Işık "Projelerimizi halkımızla paylaşıyoruz"

774

 

Çanakkale basın mensupları geçtiğimiz gün Biga Belediye Başkanı İsmail Işık ile bir araya geldi. Biga Belediye Başkanı Işık, 3 yılda Biga`da gerçekleştirmiş olduğu projeleri basın mensupları ile yerinde paylaştı. İlk olarak 27 Mayıs 2016 tarihinde açılışı yapılan ve birçok etkinliğin sahne aldığı, İstiklal Mahallesi Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde 12 bin metrekare alan üzerine tesis edilmiş 9 bin 673 metrekare kapalı alana sahip olan Atatürk Kültür Merkezi gazetecilere tanıtıldı. Ardından gazeteciler ile şehir turu atan Başkan Işık, turun ardından şehre yeni kazandırılan Şehir Parkı`nda sunum gerçekleştirdi... 

 
 
Biga`nın modern yüzü: Atatürk Kültür Merkezi
21 kurs hizmetinin verildiği Biga Atatürk Kültür Merkezi`nde takı tasarım, modern dans, makine nakış, çocuk ve büyükler halk oyunları, sirtaki, tango, sağlıklı yaşam ve nefes, karate, gümüş takı, koro, musiki derneği, seramik, sabun kokulu taş, resim, fotoğraf, çocuk drama, tiyatro, ahşap cam ve boyama, seramik, çocuk bale ve heykel kursları yer alıyor. Atatürk Kültür Merkezi`ndeli kayıtlı kursiyer sayısı 863 kişi. Atatürk Kültür Merkezi 3 bin 950 metrekare taban alanı üzerinde 3 kat olarak inşa edildi. Bina girişi ile yatay ve dikey tüm sirkülasyon alanlarında engelli erişimi desteklenerek, engelsiz bir bina tasarlandı. Bina giriş holü, toplulukları karşılamaya müsait genişliğiyle, arka bahçeyle bütünleştirilerek yeşil ile ilişki kurulmuş ve giriş katındaki 210 metrekare kapalı alanlı kafeterya ile desteklendirildi. Atatürk Kültür Merkezi`nde bulunan 850 kişi kapasiteli konferans salonu sahne arkası birimleri, görevli odaları, kafeteryası ve fuayeleriyle sadece konferans salonu olarak değil pek çok etkinliğe ev sahipliği yapabilecek çok amaçlı salon kullanımı için desteklendi. Konferans salonu giriş-çıkışının yapıdan bağımsız çalışabilmesi de bu fikri destekleyerek, yapıdan bağımsız kullanıma da olanak sağlamış. 2 adet fuayesi, galeri boşluğu yardımıyla bütünleştirilmiş ve hareketli cadde manzarasıyla ilişkilendirilmiş. Kültür Merkezi`nde 850 metrekare toplam kapalı alanlı 0-3 ve 3-6 yaş grubu öğrenciler için 4 sınıftan oluşan 100 öğrenci kapasiteli ve tam gün eğitimli bir kreş bulunuyor. Kreş alanında sınıflar bahçe cephesinde çözülerek bahçe ve açık oyun alanlarıyla ilişki kurulup cadde gürültüsünün dikkat dağıtıcı unsur olması engellenmek istenmiş. Kreş bahçesi otopark rampasıyla diğer açık alanlardan ayrılarak çocuklara özel bir bahçe haline getirilmesi amaçlanmış. Atatürk Kültür Merkezi`nde bir de Biga`nın büyük bir ihtiyacını karşılayacak olan toplam 950 metrekare kapalı alanlı bir kütüphane bulunuyor. Kütüphane bölümünde etüt salonları ve okuma bölümü yoldan koparılarak bahçe manzarasıyla sakinleştirilmiş, bu cephedeki dinlenme terasıyla zenginleştirilmiş. Kütüphanede bunların yanında süreli yayınlar bölümü, dijital kütüphane, Bigalı yazarların eserlerinin sergilendiği bir bölüm, müzik ve konuşan kitaplık bölümü ve bilgisayar odaları bulunuyor. 830 metrekare kapalı alanı bulunan restoran bölümü üst katta tek başına çözülerek özelleştirilmiş ve çift cephe manzarasıyla desteklenmiş. Bunların yanında Kültür Merkezi`nde bulunan 2 adet spor salonu, çeşitli kurs faaliyetlerinin yürütüleceği atölyeler ve etkinlik mutfağı, geniş sergi holü, 40 araçlık kapalı, 13 araçlık açık otopark, çocuk oyun alanı, açık ve kapalı dinlenme alanları ile ihtiyaçların karşılanabilmesi amaçlandığı yapılan gezi sırasında basın mensupları ile paylaşıldı.
 
