havadurum

İşçi Filmleri Festivali başlıyor

9. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, bu yıl ilk kez 2-8 Kasım tarihleri arasında Çanakkale`de izleyicisiyle buluşuyor. Çanakkale Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Güleda Erensoy, festivalin İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır`daki eşzamanlı gösterimlerden sonra birçok kenti kapsayan uzun bir yolculuğa çıktığını ve gösterimlerin ücretsiz olduğunu söyledi.

1093
 
 
Festival boyunca Erkan Yavuz Sahnesi`nde, Pan Görsel Kültür Derneği`nde, Türkan Saylan Sosyal Tesisleri`nde, Kepez Nikah Salonu`nda ve Yalı Hanı`nda toplam 45 filmin gösterime gireceğini belirten Çanakkale Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Güleda Erensoy; "Türkiye`den ve dünyanın dört bir yanından emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve ülkemizde işçi filmleri üretimini özendirmeyi amaçlayan festival, Çanakkale`de Disk, Kesk,Tabip Odası,TMMOB ve Halkevleri tarafından, Çanakkale Belediyesi`nin desteğiyle düzenleniyor. Karaman-Ermenek`te, 18 maden işçisinin göçük altında olduğu şu günlerde, iş kazaları sıralamasında tüm dünyada 3.sırayı almış olan ülkemizde, böyle bir festivalin varlığı daha da anlam kazanıyor, evet Türkiye büyüyor,Türkiye zenginleşiyor,Türkiye`de işçi`nin hayatı ucuzluyor... Festivalin ana karakterleri Karagöz ve Şarlo, bu yıl V for Vendetta filminin ana karakteri ünlü maskesi ile Guy Favvkes ve Haziran Direnişi`nin sembollerinden kırmızılı kadın`la birlikte dünyadan emekçi öykülerini ve gezi filmlerini beyazperdeye taşıyor" dedi.
 
 
Soma ve Gezi paneli düzenlenecek
Festival kapsamında 4 Kasım Salı günü 18.00`de Soma paneli ile 8 Kasım Cumartesi günü Gezi paneli olacağına dikkat çeken Erensoy; "2 kasım Pazar günü saat 16.00`da Kepez Nikah Salonu`nda ÇOMÜ Fotoğrafçılık öğretim üyelerinden Aykan Özener hocamızın Kepezli Balıkçılar 2 sergisiyle ve saat 17.00`de İskele Meydanı`ndan başlayacak festival yürüyüşüyle açılışımızı yapmayı planlıyoruz. Ülkemizde katlanarak büyüyen iş kazalarına ve maden işçilerinin ölüm sınırındaki yaşamlarına, büyüyen Türkiye`nin bedeli, işçilerin ucuzlayan yaşamlarına dikkat çekmek istediğimiz yürüyüşümüze tüm Çanakkale halkını davet ediyoruz.Yürüyüşümü2, Morabbin Parkı`nda sonlanacak ve Praksis e/ubu şarkılarıyla, kaybettiğimiz ucuz canların anısına, bizlere direnme ve mücadele gücü aşılayacaklar. Festival boyunca Erkan Yavuz Sahnesi`nde, Pan Görsel Kültür Derneği`nde, Türkan Saylan Sosyal Tesisleri`nde, Kepez Nikah Salonu`nda ve Yalı Hanı`nda toplam 45 film gösterilecek. Festival sırasında, 4 kasım Salı günü 18.00`de Soma paneli ve 8 Kasım Cumartesi günü Gezi paneli olacak. Panellerde başka şehirlerden katılımcılarımız var, bu panellerde soma ve daha çok yeni ermenek cinayetleri üzerinden işçi ölümlerine çare bulacağımız bir umut ortamı yaratmayı diliyoruz. Gezi Paneli`nde, her yönüyle Haziran Direnişi`ni, Haziran Direnişi`ni taşıyabileceğimiz mecraları, Haziran Direnişi`nin hala taşımakta olduğu imkanları eni konu tartışabilmeyi umut ediyoruz. Tüm Çanakkale halkını festival filmlerini izlemeye, festivalle birlikte güçlenmeye çağırıyoruz..." diye konuştu.
Paylaş