İnsan haklarından sınıfta kaldık...

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde Türkiye’nin insan hakları durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Öne çıkan ihlaller neler? diye soru yönelttiğimiz vatandaşlar en başta ihlalin kadın haklarında yapıldığını söyledi. Türkiye’de ifade özgürlüğü üzerindeki sınırlamalardan, kadına karşı şiddete kadar birçok konuda insan haklarının ihlal edildiğini düşünen vatandaşlar bu konuda daha çok yol alınması gerektiğini ve konunun temelde çözümünün haklar konusunda bilinçlenmekten geçtiğini düşünüyor.

584
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde Türkiye’nin insan hakları durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Öne çıkan ihlaller neler? diye soru yönelttiğimiz vatandaşlar en başta ihlalin kadın haklarında yapıldığını söyledi. Türkiye’de ifade özgürlüğü üzerindeki sınırlamalardan, kadına karşı şiddete kadar birçok konuda insan haklarının ihlal edildiğini düşünen vatandaşlar bu konuda daha çok yol alınması gerektiğini ve konunun temelde çözümünün haklar konusunda bilinçlenmekten geçtiğini düşünüyor. Türkiye’deki insan hakları kavramı ile ilgili görüşlerini bildiren vatandaşların 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ile ilgili düşünceleri şu şekilde:
 
 
Ümit Cebeci; “Türkiye’de insan haklarının batılı ve gelişmiş ülkelerde uygulandığı şekilde uygulandığına inanmıyorum. Son yıllarda bazı noktalarda iyileştirmeler gündeme gelse de, birçok alanda insan haklarının ihlal edildiğine tanık oluyoruz. Başta kadın haklarının ihlal edildiğini ve namus cinayetlerinin işlendiği ile ilgili haberler her gün yazılı ve görsel medyada en başta yer alıyor. Düşünce özgürlüğü kapsamında da gerilerde olduğumuz gerçek. Birçok meslek grubunun sendikası ve grev hakkı dahi yok. Bu noktada insan haklarında ülke olarak gelinen noktayı başarılı bulduğumuzu söyleyemeyiz.”
 
 
Yağmur Çardak; “Türkiye insan hakları konusunda çok gerilerde. Kadın hakları, çocuk hakları ve hayvan hakları konusunda başarılı bir noktada değiliz.Hala kadına, çocuğa ve hayvanlara şiddet uygulanıyor. Fikir ve ifade özgürlüğü konusunda ise yıllar geçmesine rağmen hala aynı noktadayız. Bunun nedeni başta eğitim eksikliği. İnsanlar haklarını bilmiyor ve haklarını bilerek yetişmiyor. Bu bilinç çocuklukta ve ailede başlar. Biraz da ataerkil kadının haklarının göz ardı edildiği bir sistemle yetişiyoruz, ardından eşitsizlikler toplumda her alanda sürüyor. Aynı işi yapan ve aynı emeği sergileyen kadına erkekten daha az ücret veriliyor, bir çok alanda ayrımcılık yapılıyor.”
 
 
Sibel Bozkurt; “Türkiye insan haklarının birçok konuda en fazla istismara uğradığı bir ülke. Başta kadın hakları, çocuk hakları, eğitim hakkı, yaşam hakkı, hayvan hakkı her şekilde ihlal ediliyor. Bugün erken yaşta kızlar zorla evlendiriliyor. Türkiye’de var olmak çok zor. Bunun çözümü eğitim ve insanların en başta kendisine ve başkasına saygı göstermesinden geçiyor. Toplum şiddet toplumu olmaya yöneliyor. Bundan 30 sene önce insanlar birbirlerine karşı daha anlayışı ve saygılıydı. Şu anda gelinen noktada daha fazla tahammülsüzlük ve saygısızlık var. Bunun temeli çekirdek ailede başlıyor.”
Paylaş