 
Başkan Işık`ın Biga hayali
Öğrencilik yıllarını Eskişehir`de geçirdiğini söyleyen Belediye Başkanı İsmail Işık, Eskişehir`in efsane belediye başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen`den örnekler aldığını belirtti. Biga`daki Kocabaş Çayı`nın etrafını Eskişehir’deki Porsuk Çayı gibi modernleştirme çalışmalarına başladıklarını ve örnek olarak Porsuk Çay`ını gördüklerini söyledi . Kendisiyle gerçekleştirdiğimiz şehir turunda ise alandaki çalışmaların başladığı görüldü. Kocapark Çayı için çizilen proje çizimlerde park alanları, sosyal alanlar, yürüyüş ve bisiklet yolları görülüyor. Kocabaş Çayı üzerinde ayrıca iki adet köprünün yapım çalışmaları devam ediyor. Başkan Işık kendisine yöneltilen "Nasıl bir Biga düşlüyorsunuz?" sorusunu şu sözler ile cevap verdi; "Biga`da mutlu insanların olduğu çağdaş ve modern, insanların evden çıkıp dışarıda zaman geçirdikleri ve birbirleri ile kaynaştıkları..." diyor. Konuşmasının devamında Işık; "Ekonomisine destek verilmiş bir Biga, alışveriş etkinliklerini önemsiyoruz. Büyük firmalarla da yatırım yapmaları için görüşüyoruz." dedi. Son günlerde Çanakkale`nin Büyükşehir konusuna da değinen Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, konuyla ilgili Bandırma örneğini verdi. Bandırma`nın Balıkesir Büyükşehir olduktan sonra gelişemediğinin altını çizen Başkan Işık, merkezden gerçekleştirilen yönetimlerin daha başarılı olduğunun önemine vurgu yaptı.
 
 
Yayaların kenti Biga
Biga`yı "yayaların kenti" yapmayı amaçlandıklarını belirten Başkan Işık bu konuyla ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı. Araç trafiğini çözmek için çeşitli girişimlerde bulunduklarını belirten Işık, kaldırımlarda yayaların yürümesinin kolaylaşması için esnafların kaldırımlarda kullandıkları alanları sınırladıklarını dile getirdi. Bisiklet yolları düzenlediklerini de söyleyen Başkan Işık, kent merkezindeki otopark projesini anlattı. Biga Belediye Başkanı İsmail Işık otopark projesi ile ilgili; "Postane`nin yanındaki Eski Kültür Sarayı`nı katlı otoparka dönüştüreceğiz. Projesi hazır. İhale aşamasındayız. Çarşı merkezinde 8 katlı, 180 araç kapasiteli bir otoparkımız olacak. Bu otopark projesi çarşı merkezinin araç trafiğini daha da rahatlatacak." dedi. Kocabaş Çayı kenarında da aydınlatma ve yer düzenleme çalışmalarının tamamlanmasının ardından projelendirilen açık otopark Biga`ya kazandırılacak.
 
 
Halk ile iç içe
Biga Belediyesi olarak aldıkları kararlarda Biga halkının da fikirlerini değerlendirdiklerini dile getiren Başkan Işık, halk ile iletişimin çok önemli olduğunun altını çizdi. Biga Belediye Başkanı İsmail Işık; " 6 defa halk meclis toplantıları yaptık. Havaların iyileşmesi ile birlikte yine devam edeceğiz. Halk meclisleri çok iyi oluyor, insanlar gelip mahallelerinin sorunlarını söylüyorlar. Biz yaptıklarımız, yapacaklarımızı söylüyoruz. Projeler ile ilgili onların da eleştirilerine açığız. Halk da şurası şöyle olsun, burası böyle olsun diyorlar. Gelen eleştirilere göre değişiklikler yapabiliyoruz. Whatsapp iletişim hattımız da var. Bütün iletişim kanalları ile Biga Belediyesi`ne ulaşılması mümkün. Şu anda 19 bin 132 kişi ile iletişime geçmişiz." dedi.
 
 
Bütçenin yarısı yatırımlara
Göreve geldiği ilk senede pek bir icraatta bulunamadıklarını dile getiren Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, bunun nedeninin geldiklerinde kendilerine kalan borçlar nedeniyle olduğunu söyledi. Başkan Işık; "Belediye binası yarımdı. Belediye binasını AKP yaptı diyorlar ama 14 milyon liralık bütçenin 7 milyon lirasını biz ödemişiz." dedi.  Başkan Işık, Biga Belediyesi bütçesini basın mensupları ile paylaştı. Biga Belediyesi bütçesinin 2014 yılında 45 Milyon TL, 2015 yılında 50 Milyon TL, 2016 yılında ise 74 Milyon TL olduğu görüldü. Bütçe harcamalarının yarısının belediye giderlerine ve belediye çalışanlarına harcandığını belirten Başkan Işık, geriye kalan bütçe ile yatırımların desteklendiğini söyledi. Biga Belediyesi`nde çalışan 324 personel bulunuyor. Bunların 62`si kadrolu işçi, 104`ü taşeron işçi, 62`si memur, 11`i sözleşmeli çalışan ve 59`unun kent hizmetleri olduğu kaydedildi. 
 
