlu etkileri ve süreç boyunca yaşanan gelişmeleri katılımcılarla paylaştı. Eğitimleri başarıyla tamamlayan basın mensuplarına teşekkür belgeleri verildi.
Kadın ve Demokrasi Derneği tarafından hazırlanan “Şiddete Seyirci Kalma” videosu izlendi ve ardından “Şiddeti Nasıl Gerekçelendirdiler” paneline geçildi. Panelde, Çanakkale Barosu Eski Başkanı Av. Hande Keskin, ÇOMÜ Çan Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuba Batu ve ÇOMÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhemşiresi Doç. Dr. Nazan Çalbayram yer aldı.
Etkinlik, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
(SEVİ GÖZAY UĞURLU)