İşçiler kıdem tazminatları için ‘Direniş’te

Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale`de de işçiler, kıdem tazminatına göz diken AKP hükümetini protesto etmek için sokaklara döküldü. Kıdem tazminatı haklarına sahip çıkmak için protesto eylemi yapan DİSK Genel İş Sendikası`na bağlı işçiler, meydanlara inerek hükümete; “Kıdem tazminatıma dokunma” diye haykırdı.

771
 
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko önderliğindeki işçiler, meydanlara inerek kıdem tazminatına göz diken AKP hükümetini attıkları çeşitli sloganlarla protesto etti. DİSK Genel İş Sendikası`nın `Direnişçi` adı altında başlattığı kampanya kapsamında kıdem tazminatı haklarına sahip çıkmak amacıyla Çanakkale`de gerçekleştirilen protesto yürüyüşü Golf Çay Bahçesi`nden başladı. Çeşitli sloganlar eşliğinde yürüyen işçiler, ıslıklarıyla AKP hükümetini protesto ederken, kıdem tazminatlarının ortadan kaldırılması ile ilgili girişimlere de tepki gösterdiler. İskele Meydanı`nda sona eren yürüyüşe DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan, Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, Tüm Bel Sen Çanakkale Şube Başkanı Zeki Önder, SES Çanakkale Şube Başkanı Eftal Yıldırım, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda işçi katıldı. Yürüyüş eyleminin ardından konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, kıdem tazminatının fona devri adı altında gasp edilmesine karşı yaklaşık bir aydır sokaklarda olduklarını söyledi. Kıdem tazminatlarını kurda/kuşa, açgözlülere yedirmeyeceklerini belirten Beko; “Kıdem tazminatının fona devri, kıdem tazminatı hakkının yok edilmesidir. Kıdem tazminatının fona devredilmesi halinde, kıdem tazminatının güvence boyutu ortadan kalkacaktır. Patronlar için işçi çıkartmak maliyetsiz haie gelecektir. Kıdem tazminatının fona devri yağma demektir. Bugüne kadar fon adı altında bizden toplanan paraların akıbeti bellidir.
Öte yandan öngörülen yeni sistemde, kıdem tazminatının en az yarı yarıya azaltılması planlanmaktadır. Biz buna tepki gösterince de basına çeşitli taslaklar sızdırılmaktadır. Patronların ödediği primin üstünü devlet tamamlasın denmektedir. Ya da bu primler İşsizlik Fonu’ndan tamamlansın gibi öneriler havada uçuşmaktadır. Siz çocuk mu kandırıyorsunuz? İşsizlik Fonu’nda ve devletin topladığı vergilerde işçilerin de parası vardır. İşçinin kıdem tazminatını işçiye ödetmek nasıl bir zihniyetin ürünüdür? Söylediğimiz basittir, açıktır, nettir. Biz işten işçi çıkarma maliyetlerini düşüren hiçbir taslağı kabul etmiyoruz. Biz DİSK olarak bu taslakları çöpe atmakla mükellefiz! Biz kıdem tazminatlarını kurda/kuşa, açgözlülere yedirmeyeceğiz” dedi.
 
 
“Dünyayı başınıza yıkarız”
İşçilerin haklarına el uzatanlara; “Ankara’ya geliriz, hayatı durdururuz, dünyayı başınıza yıkarız” diyerek seslenen Beko; “DİSK’li işçiler bir aydır büyük bir sınav veriyor. Binlerce işçi Türkiye’nin dört bir yanında sokaklara çıkarak çocuklarının emanetine, çocuklarının, torunlarının haklarına sahip çıkıyor. Konfederasyonumuz işçilerin bu onurlu mücadelesinin verdiği güçle, masaya oturmaktadır. DİSK müzakerede ne söylüyorsa, mücadelesini de o eksende yürütmeye devam edecektir. Şimdi bu onurlu mücadeleyi daha da büyütme günüdür. Gün “Köleliğe Karşı #Direnİşçi” kampanyasını büyütme günüdür. Kent kent, iş yeri iş yeri, sokak sokak bu davayı işçilere, emekçilere anlatmaya devam edeceğiz. Ve haklarımıza göz dikenler şunu hissedecek: İşçilerin haklarına el uzatmaya kalkışırsanız, Ankara’ya geliriz, hayatı durdururuz, dünyayı başınıza yıkarız. Bu noktada ekmekten yanayım diyen diğer konfederasyonları da köleliğe karşı omuz omuza direnmeye bir kez daha çağırıyoruz” diye konuştu.
 
Paylaş