havadurum

İstanbul'da Cumhuriyet tarihinin ilk kilisesi olarak bilinen Mor Efrem Süryani Kadim Kilisesi'nde ilk ayin

Cumhuriyet tarihinin ilk kilisesi olan Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı. bugün ise ilk ilk ayin gerçekleştirildi.

1239

İstanbul'un tarihi mirasına yeni bir değer eklenerek, Cumhuriyet tarihinin ilk kilisesi olan Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı. geçtiğimiz hafta gerçekleşen Yeşilköy'deki açılış töreninin ardından bugün ilk ayin gerçekleştirildi. Süryani cemaatinin liderleri ve üyelerinin yanı sıra farklı dini cemaatlerin temsilcileri de katıldı. Açılış sırasında, kiliseye destek olan cemaatler tarafından çeşitli hediyeler sunuldu. Yurt içi ve yurt dışından gelen cemaat temsilcileri, kilisenin açılışını coşkuyla karşıladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da törene katılarak, kilisedeki ayini izledi.

Sait Susin'in Teşekkürleri

Kilisenin açılmasına ilişkin konuşan İstanbul Süryani Kadim Vakfı Başkanı Sait Susin, uzun bir çalışmanın sonucunda kiliseye kavuştuklarını ifade ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti. Kilisenin inşaat sürecinde yaşanan zorlukları aşan Susin, kilisenin mezarlık alanı üzerine inşa edilmediğini ve tüm süreçlerin resmi kurumların denetiminde gerçekleştirildiğini belirtti.

İstanbul'un ikinci ve Cumhuriyet tarihinin ilk Süryani kilisesi

Süryani cemaatinin tüm dünyada ses getiren bu başarısını kutlayan Susin, birlik olmanın önemine vurgu yaptı. Mor Efrem Süryani Kadim Kilisesi, İstanbul'un ikinci ve Cumhuriyet tarihinin ilk Süryani kilisesi olarak öne çıkıyor.

Mor Filüksinos Yusuf Çetin'in Değerlendirmesi

Süryani Kadim Cemaati Patrik Vekili Mor Filüksinos Yusuf Çetin ise kilisenin açılışının, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iradesiyle gerçekleştiğini ve bu tarihi anı özel bir şekilde değerlendirdi. İstanbul'a kazandırılan bu tarihi kilise, hem yerel hem de ulusal düzeyde büyük bir coşku ve memnuniyetle karşılandı.(AA)

Paylaş