havadurum

İptal kararına CHP'den tepki

CHP Çanakkale İl Başkanlığı tarafından, Gökçeada'da düzenlenmesi planlanan 'Yeniden Buluşacağız: İmroz'un 1964 Belleği' Sergisi'nin iptal edilmesinin ardından eleştirisel bir açıklama gerçekleştirildi.

2543
Gazeteci Melike Çapan'ın hazırladığı, 18 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında Gökçeada Zeytinliköy'de açılması planlanan 'Yeniden Buluşacağız: İmroz'un 1964 Belleği' sergisinin iptal edilmesinin ardından CHP Çanakkale İl Başkanlığı tarafından basın açıklaması gerçekleştirilerek; "AKP'nin sanat düşmanlığı politikası demokrasiye, özgürlüklere ve kültürel çeşitliliğin üzerinde oluşturduğu baskı toplum üzerinde darbeye dönüşmektedir" ifadelerine yer verildi.

"Sanat ve kültür etkinlikleri, toplumun ayrılmaz parçasıdır"
Gazeteci Melike Çapan'ın, Gökçeada'da yapılması düşünülen Yeniden Buluşacağız: İmroz'un 1964 Belleği Sergisi'nin iptal edildiğini duyurmasıyla ardından, CHP Çanakkale İl Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada; "Gökçeada, ülkemizin tarihinde derin izlere sahip, kültürel ve doğal güzellikleriyle önemli bir adadır. Ancak son zamanlarda, bu kıymetli mirasın korunması yerine siyasi gündem ve çıkarlar doğrultusunda kullanılması, toplumumuzu endişelendiren bir duruma işaret etmektedir. Siyasi otoritelerin, kültürel etkinliklere ve belleğimize yönelik bu tür müdahaleleri, toplumun çeşitliliğine ve ifade özgürlüğüne olan saygının zedelendiği izlenimini yaratmaktadır. Sanat ve kültür etkinlikleri, demokratik bir toplumun ayrılmaz bir parçasıdır ve farklı görüşleri ifade etme platformları olarak önem taşır. Şu çok iyi bilinmelidir ki CHP olarak Misak-ı Milli sınırları içerisinde kalan Vatan topraklarımızdan bir parçasının koparılmasına ve müdahale edilmesine asla müsaade etmeyiz. 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' temel ilkemizdir" diye belirtildi.

"İktidarın keyfi kararlarıyla yok edilmekte"
Türkiye'nin kültürel değerlerine sahip çıkılması gerektiği belirtilerek; "Biz, Gökçeada'nın ve ülkemizin kültürel zenginliğine verilen değerin korunması gerektiğine inanıyoruz. İmroz'un 1964 Belleği sergisinin engellenmesi kararı, toplumun farklı kesimlerinin bu mirasa sahip çıkma arzusunu zayıflatmaktadır. Kültürel etkinliklerin önündeki bu tür engellerin kaldırılması ve adanın tarihine ve kültürel kimliğine sahip çıkılması, toplumsal birliğimizin ve kültürel çeşitliliğimizin güçlenmesine katkı sağlayacaktır. Ülkemizin kültürel mirası ve sanat geleneği, AKP'nin sanat düşmanlığı yüzünden tehlikeye girmiştir. Tarihi ve estetik değeri olan eserler, iktidarın keyfi kararlarıyla yok edilmekte veya göz ardı edilmektedir. Bu, sadece geçmişimize değil, geleceğimize de büyük bir zarar vermektedir" ifadelerine yer verildi.

"Bu zihniyet, ülkemizi kültürel karanlığa sürüklemektedir"
AK Parti'nin sanat düşmanlığı politikası olduğu vurgulanarak; "Toplum olarak, Gökçeada ve tüm ülkemizin kültürel zenginliğini koruma ve yaşatma sorumluluğunu paylaşıyoruz. İmroz'un 1964 Belleği sergisi engelinin gözden geçirilmesi ve kültürel mirasımıza sahip çıkılması yönündeki çağrımızı bir kez daha yinelemek istiyoruz. Sonuç olarak, AKP'nin sanat düşmanlığı politikası demokrasiye, özgürlüklere ve kültürel çeşitliliğin üzerinde oluşturduğu baskı toplum üzerinde darbeye dönüşmektedir. Sanatın gücünü kavrayamayan ve sadece kendi ideolojilerine hizmet etmeyen her şeyi bastırmaya çalışan bu zihniyet, ülkemizi kültürel karanlığa sürüklemektedir. Sanatı özgür bırakmak, demokratik bir toplumun temel prensiplerinden biridir ve bu gerçeği göz ardı eden her türlü zulme karşı durmalıyız" diye belirtildi.
(Gökhan Özkurnaz)
Paylaş