İnternet tekeline vatandaş isyanı

TTNET, 1 Aralık 2012 tarihinden geçerli olmak
üzere internet tariflerine zam yaptı. Yapılan bu zamlara ise vatandaşlar tepkisini abonliklerini iptal ederek gösteriyor. Vatandaşlar teknoloji çağında internet ücretine gelen zammı haksız bulurken, Türk vatandaşların da ucuz ve kaliteli internet erişimi alma hakkının olduğunu ifade ettiler.. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı`nın (OECD) yayınladığı bir rapora göre, üye ülkeler arasında en pahalı interneti Türkiye’nin kullanmasına rağmen hala yapılan zamların manidar olduğu ifade edildi.

840
Bilgi Teknolojileri ve Yenilikçilik Vakfı`nın (ITIF), değişik kaynak ve istatistikleri kullanarak hazırladığı `2008 ITIF Geniş Bant Sıralama Raporu`na göre satın alma gücü paritesine göre geniş bant internet ücreti ile en pahalı ikinci ülke olduğu Türkiye’de yine internet tarifelerine zam geldi. 59 TL olan 8 Mbps`e kadar olan pakette fiyat 63 TL`ye yükseldi. ADSL ve Fiber gibi farklı internet bağlantı seçenekleri sunan Türkiye`nin en çok aboneye sahip internet servis sağlayıcısı TTNET, 1 Aralık 2012`den itibaren internet fiyatlarına zam yaptı. Yeni fiyat artışı ile aylık 29 TL`den başlayan Net paketlerinde bu rakam 30 TL`ye çıktı.En çok tercih edilen paket seçeneği olan Net Limitsiz ise daha önce 59 TL olan 8 Mbps`e kadar olan pakette fiyat 63 TL`ye yükseltildi. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı`nın (OECD) yayınladığı bir rapora göre, üye ülkeler arasında an pahalı interneti Türkiye kullanıyor. Saniyede Megabit ücreti bakımından en ucuz internet hizmetini ise Japonlar alıyor. Vatandaşlar teknoloji çağında internet ücretine gelen zammı haksız bulurken, Türk vatandaşların da ucuz ve kaliteli internet erişimi alma hakkının olduğunu belirtti.
 
Yapılan zamlara karşı isyan eden vatandaşların görüşleri şu şekilde:
 
 
Volkan Aras;
“Ben internetin zaten ülkemizde çok pahalı olduğunu düşünüyorum, bunun yanında hizmet kalitesi de düşük. Devletin internetle ilgili vatandaşlara yardımcısı olması gerekirken, her geçen gün zam üzerine zam yapılmasına göz yumması inanılır gibi değil. Telekom ciddi rakibi olmadığı için böyle davranıyor, kullanıcıların çoğu şikayetçi. Benim dükkanımda iki hattım, evde bir hattım var. Ayda çok ciddi rakamlar ödüyorum, buna yakın ADSL hizmetini taahhüt ettikleri kalitede de alamıyorum ama parayı zamanında alıyorlar. Aslında 10 lira, 20 lira az gibi görünüyor, ama yıllık totale vurduğunuzda korkunç rakamlar açığa çıkıyor. Türk insanının da diğer ülkelerdeki insanlar gibi ucuz ve kaliteli internet kullanma hakkı var. Ama bizim vatandaşlarımız haklarını bilmedikleri için birçok konuda olduğu gibi bu konuda da sessiz kalıyorlar. O yüzden de en pahalı benzini ve en pahalı interneti biz kullanıyoruz, çünkü sesimiz çıkmıyor. İnternet ücretlerinin yarı yarıya düşmesi gerek. Yaygınlaştıkça, talep arttıkça bir hizmet ucuzlar, tam tersi pahalanmaz. Bugün GSM Operatörleri de bu hizmeti veriyor ve gittikçe yaygınlaşıyor.”
 
 
Sinem Göksel;
“Ben astronomik fiyatından ve tekelci yaklaşımından dolayı evde Telekom kullanmıyorum. Telefon gereksinimimi cepten hallediyorum, internet kullanıcısına ayrıca telefon ücreti de ödetmeleri anlamsız geliyor. Telefon kullanmak istemiyorum deyince de, bilmem ne ücreti diye bir ücret talep ediyorlar. İlla ki o 20 lira’yı da vatandaştan çıkarıyorlar. İnterneti de GSM şirketinin kampanyası ile hallettim. En azından makul. Dünyada internet bu kadar ucuzlarken ve hatta Finlandiya gibi bazı ülkelerde temel ihtiyaçlar kapsamına alınırken biz de her geçen gün fiyatların azalacağı yerde fırlaması haksızlık. Artık öğrenci olsun, meslek sahibi olsun, ev hanımı olsun herkes internet kullanıcısı. Buna rağmen bizim ülkemizde lüks tüketim sınıfında gösterilmesi yanlış. İnternet konusunda ülkemizde tekelci bir anlayış sergileniyor. Aboneleri taahhüt ile zorlamak da yanlış. Telekom alt yapıyı elinde bulundurduğu ve güçlü olduğu için istediği uygulamayı ve zammı yapmayı kendinde hak görüyor. Asgari ücret alan bir kişinin, ya da bir öğrencinin internete ve telefona bu kadar para ödemesi akıl almaz. Ama öğrenci kendini de geliştirmek ve araştırma da yapmak zorunda, bu uygulamalar kişisel gelişmeyi de baltalıyor.”
 
 
Büşra Kasap;
“Ben evimde sınırsız paket kullanıyorum, zaten 50-55 lira ucuz değil ki, bir de zam gelmiş. Ayrıca ben telefon parası da ödüyorum, telefonu da evde pek kullanmıyoruz, çok acil durumlarda gerekli olur düşüncesiyle tutuyorum. 63 lira iyi bir para, epey yüksek. Böyle bir zamanda, teknolojik çağında internet kullanımı resmen lükse giriyor. Bence daha uygun olmalı.”
Paylaş