havadurum

Irkçı saldırı protesto edildi

Sinop’ta yaşanan ırkçı saldırıya karşı tepki yağdı. Çanakkale Halkların Demokratik Kongresi üyeleri, Sinop’ta yapılan ırkçı saldırının ardından iskele meydanında buluşarak saldırıyı lanetlerken, EMEP ile TKP İl Örgütü de yazılı bir açıklama yaparak saldırıyı kınadı. Emek, barış ve demokrasi güçleri olarak AKP Hükümeti`ne "Irkçı ve faşist saldırıları durdurun!" çağrısı yapan HDK; “Artık halkların kucaklaşmasını, akan kanın durmasını, barışın dalga dalga bütün ülkeye yayılmasını istiyoruz” dedi.

952
Çanakkale Halkların Demokratik Kongresi üyeleri, Sinop’ta yaşanan ırkçı saldırının ardından iskele meydanında buluşarak saldırıyı lanetledi. Çeşitli sloganlar atan grup adına açıklama yapan Filiz Ceylan Tekin, saldırgan zihniyetin ve ona kol kanat gerenlerin, halkların kucaklaşmasına, barış içinde ve eşit koşullarda birlikte yaşamasına düşman olanların bu tutumlarının barış, eşitlik ve demokrasi mücadelesini durduramayacağını belirterek; `Barış için eşitlik`, `Çözüm için müzakere` kampanyamız nedeniyle aralarında BDP-Blok vekillerinden Ertuğrul Kürkçü, Levent Tüzel, Sabahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder`in, HDP ve HDK Yöneticilerinin de bulunduğu heyetimiz Sinop`ta ırkçı faşist bir saldırıyla karşılaştı. Bir gün önce Çorum`da toplantılar ve görüşmeler yapan, binlerce insan tarafından çiçekler ve alkışlarla karşılanan barış heyetimize, Sinop`ta taşlarla saldırıldı. Sinop`un ilçelerinden minibüslerle merkeze taşınan ve kışkırtılan ırkçı saldırganlar, Emniyet güçleri tarafından saatlerce dağıtılmayarak adeta teşvik edildi. En ufak bir demokratik eyleme bile biber gazı ile saldıran güvenlik güçlerinin, ırkçı faşist saldırganlara kol kanat germesi çok manidar oldu. Polisin sözde koruma altına aldığı Öğretmenevi bahçesine korkuluklardan atlayarak giren, attıkları taşlarla ve sopalarla heyetimizin arabalarını da tahrip eden saldırganlar, gözü dönmüş bir şekilde bildiğimiz bir oyunu bir kez daha tezgahlamaya çalıştılar. Bir linç havası yaratmayı hedeflediler. Bu saldırgan zihniyet, ona kol kanat gerenler, halkların kucaklaşmasına, barış içinde ve eşit koşullarda birlikte yaşamasına düşman olanların bu tutumları barış, eşitlik ve demokrasi mücadelesini durduramaz. Özgürlük talebimizi geriletemez” dedi.
 
“Saldırıya karşı sessiz kalmayacağız”
Saldırıya karşı sessiz kalmayacaklarını ifade eden Tekin; “Saatlerce süren saldırıda arabaların tahrip edilmesi, Öğretmenevi`nin camlarının kırılması gibi gelişmelere seyirci kalan devlet güçleri, bu tutumlarıyla Sinop`ta barış ve demokrasiye karşı direnmiştir. Hükümetin, İçişleri Bakanlığı`nın, Sinop Valiliği`nin ve güvenlik güçlerinin saatler süren saldırı karşısında ciddi bir önlem almadan beklemesi kabul edilemez. Dahası Sinop Valiliği ve Emniyeti, saldırganlara karşı kayırmacı bir tutum sergilemiştir. Sinop`ta HDK milletvekillerine ve yöneticilerine yönelik bu saldırıya karşı sessiz kalmayacağız” diye konuştu.
 
