havadurum

"İYİ Parti Çanakkale merkezde ikinci parti konumuna yükselmiştir"

1212
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, Türk Dünyası ve Yurt Dışı Türkler Başkanı Rıdvan Uz, İYİ Parti İl ve İlçe Başkanları, Belediye Meclis üyeleri birlikte basın mensuplarıyla bir araya geldi. Uz, İYİ Parti`nin Türkiye ve Çanakkale`de yükselişte olduğunu ifade ederek, "Yüzde 27 oy oranı ile İYİ Parti Çanakkale merkezde ikinci parti konumuna yükselmiştir. Hedefimiz; kongreler sonrasında Çanakkale`de de birinci parti olma arzumuzu tüm platformlar da dile getiriyoruz" dedi. 
 
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, Türk Dünyası ve Yurt Dışı Türkler Başkanı Rıdvan Uz, İYİ Parti İl ve İlçe Başkanları, Belediye Meclis üyeleri ile birlikte, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Uz, önümüzdeki seçimlerde Millet İttifakı`nın Çanakkale`den 3 milletvekili çıkaracağını ifade etti. Uz, gazetecilerin milletvekilliği adaylığı için `Çanakkale`den mi aday olacaksınız` sorusuna ise "Biz düştüğümüz yerden kalkarız diye düşünüyorum. Biz başladığımızdan günümüze, birçok arkadaşımız partimize katılım sağlıyorlar. Tekrar milletin teveccühünün, demokrasinin işlemesi adına doğru buluyoruz. Üye sayısını yüzde 76 ile Çanakkale`de en çok arttıran partiyiz. Seçim atmosferine girince insanlar, ekonomi nefes alacak, çiftçi ekebileceğiz diye baktığında bu oranın artacağı kanaatindeyim" yanıtını verdi.
Kongre sürecine dair bilgi verdi
İYİ Parti`nin kongre sürecine dair bilgiler veren Uz, "Geçtiğimiz kongre sonrasında baskın bir seçim yaşandı ve parti yöneticisi olarak seçilen arkadaşlarımız çeşitli görevlere talip oldukları için yönetim kademelerinde bir boşluk oluşmuştu. Bu dönem hem Çanakkale hem de ülke genelinde aynı sorunu yaşamamak adına; görevlerine devam edecek arkadaşlar, görevlerine devam etsin. Ancak; bir göreve talip olacak olan arkadaşlarımız yönetimlerde yer almasınlar çağrısında bulunduk. Dolayısıyla kongre yapılacak ilçelerimizde birçok arkadaşımız yönetimlerini güçlendireceklerdir, aday olacak arkadaşlarımızla uyumlu çalışacaklarına inanıyoruz. Delege seçimleri sonrasında aday olmak isteyen arkadaşlarımız da olabilir; bunu da oturup konuşuruz. Ancak illa adaylığını devam ettirecekse; demokrasi çerçevesinde, iktidara giden bir partinin temsilcileri olarak birlik içerisinde çalışmalarını isteriz" değerlendirmesinde bulundu. 
 
