havadurum

Japonya vize istiyor mu? 2024 Japonya Vize Şartları Neler?

Japonya vizesi almak için pasaport, fotoğraf ve uygunluk belgesi gibi belgeler gerekiyor. Japonya vize başvurusu yaparken seyahat amacı belirlenmeli ve uzun süreli vize alınması gerekir. İşte, Japonya’ya vizesiz gidebilir miyiz, 2024 Japonya vize şartları neler sorularının cevapları…

3251

Japonya, Türkiye’den vizesiz seyahat edebileceğiniz bir ülke. Ancak, bu sadece 90 güne kadar turistik amaçlı ziyaretler için geçerli. Eğer Japonya’ya daha uzun süreli veya farklı bir amaçla gitmek isterseniz, vize almanız gerekiyor. Japonya vizesi nasıl alınır, ne kadar tutar, hangi belgeler gerekli? İşte, Japonya vizesi 2024 hakkında bilmeniz gerekenler…

Japonya Vizesi Nedir?

Japonya vizesi, Japonya’ya seyahat etmek isteyen yabancı uyruklu kişilerin alması gereken bir izindir. Japonya vizesi, seyahat amacına, süresine ve kişinin statüsüne göre farklı türlerde verilmektedir. Japonya vizesi, Japonya’nın diplomatik temsilcilikleri veya yetkili vize başvuru merkezleri aracılığıyla alınabilir.

Japonya Vize İstiyor Mu?

Japonya, Türkiye ile yaptığı “Vize Muafiyet Anlaşması” uyarınca, turizm ve iş ziyareti amacıyla Japonya’ya seyahat eden vatandaşlarımız 3 ay süreyle vizeden muaftır. Öte yandan, Japonya’ya uzun süre ikamet etmek ve çalışmak amacıyla seyahat edecek vatandaşlarımızın, Türkiye’den ayrılmadan önce mutlak suretle statülerine uygun vize almaları gerekmektedir. Diğer taraftan, Kovid-19 tedbirleri nedeniyle Japonya’ya halihazırda turistik amaçlı seyahat gerçekleştirilmesi mümkün olamamaktadır. Vatandaşlarımızın Japonya’ya seyahat etmeden önce Kovid-19 bağlamında Japonya makamlarınca alınmış olan ve ülkeye girişte uygulanan kısıtlamalar hakkında Japonya’daki temsilciliklerimizin tavsiye ve uyarılarını dikkate almaları uygun olacaktır.

Japonya Vizesi Nasıl Alınır?

Japonya vizesi almak için, öncelikle seyahat amacı belirlenmeli ve uygun vize türü seçilmelidir. Japonya vizesi türleri şunlardır:

Turistik vize: 90 günden az süreyle Japonya’ya turistik amaçlı seyahat edecek olan kişiler için verilen vizedir. Bu vize için pasaport, fotoğraf ve uygunluk belgesi yeterlidir. Uygunluk belgesi, Japonya’da bağlantılı olunan kurumlar; öğrenci ise eğitim kurumundan, iş ziyareti için çalışılan şirketten, aile vizesi için eşin çalıştığı şirket tarafından verilen bir belgedir.

Çalışma vizesi: Japonya’da çalışmak isteyen kişiler için verilen vizedir. Bu vize için pasaport, fotoğraf, uygunluk belgesi, çalışma izni, iş sözleşmesi, diploma, özgeçmiş gibi belgeler gereklidir. Çalışma vizesi, çalışma alanına ve süresine göre farklı kategorilerde verilmektedir.

Öğrenci vizesi: Japonya’da eğitim görmek isteyen kişiler için verilen vizedir. Bu vize için pasaport, fotoğraf, uygunluk belgesi, kabul mektubu, eğitim planı, finansal durum belgesi, transkript gibi belgeler gereklidir. Öğrenci vizesi, eğitim kurumuna ve süresine göre farklı kategorilerde verilmektedir.

Aile vizesi: Japonya’da yaşayan eşi, çocuğu veya akrabası olan kişiler için verilen vizedir. Bu vize için pasaport, fotoğraf, uygunluk belgesi, evlilik cüzdanı, doğum belgesi, aile kayıt belgesi, finansal durum belgesi gibi belgeler gereklidir. Aile vizesi, aile bağına ve süresine göre farklı kategorilerde verilmektedir.

Japonya vizesi başvurusu, Japonya’nın diplomatik temsilcilikleri veya yetkili vize başvuru merkezleri aracılığıyla yapılabilir. Başvuru formu doldurulmalı, gerekli belgeler hazırlanmalı ve vize ücreti ödenmelidir. Vize başvurusu sonucu, başvuru tarihinden itibaren ortalama 5-10 iş günü içinde bildirilir.

Japonya Vize Ücreti Ne Kadar?

Japonya vizesi ücreti, vize türüne, süresine ve kişinin statüsüne göre değişmektedir. Japonya vizesi ücretleri, 2023 yılı itibarıyla şu şekildedir:

  • Turistik vize: 60 TL
  • Çalışma vizesi: 120 TL
  • Öğrenci vizesi: 60 TL
  • Aile vizesi: 60 TL

Vize ücreti, Japonya’nın diplomatik temsilcilikleri veya yetkili vize başvuru merkezleri aracılığıyla ödenir. Vize ücreti, başvuru sırasında nakit veya kredi kartı ile ödenebilir. Vize başvurusu reddedilse bile, vize ücreti iade edilmez.

Japonya Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Japonya vizesi için gerekli evraklar, seyahat amacına ve kişisel duruma göre değişebilmektedir. Ancak, genel olarak şu evraklar istenmektedir:

  • Pasaport: Geçerlilik süresi seyahat bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay olan ve en az 2 boş sayfası bulunan pasaport.
  • Fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş, 4,5 x 4,5 cm boyutunda, beyaz arka planlı, yüzün tamamını gösteren biyometrik fotoğraf.
  • Uygunluk belgesi: Japonya’da bağlantılı olunan kurumlar; öğrenci ise eğitim kurumundan, iş ziyareti için çalışılan şirketten, aile vizesi için eşin çalıştığı şirketten alınan uygunluk belgesi.
  • Seyahat sağlık sigortası: Japonya’ya seyahat eden kişilerin, seyahat süresini kapsayan ve en az 30 bin Euro teminatlı bir seyahat sağlık sigortası yaptırması tavsiye edilmektedir.
  • Diğer evraklar: Seyahat amacına göre, uçak bileti rezervasyonu, otel rezervasyonu, banka hesap dökümü, davet mektubu, sponsorluk mektubu, öğrenci belgesi, işveren izin belgesi, vergi levhası, ticaret sicil gazetesi gibi evraklar da istenebilmektedir.

Japonya Vizesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Japonya vizesi sorgulaması, Japonya’nın Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerinin resmi web sitelerinden veya telefon numaralarından yapılabilir. Vize başvurusunun sonucu, başvuru tarihinden itibaren ortalama 5 iş günü içinde açıklanmaktadır. Vize başvurusunun sonucu olumlu ise, pasaport ve vize belgesi teslim alınabilir. Vize başvurusunun sonucu olumsuz ise, gerekçesi yazılı olarak bildirilir.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş