İşçiler icra takibi başlattı

Daha çok sömürü ve güvencesiz çalışma koşuları için devreye konulan taşeron çalışma sistemine karşı, sendika haklarına sahip çıktıkları için işten atılan ÇOMÜ’lü işçiler, çalışma koşulların muvazaalı (hileli) çalışma olduğunu, kendilerinin asıl işveren konumundaki ÇOMÜ’nün işçileri oldukları gerçeğini hukuk önünde ispatlayarak mahkeme kararı ve Yargıtay’ın onaması ile ÇOMÜ’nün asıl işçileri olduklarını yani muvazaalı ( hileli ) çalıştırıldıklarını belgeleyip beraberinde işe iade davalarını da kazanmışlardı. ÇOMÜ yönetimi hukuk kuralarını hiçe sayarak işe iade konusunda mahkeme kararlarına uygun davranmayınca işçiler tazminat hakları için icra takibi başlattı.

934
ÇOMÜ yönetimi Yargıtay kararına rağmen, işçi vekillerine gönderilen ihtarnamede ‘yargı kararını hukuka uygun bulmuyoruz’ yorumu ile bir skandala imza atmıştı. Anayasanın 138/4 maddesi gereği ‘yasama yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorunludur. Bu kararların uygulanması hiçbir suretle değiştirilemez, uygulanması geciktirilemez’ hükmüne rağmen ÇOMÜ yönetimi işçilerin ÇOMÜ bünyesinde değil, yine taşeron şirkette işe iadelerinin yapılabileceğini bildirerek bir kez daha hukuk kurallarını ayaklar altına almaları sonrasında işten atılan işçiler avukatları vasıtasıyla ÇOMÜ yönetimine gönderdikleri ihtarname ile “işçilerin gerçek işverenin kurumunuz olduğu tespiti ile işe iade kararı verilmesine rağmen kurumunuzun almış olduğu bir yönetim kurulu kararı ile ‘alt işveren` işçisi olarak çalışmak üzere tarafınızdan işe davet edildiği belirtilmiştir. Böyle bir ihtarname gerek öğretide gerekse Yargıtay kararlarında hukuka uygun bir işe davet olarak nitelendirilmemektedir. Müvekkilleri, gerçek işveren olarak kurumunuzda yasal süresi içersinde işe başlatmanız gerekmektedir. başka herhangi bir şirkette müvekkil işçileri çalışmaya davet etme yetki ve hakkınız bulunmamaktadır” uyarısında bulunmuşlardı.
 
ÇOMÜ’nün bu şekilde anılmasına tepki
Yargı kararlarına rağmen işe başlatılmayan işçiler yargı kararlarının uygulanmaması nedeniyle doğan tazminat haklarını elde etmek için icra takibine başladılar. İşe iade kararlarında belirtildiği üzere işe iadelerinin yapılması durumunda işçilerin doğan tazminat hakları için başlattıkları icra takibinin bir üniversite yönetimi için son derece olumsuz bir gelişme olduğu, ÇOMÜ ‘nün bu şekilde anılan bir üniversite olmasının ÇOMÜ’ye yakışmadığı yorumları yapıldı.
Yargı kararlarının uygulanmamasına tepki gösteren çeşitli sendika ve demokratik kitle örgütleri gelinen noktanın bir bilim kurumuna yakışmadığını böylesi hukuksuzlukların ÇOMÜ‘de yoğunlaştığını, intikam almak konusunda adeta özel bir tavrın geliştiğini belirttiler.
Paylaş