"Türkiye`nin her yerinde, ilk defa halka doğru bir hareket başlattık"
İYİ Partili Uz, İYİ Parti`nin kuruluşuna dair, "İYİ Parti 5`inci yılını doldurdu. 25 Ekim 2017`de kurduğumuz partimiz 5`inci yılında. Hem yerelde hem kongre süreçlerini değerlendirmek ve görevimiz olan Türk Dünyası ve Yurt Dışı Türkler Başkanlığı ile ilgili sizlere bilgi aktarmak üzere buradayım. 25 Ekim 2017`de parti kurma sürecimizin bir ayağını Çanakkale`de yaşamıştık. Kapatılan salonlar, söndürülen ışıklar, verilmeyen ses sistemleriyle başlayan ve Türkiye`nin genelinde yolların kapatılmasına kadar giden süreçte uzun bir aradan sonra İYİ Parti`nin kurumasına şahit olduk. Bir hanımefendinin, bir cesur yürek, adına cesurlar hareketi koyduğumuz bu süreçte bir parti kurdu. "Bugün bu parti kurulmasaydı Türkiye ne haldeydi? Durum neydi?" bunu da belirtmek isterim. Partimizi kurma mücadelesinden sonra, Türkiye`nin her yerinde, ilk defa halka doğru bir hareket başlattık. Halktan kopmuş bir siyasetin, tekrar halka siyasetçiyle bütünleşmesi adına bir yol yürüyüşü başlattık. 81 vilayet ve Çanakkale bu tura dahil edildi İlk turu bitirdik ve ikinci tura başlamıştık. İkinci turun 27`inci ilindeyiz. İkinci turlarda, ilkinden farklı olarak muhtarlarımızla ve sivil toplum kuruluşlarımızla kahvaltıda bir araya gelerek, sorunları birebir yerinde, Genel Başkanımızın katılımıyla dinleyerek devam ettik. Öğleden sonra da o ilin ilçenin esnafının derdini dinleyerek, akşamında da sanayici ve iş adamıyla hem ekonomik kadromuz hem genel başkanımızın katılımıyla yani Türkiye`de esnafımızı, halkımızı, çiftçimizi A dan Z ye tüm kesimleri kucaklayacak halka doğru hareketi başlattık. Nasıl ki esna için müşteri veli nimetse, siyasetçilerimize e halkımızın velinimet olduğunu hatırlattık. İYİ Parti`yi seçime sokmamak üzere toplantı gerçekleştirilmişti. 7 hakim olmasına rağmen yedeklerde buna dahil edildi. O gün 10 hakimin yarısı hayır dedi. Türkiye`de tüm şartları tamamlamasına rağmen böyle bir kararın bugün nelere vesile olabileceğini düşünmenizi arzu ediyoruz. Demokrasiyi işletmek adına 15 vekil talep etti. Demokrasiye katkı sunuldu ve İYİ Parti seçime girdi. Bu bir seçim stratejisiydi. Bir oyu kuruldu. Bunlara rağmen İYİ Parti yüzde 10 oy ile Türk siyasetinde yerini aldı. `İstanbul`u kaybede, Türkiye`yi kaybeder` diyen cumhurbaşkanına, İstanbul dahil olmak üzere 11 büyükşehir alınarak, demokrasiye olan özlem bir kez daha dile getirilmeye başlandı" sözlerine yer verdi. 
"Altılı Masa`nın genişlediğine tanık oluyoruz"
Uz, Altılı Masa`ya dair değerlendirmelerde bulunarak, "Yerel seçimde 11 büyükşehir alındı artık iktidarı alabiliriz mantığıyla, bir düşünce içerisine girdi. O süreçleri hepimiz çok iyi hatırlıyoruz. Yapılan seçimlerin sonucunda altılı masa bir araya geldi. Meral Akşener`in ısrarla söylediği, "memleket masası kuralım. Türkiye`nin sorunlarını ortak ele alalım" demesine rağmen böyle bir şeyin olmayacağı, masanın bir ayağının kırık olduğu, bizim hainlikle suçlandığımız, FETÖ terör örgütüyle yapılandırılmak istendiğimiz, PKK`nın dağ kadrosuyla bir tutulmaya çalışılan, ağır hakaretler içinde Altılı Masaya karşı çıkılmıştı. Altılı Masa buna rağmen, çoğalarak devam etti. Altılı masa dağılıyor mu sorularına, dışarıdan siyasi taleplerle genişlediğine hep beraber tanık oluyoruz" diye belirtti.
 
"Türkiye`de siyasi, eğitim eşitliği, ekonomik anlamda düzelme yok"
İYİ Parti`nin kongre sürecine dair Uz, "Tüm Türkiye`de bu gibi kongrelerimiz başlıyor. Artık seçim atmosferine girilmiş durumda. Partimiz bir karar alarak kongrelerimizi yapmak suretiyle, genel seçimlere hazır olmak istiyoruz. Kongre Gelibolu İlçesinde başlayacak. Tekrar iyileştirilmiş, güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüşüne vesile olacak hamleyi başlatmış olduk. Cumhur İttifakı tekrardan güçleniyor algısına kimsenin inanmamasını istiyoruz. Türkiye`de siyasi, eğitim eşitliği, ekonomik anlamda düzelme yok. Yansımalarını da dünyada da görüyoruz" dedi.
 
