İşte Mediko`nun bilançosu

Sağlık Kültür ve Spor Dairesine bağlı olarak faaliyet gösteren Mediko Sosyal Sağlık Merkezi ile ilgili ÇOMÜ yönetimi, Mayıs ayı sonunda yaptığı toplantıda kapatma kararı aldı. Mediko`yu kapatma kararı gerekçesi olarak “İşlevsizleşmesi” ve “Atıl” duruma düşmesi olarak açıklayan ÇOMÜ yönetiminin bu rakamlardan haberi var mı?

717
ÇOMÜ`de Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren ve üniversite yönetimi tarafından kapatma kararı alınan Mediko Sosyal Sağlık Merkezi, kent kamuoyunda bir süredir konuşuluyor. Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Eğitim-Sen gibi meslek örgütlerinin tepkisini çeken kararın gerekçesi olarak ise ÇOMÜ yönetimi, Mediko Sosyal Sağlık Merkezi`nin “İşlevsizleştiğini” ve “Atıl” duruma düştüğünü ifade etmişti. Ancak, Mediko Sosyal Sağlık Merkezi`nin 2012 faaliyet raporu ve 2013 yılı istatistikleri böyle söylemiyor.
 
Mevzuat bilmecesi
ÇOMÜ yönetimi Mediko`yu “Ben kapatmıyorum. Mevzut bunu gerektiriyor” dese de bu konu meslek örgütleri ve sendikalar tarafından kabul görmüyor. Zira mevzuat olarak ifade edilen SGK`nın yıllardır yürürlükte olduğu, bu kanunun tüm üniversiteler için geçerli bulunduğu ve halen Mediko hizmeti veren çok sayıda üniversitnin (Boğaziçi, Hacettepe, Ankara, Ege, Uludağ ve 9 Eylül gibi) mevcut olduğu biliniyor. Meslek örgütleri ve sendikalar da üniversite yönetiminin bir gerekçe olarak ileri sürdüğü mevzuat konusundan pek tatmin olmasalar da ÇOMÜ yönetiminin “Ben yaptım, oldu” anlayışı ile hareket ettiğini ifade ediyorlar.
 
İşte Mediko personeli
Mediko Sosyal Sağlık Merkezi`nde iki Hekim, bir diş hekimi, bir psikolog, bir psikolojik Danışman ve Rehber, üç hemşire, bir laborant, bir memur, bir ambulans şoförü ve bir de temizlik personeli bulunuyor. Fiziki yapı ise 2012 Faaliyet Raporu`nda “Terzioğlu Yerleşkesinde bulunan sağlık merkezinde, PDR Birimi, uzman psikolog, 1 diş polikliniği ile  2 adet normal poliklinik ve ilk ve acil yardım hizmetleri sunulmuştur. Şehre olan uzaklığı nedeni ile ambulans da mesai saatleri içersinde burada konumlandırılmıştır” şeklinde ifade ediliyor.
 
İşte 2012 bilançosu
“Terzioğlu Kampüsü 2012  yılı  istatistiği” olarak hazırlanan raporda, 2012 yılında 502 üniversite personeli, 43 personel ailesi ve 2 bin 177  öğrencinin, kapatılma kararı verilen Mediko`dan hizmet aldığı ifade ediliyor. Yine 2012 yılında 56 kişinin ise 2`nci basamak sağlık kuruluşuna sevk olduğu öğrenildi. “2012 yılı Diş Polikliniği istatistiği” ise, 192 öğrenci, 159 personel, 67 aile olarak kayıtlara geçerken, iki kişinin 2`nci basamak sağlık kuruluşuna sevk edildiği bilgisine ulaşıldı. Terzioğlu Yerleşkesi 2012 yılı istatistiği sevk ve muayenelerin genel toplamının ise 3 bin 198 olduğu ifade edildi.
 
Diğer istatistikler de mevcut
2012 yılı Ocak ve şubat aylarında laboratuarda çalışan sağlık personeli olmadığı için  hizmet verilemese de laboratuarlardan 392 kişinin yararlandı, 257 hastanın gözlem altında tutulduğu ve bin 730 kişi enjeksiyon, pansuman gibi hizmetleri aldığı ortaya çıktı.
 
Ve “işlevsizleşen” Mediko`nun 2013 bilançosu
2013 yılının ilk 5 ayında poliklinik hizmeti alan hasta sayısının bin 512 olduğu öğrenildi. Diş hekiminden hizmet alan öğrenci ve personel sayısının ise 2013 yılının ilk 5 ayında 200 kişi olarak kayıtlara geçerken, gözlem altında olan hasta sayısının ise 121 olduğu öğrenildi. Tedavi olan hasta sayısı 715 olarak kayıtlara geçti.
Paylaş