“Irkçı ve faşist saldırıları durdurun”
Emek, barış ve demokrasi güçleri olarak AKP Hükümeti`ne "Irkçı ve faşist saldırıları durdurun!" çağrısı yapan Tekin; “Halkların Demokratik Kongresi meclisleri her tarafta sokağa çıkıyoruz. Emek, barış ve demokrasi güçleri olarak AKP Hükümeti`ne "Irkçı ve faşist saldırıları durdurun!" çağrısı yapıyoruz. HDK Heyetine yapılan saldırganlığı kınıyoruz. Diğer illerde de benzer provokasyonların olmaması için başta AKP Hükümetini, Karadeniz illerindeki yerel idari yöneticileri, mülki amirlikleri görevlerini yapmaya davet ediyoruz. Saldırılara boyun eğmeyeceğiz, halklarımız barış ve demokrasi mücadelesinde kararlı olduklarını gösterecektir. Bu hafta boyunca Karadeniz`in illerinde ve önümüzdeki günler ve haftalarda Türkiye`nin her köşesinde "Çözüm için Müzakere", "Barış için Eşitlik" taleplerimizi haykıracağız. Tek tek her yurttaşa barış hasretimizi ve isteğimizi, kararlılığımızı anlatacağız” şeklinde konuştu.
 
“Barışın dalga dalga yayılmasını istiyoruz”
“Artık halkların kucaklaşmasını, akan kanın durmasını, barışın dalga dalga bütün ülkeye yayılmasını istiyoruz” diyen Tekin şu şekilde konuştu: “Halkların eşitliği ve özgürlüğü için mücadele ediyoruz. Kararlıyız ve barışı da, demokrasiyi de, özgürlüğü de kazanacağız. Ayrıca bu sabah tüm Türkiye yine yeni operasyon haberleri ile güne başladı. Daha önce birçok avukatın gözaltına alındığı operasyonların bir benzeri başta KESK Genel merkezi olmak üzere birçok ilde devrimci, demokrat ve barış savunucularına yönelik yapıldı. Samsun`da da TKP il binasına gerici güçler tarafından bir saldırı gerçekleştirildi. Bu operasyonlar ve saldırılar AKP Hükümeti ile yaratılan korku imparatorluğunun ve baskıcı rejimin bir yansımasıdır. Emek, barış ve demokrasi güçleri olarak bu baskı rejimini kınıyor buna karşı tüm kesimleri ortak mücadeleye çağırıyoruz.”
 