"İlçelerimizde birçok arkadaşımız yönetimlerini güçlendireceklerdir"
Uz, kongre sürecinde gerçekleşecek seçimlere ilişkin ise, "Geçtiğimiz kongre sonrasında baskın bir seçim yaşandı ve parti yöneticisi olarak seçilen arkadaşlarımız çeşitli görevlere talip olduklar için yönetim kademelerinde bir boşluk oluşmuştu. Bu dönem hem Çanakkale hem de ülke genelinde aynı sorunu yaşamamak adına; görevlerine devam edecek arkadaşlar, görevlerine devam etsin. Ancak; bir göreve talip olacak olan arkadaşlarımız yönetimlerde yer almasınlar çağrısında bulunduk. Dolayısıyla kongre yapılacak ilçelerimizde birçok arkadaşımız yönetimlerini güçlendireceklerdir, aday olacak arkadaşlarımızla uyumlu çalışacaklarına inanıyoruz. Delege seçimleri sonrasında aday olmak isteyen arkadaşlarımız da olabilir; bunu da oturup konuşuruz. Ancak illa adaylığını devam ettirecekse; demokrasi çerçevesinde, iktidara giden bir partinin temsilcileri olarak birlik içerisinde çalışmalarını isteriz. Biz Türkiye`de siyaset anlayışını değiştirdik. Bizim partimiz, seçim zamanı sadece köylerde olan bir yapı değildi. Burada il ve ilçe başkanlarımızda öyle. Çanakkale`nin hangi köyüne giderseniz gidin, İYİ Parti`den başkasını görmüyoruz cümlesiyle karşı karşıya kalacaksınız. Biz her atmosferde milletimizin derdiyle, dertleniyoruz. Bizim seçimde arkadaşlarımız, demokratik haklarını kullanabilsinler diye, isteyen ilçe başkanlığına devam etsin. Seçim zamanında da koltuklar boşaltılmasın daha verimli ve arzulu bir çalışma oluşturmak için bu karar alındı" diye belirtti.
 
"Biz her atmosferde milletimizin derdiyle, dertleniyoruz"
Uz, Siyasi partiler kanununda ve parti tüzüğümüzde 3 yöntem var. Bizim genel idare kurumumuz 50 kişi. Partinin en üst yetkili organıdır. Genel Başkanımız danışmadan, oylamadan bir karar almıyor. Seçim takvimi belirlendiğinde masaya yatırılacaktır. 
 
"Birçok ülke Türklerin şirket kurmasına müsaade etmiyor"
Uz, Türk Dünyası ve Yurt Dışı Türkler Başkanlığı`nı ilk partinin İYİ Parti olduğunu hatırlatarak, "Dünyanın her yerinde, 3 milyon 155 bin seçmenimizin olduğu olguyla karşı karşıyayız. 5 aydır yurt dışındayız. Dünyayı, Avrupa`yı özellikle seçmenlerimizin olduğu yerleri, karış karış geziyoruz. Buralarda iktidarın güç kaybettiğini görüyoruz. Türkiye gri listeye alındıktan sonra artık vatandaşlarımız bankalarda hesap açamıyor. Birçok ülke Türklerin şirket kurmasına müsaade etmiyor. Kara para girişleriyle Avrupa`da birçok kapının bizlere kapandığını görüyoruz. Garsonluk yapan doktorlarımızla karşı karşıya kalıyoruz. Bunun sebebi sadece ekonomik sıkıntılar değil. Buradaki vatandaşlarımız Türkiye`de eşitsizliğin olduğunu ve nefes alamadıkları için gittiklerini söylüyorlar. Güçlendirilmiş, iyileştirilmiş yasama, yürütme ve yargının birbirini denetleyen bir durumda olması hem Türkiye hem de Avrupa tarafından bir ihtiyaç haline geldi. Yönümüzü biz Suriye, Afganistan`a İran`a değil Avrupa`ya dönmeliyiz" sözlerine yer verdi.
"İYİ Parti Çanakkale merkezde ikinci parti konumuna yükselmiştir"
Uz, seçim anketleriyle ilgili ise, "Genel merkezimiz 5 anket firması ile birlikte çalışıyor. Bu firmalardan üç tanesi aynı zaman uluslar arası anket firmalarına da ortaklar. Bu sebeple tüm anket sonuçları ayrıca Avrupa da değerlendirilerek doğrulukları kıyaslanıyor. Bizim bu şirketlerden aldığımız anket sonuçlarının ortalamasında İYİ Partinin 18,6 ila 20 puan arasında bir oyumuz olduğunu görüyoruz. Ama biz sahada çok daha ilerisini ve ötesinde olduğumuzu görüyoruz. Yüzde 20`nin de üzerinde oy alacağımıza inanıyorum. ORC firmasının Çanakkale sonuçlarında oyumuzun yüzde 27`e ulaştığını görüyoruz. 2018 seçimlerinde yüzde 17 olan oyumuz ile milletvekili seçilmiştik. Akabinde yurtdışı oyları geldiğinde milletvekilliğini kaybettik. Yüzde 27 oy oranı ile İYİ Parti Çanakkale merkezde ikinci parti konumuna yükselmiştir. Hedefimiz; kongreler sonrasında Çanakkale`de de birinci parti olma arzumuzu tüm platformlar da dile getiriyoruz. İl ve ilçe yönetimlerimiz bu hedef için ciddi çaba gösteriyorlar, bizde onların çalışmalarına destek veriyoruz. Katılımların çoğu AK Parti`den geliyor. Bunun kendi içinde dağılımları var. Milli görüş tabanından gelenler var. Daha önce merkez sağda siyaset yapmış, İYİ Parti ile yol yürümek adına gelenler var" dedi.
 