 
"Eğitim ile ilgili hiç bir isteği geri çevirmedik"
Eğitime Biga Belediyesi olarak çok önem verdiklerini dile getiren Belediye Başkanı Işık; "Okullardan gelen hiç bir talebi geri çevirmedik. Ne isterlerse istesinler... Yeni bina yapımından tutun, bahçe düzenlemesine, laboratuarına kadar, okulun badanası boyası spor takımlarının ulaşımları, malzeme destekleri... Eğitim ile ilgili hiç bir isteği geri çevirmedik." dedi. Belediye olarak kültür gezileri düzenlediklerini de konuşmasına ekleyen Başkan Işık; " Kültür gezilerimiz devam ediyoruz. 2 buçuk yılda 2 bin 991 kişiyi nereye isterlerse... Edirne, İstanbul, Konya, Bursa ve yoğunlukla Gelibolu Yarımadası... Her tarafa gönderiyoruz. Toplanan 30 kişiyi düşük ücretler ile gezdiriyoruz." dedi. 
 
 
Çözülen problemler
Biga`da göreve geldiğinde çok ciddi bir yağmur suyu problemi olduğunu dile getiren Biga Belediye Başkanı İsmail Işık; Hamdibey Mahallesi`nde evleri sürekli su basıyordu. Çarşı merkezindeki dükkanlara sular giriyordu. Onların hepsini hallettik. Kavaklı Mahallesi`nde de evlere su giriyordu, problemin yüzde 80`ini çözdük; 1-2 küçük dokunuş kaldı, onları da çözeceğiz." dedi. Çöp konteynırlarını yer altına aldıklarını da ekleyen Başkan Işık; "Çöpleri yerin altına aldık. 72 tane yer altı çöp konteynırı şu ana kadar yer altına koyduk. İhtiyaca göre bunlara devam ediyoruz. Bunlar çok daha kullanışlı, hijyenik ve kötü görüntüsü yok. Yer altı çöp konteynırları yerleştirmeye devam edeceğiz." dedi. Evde bakım hizmeti verdiklerini anımsatan Başkan Işık; "Doktorumuz ve hemşiremiz var. Yeni bir sağlık personeli daha aldık. Bir tane de ambulans aldık. Hasta nakil ambulansı çok ciddi talep gördü. Ambulans hiç boş kalmıyor. Evden hastaneye, hastaneden eve, İzmir`e, Bursa`ya nereye gitmek istiyorlarsa gönderiyoruz. Yaşlılarımızı evde ziyaret edip, sağlık problemleri ve başka ne ihtiyaçları varsa onları karşılıyoruz. Şu ana kadar bin 94 hasta ve bakıma muhtaç engelli vatandaşlarımızı ziyaret etmişiz." dedi.
 
 
Meydanlar düzenleniyor
Biga`da meydan eksikliği olduğunu söyleyen Biga Belediye Başkanı Işık, konu hakkında çalışmalar yürüttüklerini söyledi. "Daha kullanışlı, modern ve Biga’ya yakışır yeni meydanlar üretiyoruz. Biliyoruz ki; şehirlere meydanlar kimlik kazandırır." diyen Işık, kent meydanlarının kentin yüzü konumunda olduğunu belirtti. Biga`da tamamlanan, yapımı devam eden ve planlanan meydanlar bulunuyor. Tamamlananlar; Belediye Meydanı, Çiçeklidede Meydanı, Çavuşköy Meydanı, Kalkandede Meydanı, Hamdibey Meydanı, Cumhuriyet Meydanı. Yapımı devam eden Balıkpazarı Meydanı ve projelendirilen ise Kapalı Çarşı Meydanı.
 
 
400 bin yerine 4 milyon TL kazanç
Ulaştırma Bakanlığı`nın servisler ile ilgili yürüttüğü çalışmaları anımsatan Biga Belediye Başkanı İsmail Işık; "Biga`da 205 tane servis aracı var. Biz 500 sayısı belirledik. Bundan sonra araç almak isteyenler belediyeye gelecek ve ihale ile belediyeden vereceğiz. Hem mesleğin de kalitesi yükselecek hem belediye için kazanç olacak." dedi. Yılbaşında 10 tane minibüs ihalesi yaptıklarını söyleyen Başkan Işık; "Eski sistem ile bunları verseydik 400 bin lira para alacaktık. Biz yeni sistem ile yaptığımız açık arttırmayla 4 milyon 132 bin lira aldık. Önemli bir kaynak elde ettik." dedi. 
(Atakan Alkış)
 
 
Paylaş