İskelede tuvalet sorunu büyüyor

Tarihi ve turistik açıdan önemli bir yerleşim birimi olan Çanakkale’nin giriş noktası iskelede tuvalet sıkıntısı yaşanıyor. İskele meydanı ve çevresinde umumi tuvalet olmaması vatandaşın tepkisine neden olurken, Çanakkale’ye gelen yerli ve yabancı turistlerin ise tuvalet için esnafların kapısını çalması kentte büyük yankı uyandırdı.

748
Çanakkale Evi Projesi’nin başlaması ile tuvaletin de kapanması nedeniyle hem vatandaşların hem de yerli ve yabancı turistlerin ihtiyaçlarını gidermek için kordonboyu ve Demircioğlu caddesindeki iş yerlerindeki tuvaletleri kullandığı öğrenildi. Şehitler diyarı Çanakkale’de umumi tuvalet sorununun bir an önce giderilmesini talep eden esnaflar, bu durumun kente hiç yakışmadığını ve yetkililerin harekete geçmesini istedi. Öte yandan kentin tanınmış mimarları da kent için çok önemli olan bu sorunun çözüme kavuşturulmasının şart olduğunu ifade ettiler.
 
Çanakkale’ye gelen yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra kordona gezmeye çıkan vatandaşlar umumi tuvaletlerin olmaması nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Çanakkale Evi projesinin başlaması ile tuvaletinde kapanması nedeniyle vatandaşların ihtiyaçlarını gidermek için kordon boyu ve Demircioğlu caddesindeki iş yerlerini kullandığı öğrenildi. Vatandaşlar umumi tuvalet sorununun bir an önce giderilmesi için yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini ifade ettiler.
 
Erten; “Bir an önce çözülmeli”
İskele ve çevresindeki bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirten Mimar İsmail Erten; “Yerli yabancı turistlerin yanı sıra şehirde gezmek isteyenler için en önemli sorundur bence. Bu kadar insanın sirkülasyon olduğu bir yerden gelip bir yere gittiği, hem denizi geçen hem de kordonu kullanan insanın bulunduğu alanda bu ihtiyacın yok edilmesi gerçekten çok kötü bir şey. Mutlaka çözülmelidir. Gelibolu yarımadasındaki gibi iki tane konteynır iki tane plastikle bu ihtiyaçların giderilmesi düşünülmemelidir. Ciddi bir şekilde hijyenik sorunları çözülmüş tuvaletler büyük bir gereklilik. Onun da bir an önce çözülmesi gerekiyor” dedi.
 
Ömercioğlu; “Halkın İhtiyacı Giderilmelidir”
Halkın bu yöndeki ihtiyacının en kısa sürede giderilmesi gerektiğine işaret eden Mimar Ünal Ömercioğlu; “Umumi tuvaletler modern ülkelerde yer altlarına yapılıyor. Tuvaletin medyanda olma şartı yok. Ara sokakta da olabilir. Kamu binası altına da yapılabilir. Önemli olan halkın ihtiyacını giderecek olan o tür noktalara,  giden işaretleri, tabelaları, yönlendirmeyi doğru yapmaktır” dedi. Ömercioğlu şunları söyledi; “Bunu meydana tuvalet yapılmak zorunda olarak hissetmemeliyiz. Ancak o meydana hizmet verecek çevrede gizlenebilecek bir şekilde umumi tuvalet yapılabilir. Halk bahçesi ve iş merkezinin olduğu bölgeye iş merkezi yıkıldığı zaman orada yer altına böyle bir şey yapılabilir. Hem Cumhuriyet Meydanı hem de Kordon`dan yönlendirme yapılarak kullanılabilir.”
Paylaş