"Cumhurbaşkanı adayımız altılı masanın ortak adayı olacak"
İYİ Partili uz sözlerini şu şekilde sürdürdü, "Biz Avrupa`da siyaset yapıyoruz ve yaşıyoruz. Demokrasiye katkı veriyoruz. Her ne kadar Türk vatandaşı da olsa, Türkiye`de demokrasinin işleyişine müdahale etmek, bize doğru gelmiyor. İşi arka planına indiğinizde artık o insanlar Altılı Masa ve İYİ Parti`ye güveniyorlar. Avrupa`da katılım aşaması belki bu dönem tarihinin en yüksek katılımı olacak. AK Parti orada bulunan yüzde 51`e limuzin dahi gönderse, kendilerine oy vermeyeceğinden, onları yok saymaktadırlar. Avrupa`da tablonun değişeceğini söyleyebilirim. Cumhurbaşkanı adayımız altılı masanın ortak adayı olacak."
 
"Şimdi gittiğimiz yerlerde, bizi milletvekili olarak, karşılıyorlar"
Uz ziyaret ettiği yerlerde milletvekili gibi karşılandığını dile getirerek, "Bu şehre ne kadar teşekkür etsem azdır. Gelen oyların 11 bin 800`ü iktidara, 5 bine yakını CHP`ye gelmişti. Yurt dışından 450 oy geldi. 2018 seçimlerinde yurtdışı oyları ile kaybettik ama Çanakkale il genelinde yaptığımız tüm ziyaretlerde vatandaşlarımız `Sayın vekilim` yakıştırmasında bulunup teveccüh gösteriyorlar. Bu çok gurur veriyor; Çanakkale`de uzun yıllardır siyaset yapıyorum, artık yereldeki tecrübemi Ankara`ya taşımak istiyorum. Takdir elbette genel merkezimizin, Genel Başkanımızındır. Hiç bir zaman talebim olmadı, hiç bir şey olmasak da hizmet etmeye devam ederim. Aslında Çanakkale`ye nasıl hizmet edilir, bir de biz gösterelim arzusundayız." dedi.
 
"Çanakkale`de Millet İttifakının 3, Cumhur İttifakı`nın 1 milletvekili görülüyor"
Uz, "Altılı masada hangi partiler seçim ittifakına dahil olacak" sorusuna ise şu şekilde cevap verdi, "Erken bir seçim olursa, eski seçim yasasına göre seçime giriliyor. Zamanında bir seçim olursa yeni seçim yasasına göre seçime giriliyor. Buna genel merkez karar verecektir. Diğer partiler nasıl Cumhur İttifakı`nı oluşturuyorsa, burada Millet İttifakı gözüküyor. Seçim şartları ne olursa olsun, iktidar neye karar verirse versin, milletin oyu eşit derecede olacağı için bizim için beis yok. İttifak ile girilen seçimde herkes kendi partisine oy verdiği için, ikinci aşamada kendi parti oyları da sayıldığından dolayı tam anlamıyla bir ittifak modelinden bahsetmiş olmayız. Bu dönem Millet İttifakının üç milletvekili, Cumhur İttifakı`nın bir milletvekili olduğu, görülüyor."
 
"Anne baba çocuğunu komşusuna verip intihar ediyor"
Türkiye`nin Altılı Masa ve İYİ Parti`den bir beklentisi olduğunu ifade eden Uz, "Milletin bizden bir beklentisi var. Türkiye`de bir siyasal mezunu çocuğumuz kaymakamlık sınavına giriyor ve 90 alıyor. Mülakatta 12 verilerek eleniyor. Kırklareli işletme mezunu çocuğumuz sınavdan 50 alıyor, mülakattan 95 veriliyor ve kaymakam olarak atanıyor. Dolayısıyla adalette, eğitimde eşitsizlik, ekonomide, anne baba çocuğunu komşusuna verip intihar ediyor. Çocuğuna okul pantolonu alamayıp intihar eden insanlarımız var. Çalışma koşullarından dolayı son 3 ayda 5 polis memurunun intihar ettiğini biliyorsunuz. Gece rüya görülüp sabah uyanıldığında kararnamelerle uygulanan bir ülke haline geldik. Devletin bütün kadrolarında liyakatsiz atamalar var. Merkez Bankasında darphane müdürü atanıyor ve jeoloji mühendisi. Türkiye`nin her tarafında bir kurumsuzlaşma olan bir yapıyla karşı karşıyayız. Türkiye`nin ailen iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme ihtiyacı var. O masadan beklentisi birlikte hareket ve netice almakla ilgilidir" sözlerinin altını çizdi.
 