Kardeşliğe ve birliğe yönelen bölücü saldırganlığı kınıyoruz!
Çanakkale EMEP ile TKP İl Örgütü yazılı bir açıklama yaparak Sinop’ta yapılan ırkçı saldırıyı kınadı. EMEP İl örgütü tarafından yapılan yazılı açıklamada; Karadeniz illerine yapılan HDK, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, BDP İstanbul Milletvekilleri Sabahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Halkların Demokratik Partisi(HDP) Eşbaşkanı Fatma Gök ve HDK Yürütme Kurulu’ndan bazı üyelerin katıldığı bu ziyaret barışı ve kardeşliği anlatma ziyaretidir, Kürt sorununun çözüm tartışmalarının yoğunlaştığı ve Türkiye kamuoyunun İmralı’da süren görüşmelere dikkat kesildiği bir zamanda yapılması oldukça önemlidir” dendi. Yapılan saldırının kınandığı açıklamada şunlar kaydedildi: “Karadeniz illeri; uzunca bir zamandan beri, aşırı milliyetçi güçlerin, emniyet ve jandarmanın da arkasında yer aldığı resmi ve gayri resmi kişilerin saldırganlıklarıyla provokatif girişimlerin yapıldığı iller olarak gösterilmiştir. Ancak, Karadeniz halkı, bu kışkırtmalar ve saldırganlığa ortak olmamıştır ve olmayacaktır. Bu nedenle HDK Heyeti, Karadeniz halkıyla buluşmayı önemsemektedir. HDK’nin yerel örgütleri ve ziyaretçi heyet, burada ve gezinin bundan sonraki sürecinde, halktan olumsuz bir tepki beklememektedir. Bu tür provokasyonları önleme görevi de valilere ve yerel yöneticilere düşmektedir. Gezinin yarıda kesilmesine yol açacak ya da ziyaretçilere zarar verecek saldırıların sorumluluğu, AKP Hükümeti ve yerel idari yöneticilerde ve mülki amirlikler olacaktır. Çünkü bu heyet, Karadeniz illerine, Türkiye’de barış ve kardeşliğin tesisi için gitmiştir. Aşırı milliyetçi odaklar ve kontra örgütlenmesi ise, “şehit cenazeleri”nin rantından yararlanmayı sürdürmek istiyorlar. Bu odaklar ve kışkırtıcıları, Kürt sorununun çözülmesini, halkların kardeşçe bir arada yaşamasını istemeyen güçlerdir. Barışı ve demokrasiyi istemeyen güçlerdir. Bu güçler savaş çığırtkanlığı yapmaktadırlar. Karadeniz halkı, ülkenin en temel sorununa dair soruların yanıtını, doğrudan birinci ağızdan almak için HDK Heyeti’ni dinlemelidir. Bu bir fırsattır! ”Şehit cenazesi” rantçılarına, karanlık güç odaklarına, kontra odakların oyununa gelinmemeli, barışın ve çözümün tesisi için bu ziyaret iyi değerlendirilmelidir. Bugün HDK Heyetine yapılan saldırganlığı kınıyoruz. Diğer illerde de benzer provokasyonların olmaması için başta AKP Hükümetini, Karadeniz illerindeki yerel idari yöneticileri, mülki amirlikleri görevlerini yapmaya davet ediyoruz.”
 
“AKP’nin barıştan anladığı budur!”
Türkiye Komünist Partisi (TKP) Çanakkale İl Örgütü, Sinop’ta yaşanan olaylardan dolayı AKP hükümetini sorumlu tuttu. Sinop`ta önceki gün yaşananlardan yalnızca hükümetin sorumlu olduğunu belirten TKP Çanakkale İl Örgütü yetkilileri; “Bir siyasi partinin temsilcilerinin, milletvekillerinin herhangi bir kentte güvenli bir biçimde toplantı yapmasını sağlamayan, küçük bir grubun saldırı hazırlıklarını engellemeyen, katliam ve linç heveslisi toplulukların eylemlerine ses çıkartmayan bir iktidardan söz ediyoruz. Tersine, hükümet dün Sinop`ta yaşananları müzakere sürecinin bir parçası olarak görmekte ve benimsemektedir. BDP`ye "bakın toplumda tepki var" derken, MHP ve diğer milliyetçi kesimlere "sürece itiraz etmeyin, bu görüntülerle sizi rezil edebiliriz" mesajı verilmektedir. Bu, her an sahibinin elinde patlayarak kanlı sonuçlara yol açabilecek kirli bir siyaset tarzıdır. İşçiye, öğrenciye, avukata hukuksuz bir biçimde saldıran kolluk kuvvetlerinin hukuksuz ve provokatif eylemlere büyük bir hoşgörüyle yaklaşmasının onarılamayacak sonuçları olacaktır. Sinop`ta sahnelenen şov göstermelik gözaltılarla geçiştirilemez. Sorumlular bulunmalı ve İçişleri Bakanı, Sinop Vali ve Emniyet Müdürü derhal istifa etmelidir. BDP heyetinin Samsun’a geçmesiyle katliam ve linç heveslileri de Samsun’da harekete geçmiştir. Bu sabah, Türkiye Komünist Partisi Samsun İl Örgütü binasının camları bu saldırgan grup tarafından taş atılarak kırılmıştır. Samsun Valisi ve Emniyet Müdürü istifa etmelidir. Katliam heveslisi bu saldırgan gruba anlayış gösteren yetkililere aynı anlayışı göstermeyeceğimizi, yakalarına yapışacağımızı ilan ediyoruz” dediler.
Paylaş