havadurum

JES ihaleleri iptal edildi

1296

 Ayvacık, Ezine, Lapseki, Biga, Bozcaada ve Gökçeada ilçelerinde toplam 358 bin 668 dönümü kapsayan 17 adet farklı alanın, 28 Şubat`ta Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından jeotermal amaçlı arama ve işletmeye ihale edilmesi haberi gazetemiz Çanakkale OLAY’da yer almış, JES ihalelerine çevre örgütleri başta olmak üzere bir çok kurum tarafından büyük tepkiler verilmişti. Hafta sonu yapılan açıklamalarda 28 Şubat’ta yapılacak ihalelerin iptal edildiği belirtildi. CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan TBMM’de yaptığı açıklamada, ihalelerin Çanakkale Valiliği tarafından iptal edildiği bilgilendirmesinde bulunurken, çevre öğütleri ise iptal kararını sosyal medya hesaplarından duyurdular. İhale tarihlerinin yer aldığı duyuru, İl Özel İdaresi resmi sitesinden kaldırıldı. Çanakkale Barosu, dün yapığı açıklamada ihalelere karşı hukuksal olarak destek olunacağı açıklamasında bulunurken, Milletvekili Ceylan, Valilik tarafından yapılan ve Çanakkale’nin doğal yapısına zarar vereceği ve ekolojik dengeyi etkileyeceğini ileri sürdüğü JES ihalelerinin iptal edilmesinin, memnuniyet verici bir gelişme olduğunu söyledi.


“İhaleye çıkılması Çanakkale’ye ihanettir”
Ceylan açıklamasında, Çanakkale’nin bir ulusun küllerinden doğduğu ve emperyalizme kafa tuttuğu, tarihin en büyük savunma savaşının kazanıldığı yerin adı olduğunu belirterek; “Anadolu’dan, Rumeli’den, Yeni Zelanda’dan, Kanada’dan, Avustralya’dan on binlerce ana kuzusunun koyun koyuna yattığı kutsal topraklardır Çanakkale” dedi. Ceylan, bugün gelinen noktada ise harp tarihi açısından dünyanın en büyük açık hava müzesi olma özelliği taşıyan Çanakkale’nin gözünü kar hırsı bürümüş enerji şirketlerinin hedefinde olduğunu ileri sürdü.  Termik Santraller ve Jeotermal Enerji Santralleri eliyle doğası katledilmeye çalışılan bir tarih, turizm ve tarım kenti olan Çanakkale adeta yaşam savaşı verdiğini kaydeden Ceylan; “Çanakkale’de faaliyette olan Çan 18 Mart Termik Santrali baca gazı filtresi olmadan çalışmaya devam etmekte ve toprağı, suyu ve insanımızın sağlığını tehdit etmektedir” dedi. Milletvekili Ceylan; “Çanakkale İl Özel İdaresi; Ayvacık, Ezine, Lapseki, Biga, Bozcaada ve Gökçeada`da toplam 358 bin 668 dönüm alanda 15 adet arama, 2 adet Jeotermal kaynak işletme sahasının ihalesinin yaşanan deprem sonrası Valilik tarafından iptal edildiğini kaydederek, “Bu ilan ile ihaleye çıkılması bile ‘biz toprağa, havaya, suya ve insana ihanet etmeye karar verdik’ demektir. Ama iptali memnuniyet verici” dedi.
 
“JES’lere karşı hukuksal mücadele vereceğiz”
Çanakkale Barosu tarafından yapılan açıklamada, JES’lere karşı hukuksal olarak mücadelede destek verileceği belirtilerek; “İhalelerin sonucunda yapılacak sondaj ve işletilecek JES’ler vasıtasıyla bölgenin tüm bitki örtüsü bozulacak, ağaçlar kuruyacak, hayvancılık yok olacak, zeytincilik bitecektir. Kısaca, doğal yaşam yok olacak ve tüm ekoloji doğrudan ve olumsuz etkilenecektir. Bu durum, benzer projelerde de bilimsel olarak gözlemlenmiş ve yaşanmıştır. Yakın zamanda Ayvacık, Tuzla Köyü civarında iki adet Jeotermal Enerji Santralinin çevreye verdiği zararlar ortadadır. Aydın ve çevresine bakıldığında nasıl olumsuz sonuçlar yaşanacağı açıkça görülecektir. Ekolojinin ve çevre hakkının savunucusu Sivil Toplum Kuruluşlarının, İhalelerin iptal edilmesi konusundaki çalışmalarını dikkatle ve takdirle takip etmekteyiz. Çanakkale Barosu ve Çanakkale Barosu Çevre-Kent Hukuku Komisyonu olarak bizler de bu süreçte ihalelerin durdurulmasını gerekli görüyor ve istiyoruz. Aksi halde yasal yollara başvurularak ihalelerin iptali için gereğinin yapılacağını saygıyla kamuoyuna bildiriyoruz” denildi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş