İYİ Partili Uz; "Barınma yardımı yapılması mümkün müdür?"

İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, üniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma ve ekonomik sorunları gündeme taşıyarak, Gençlik ve Spor Bakanı Sn. Osman Aşkın Bak'a cevaplaması üzere soru önergesi verdi.

862
İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla beraber, gençlerin yaşadığı ekonomik birçok problemi göz önünde bulundurarak, bu sorunların öğrencilerin eğitim hayatlarını olumsuz etkileyeceğini dile getirdi. Gençlik ve Spor Bakanı Sn. Osman Aşkın Bak'a konuya ilişkin soru önergesi veren Uz; "KYK yurduna yerleşememiş, özel yurtta veya konutta kalamayan öğrencilerin durumuna nasıl bir çözüm üretilmesi planlanmaktadır" diye sordu.

"Türkiye'de toplam 6 milyon 950 bin 142 öğrenci bulunmaktadır"

YKS'nin açıklanmasının ardından öğrencilerin yaşadığı problemleri dile getiren İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, Gençlik ve Spor Bakanı Sn. Osman Aşkın Bak'a yönelttiği soru önergesinde Üniversite öğrencilerinin devlet yurtlarının yetersizliği, özel yurtların maliyetleri, depremin etkilediği bölgelerdeki yurt durumu ve ekonomik destekler gibi konular üzerinde durarak; "Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları açıklandı. 2023-2024 eğitim öğretim yılında 898 bin 24 öğrencimiz üniversitelere yerleşmiştir. Yükseköğretim Kurulu'nun 2022-2023 verilerine göre, Türkiye'de toplam 6 milyon 950 bin 142 öğrenci bulunmaktadır. 2022 yılında eski Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu açıklamasında, ülke genelinde toplam 850 bin kapasiteli 800 adet yurt bulunduğu bilgisini aktarmıştır. Bu yurt sayısının ülkedeki toplam üniversite öğrencisini barındıramayacağı ortadadır. Devlet yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler, özel dernek ve vakıf yurtlarına mecbur bırakılmaktadır. Maddi yetersizlikler sebebiyle bu yurtlara da yerleşemeyen öğrenciler, kalabilecekleri konut aramaktadır. Ancak, ülkede ekonomik olumsuzluklara bağlı ciddi bir barınma krizi yaşanmaktadır. Yanı sıra, üniversite öğrencilerinin öğrenim kredisi tutarı bin 250 Türk Lirasıdır. Artan enflasyon karşısında bu miktar öğrenciler için yeterli değildir. Bu sebeple üniversite öğrencileri güvencesiz olarak çalışmak zorunda bırakılmaktadır. Ayrıca yakın zamanda ülkemizin yaşadığı ve 10 ili etkileyen Kahramanmaraş Depremi'nin ardından, bölgede zarar gören yurtlar olduğu da iddia edilmektedir" ifadelerini kullandı.

"Hem üniversite öğrencileri hem de aileleri ciddi kaygılar taşımaktadır"

Okulların açılmasına kısa bir süre kala öğrencilerin kaygılarını ele alan İYİ Partili Uz; "Bu bağlamda, hem üniversite öğrencileri hem de aileleri ciddi kaygılar taşımaktadır. Bu bilgiler çerçevesinde; Üniversite öğrencilerinin devlet yurtlarının yetersizliğinden dolayı yaşadığı sorunlar hangi somut adımlarla çözülecektir? Yeni devlet yurtlarının yapılması planlanmakta mıdır? Planlanıyorsa, bu yurtlar hangi il veya ilçelere kaç kişi kapasiteli olarak yapılacaktır? Devlet yurduna yerleşemediği için özel yurtlara, özellikle de özel dernek ve vakıf yurtlarına yerleşmek zorunda kalan öğrenci sayısı kaçtır? Bu yurtların belirlediği ücretler Bakanlık tarafından denetlenmeye açık mıdır? KYK yurduna yerleşememiş, özel yurtta veya konutta kalamayan öğrencilerin durumuna nasıl bir çözüm üretilmesi planlanmaktadır? Bu öğrencilere öğrenim kredisi üzerinden, barınma yardımı yapılması mümkün müdür? Depremin etkilediği 10 ili ve ilçelerinde kaç KYK yurdu hasarlı durumdadır? 5. 2023-2024 eğitim öğretim yılında, depremin etkilediği illerdeki Üniversitelere yerleşecek olan ve halihazırda yerleşmiş olan öğrenciler için Bakanlığın atacağı somut adımlar nelerdir? Üniversite öğrencilerinin ekonomik zorluklar nedeniyle barınma sorunlarının yanı sıra diğer temel ihtiyaçlarına yönelik olarak da hangi tedbirler alınmaktadır? Öğrencilere maddi destek veya burs programlan geliştirilmesi gibi düşünceler değerlendirilmekte midir?" dedi.
(Yusuf Sonkurt)
Paylaş