İnsan Hakları sempozyumu yapıldı
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü etkinlikleri kapsamında, İl İnsan Hakları kurulu tarafından düzenlenen sempozyum Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla İl İnsan Hakları Kurulu tarafından Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda “İnsan Hakları Perspektifinden Kadın ve Kız Çocuklarının Haklarına Bakış” konulu sempozyum düzenlendi. Sosyal Hizmetler Uzmanı Nigar Etizer Karacık ve ÇOMÜ Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Yusuf Yiğit’in konuşmacı olarak katıldığı “İnsan Hakları Perspektifinden Kadın ve Kız Çocuklarının Haklarına Bakış” konulu sempozyuma Vali Güngör Azim Tuna, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel ve Belediye Başkan Vekili Ali Sürücü, Emniyet Müdürü Osman Zoroğlu ve davetliler katıldı.
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle konuşma yapan Vali Güngör Azim Tuna Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 10 Aralık 1948 tarihinde kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ile Birleşmiş Milletlere üye ülkeler tarafından her yıl 10 Aralık tarihinde kutlanan günün esas amacının, tanımlamaya uygun olarak insan haklarının uygun şekilde direk uygulanmasından geçtiğini belirtti. Tuna insanlık tarihi boyunca haklar mücadelesi verildiğini ve bütün bildirge ve antlaşmalarda işaret edildiği üzere özgürlük, eşitlik, onur gibi insancıl değerler için savaşıldığını ve bedeller ödendiğini belirterek, bildirgelerin hak mücadelesinde itici güç olduğunu ifade etti. İnsanın sadece insan olmasından kaynaklanan temel hakkına ilaveten, eğitim hakkının ve yaşamını sürdürmesi için gerekli toplumsal huzur gibi çeşitli haklarının olduğuna vurgu yapan Tuna bütün milletlerin İnsan Haklarını temel alarak uygulaması gerektiğini ve son yıllarda bunun geliştirilmesi için adımlar atıldığını da ekledi. Tuna 30 Haziran 2012 tarihinde Türk İnsan Hakları Kurumu Kanunu’nun çıkarıldığını belirterek, insan haklarını koruma, işkence ve kötü muamele gibi konularda sorunların çözülmesinde inceleme yapmak amacıyla çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.
İnsan haklarını koruma görevinin hiçbir ayrım gözetmeden başta devletin sorumluluğunda olduğunu belirten Tuna yanı sıra sivil insiyatife de sorumluluk düştüğünü ve gelinen noktada insan haklarının devletlerin iç meselesinden çıkarak evrensel bir boyut kazandığını belirtti. İnsan haklarının önce yasalarla korunduğunu ve bireylerin ise birbirlerinin haklarına saygı göstermesi gerektiğini belirten Tuna İnsan Günü’nü kutladı.
Konuşmaların ardından 10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü nedeniyle düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere başarı belgeleri ve hediyeleri takdim edildi. Törenin devamında ise, ÇOMÜ Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Yiğit ile Sosyal Hizmetler Uzmanı Nigar Etizer Karacık’ın sunduğu İnsan Hakları Perspektifinden Kadın ve Kız Çocuklarının Haklarına Bakış konulu seminerine geçildi. Sosyal Hizmetler Uzmanı Nigar Etizer Karacık, hak kavramını açıklayarak, yasal hakları bilmenin önemine hakların ihlaline değindi. Karacık: “Eğer kendi haklarımızı bilirsek, başkasının haklarına saygı duyma konusunda daha hassas davranırız” derken hakların hukuk kavramı ile garanti altına alındığını söyledi. Karacık, insan haklarının yanı sıra, günümüzde kadına yönelik artan şiddeti de sunumunda değerlendirdi.