"Biz düştüğümüz yerden kalkarız"
İYİ Partili Uz, gazetecilerin milletvekilliği adaylığı sorduğu soruya ise, "Biz düştüğümüz yerden kalkarız diye düşünüyorum. Biz başladığımızdan günümüze, birçok arkadaşımız partimize katılım sağlıyorlar. Tekrar milletin teveccühünün, demokrasinin işlemesi adına doğru buluyoruz. Üye sayısını yüzde 76 ile Çanakkale`de en çok arttıran partiyiz. Seçim atmosferine girince insanlar, ekonomi nefes alacak, çiftçi ekebileceğiz diye baktığında bu oranın artacağı kanaatindeyim" yanıtını verdi.
 
"Daha çok Suriyeli olmak üzere seçimde oy kullanacaklar var"
Uz, mülteciler ile ilgili soruları ise şu sözlerle cevapladı, "İçişleri Bakanı`nın kendi söylemi vardı. 8.5 milyon civarında dedi ve bunu küçük görmüşler. Bizim milli güvenlik politikalarımızın çalışmalarında 10.5 milyon civarında mülteci ile karşı karşıyayız. Gerçek rakamı sorarsanız onu sadece Allah biliyor. Sınırlarımız yol geçe hanına döndü. 10.5 milyon mültecinin yüzde 46`sı ilkokula dahi gitmemiş. Yüzde 5`sı sadece ilkokul mezunudur. Bir mühendis veya tekniker değiller. Türkiye`ye bize bakmakla yükümlüsünüz diye bakıyorlar. Yardımlarda öncülük istiyorlar. Bu konuda Avrupa size para verdi diyen bir kitle ile karşı karşıyayız. Türkiye`de eğitimini tamamlamış bir doktorun ailesine maliyeti 1.5 milyondur. Bu çocuklarımız Türkiye`de doktorluk yapmak yerine yurt dışı kapıları gösterildi. Kendi mesleklerini dahi yapmayan avukat olup Almanya`da garsonluk yapan vatandaşlarımız var. Bu ülkeden yetişmiş betin gücü giderken, yerini maalesef cahil, cühela dediğimiz bir kesim tarafından dolduruyoruz. Bunların 253 bini Türk vatandaşlığına geçirilmiş. Yeni bir seçmen tablosuyla karşı karşıyayız. Siyasi partiler 6 ayda bir seçmen listelerini alırlar. Her parti düzenli olarak 6 ayda bir aldığı zaman 2 ayda bir elimize seçmen kütükleri geçiyor. Daha çok Suriyeli olmak üzere seçimde oy kullanacaklar var."
 
"Çekirdek ailede dört kişinin üstünde olan her evde inceleme yapıyoruz"
Seçim sürecine sıkı hazırlandıklarını dile getiren Uz, "Altılı masanın ilk yaptığı komisyonlardan biri seçim komisyonudur. Bu komisyonda sekizin üzerinde soy isim benzerliği varsa inceliyoruz. Çekirdek ailede dört kişinin üstünde olan her evde inceleme yapıyoruz. Mücadele ediyoruz. Sınırımız olmadığından, bütün kurumların artık liyakatsiz kadrolar tarafından yönetildiği, bir Türkiye`de yaşamanın faturası budur. Siyasi partilerin çalışmaları var. Esad ile anlaşarak geri göndermek dışında, onunla anlaşılmazsa ne yapılacağını kamuoyuna anlattık. Bazı partiler mancınıkla, bazıları Zafer Turizm`e bindirip göndereceğiz diyor. Buraya göndereceğimiz her bir çocuğun eline silah alıp dönmemesini, temin etmekle yükümlüyüz. Bunun Türkiye`nin yıllardır gelen devlet aklıyla yönetilmesi gerekir" diye belirtti.
(Yusuf Sonkurt-Damla Yeltekin)
Paylaş