İnanılır gibi değil!

Çan`da kurulu bulunan termik santralinin zehir saçtığı ileri sürüldü. Çan halkının, termik santral ile ilgili şikayetleri üzerine konu İl Genel Meclisi`ne taşınırken, İl Genel Meclisi CHP grubu tarafından meclise verilen önergede, Çan Termik Santrali`nin 2 yıldan bu yana yeteri kadar kireç taşı kullanılmadığı, bunun da kükürt ve NOX miktarlarının kontrol edilememesine neden olduğu iddia edildi. Söz konusu termik santralin uygunsuz bir şekilde çalışması nedeniyle çevreye çok büyük zarar verdiği gerekçesi ile gereğinin yapılması talep edildi.

1905
 
İl Genel Meclisi`nin Ağustos ayının 2. birleşiminde CHP`li İl Genel Meclis üyeleri tarafından gündeme getirilen Çan Termik Santralinin, 2 yıldan beri uygunsuz bir şekilde çalıştığı ileri sürüldü. CHP`li İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Metin Öztürk, İl Genel Meclis üyeleri İsmail Doğan ile Hilmi Baydar tarafından kireç taşı kullanılmadığından dolayı çevreye büyük zararı olduğu iddia edilen termik santral ile ilgili önerge verildi.
 
 
İşte o önerge
İl Genel Meclisi toplantısında gündeme getirilen termik santral ile ilgili verilen önergede şu ifadeler yer aldı: “Çan Termik Santralinde akışkan yataklı kazanlarda ızgara altında verilen hava ile bir hava yastığı oluşturularak bu yastık üzerinde kömür, kum, kül ve kireçtaşından oluşan katı maddeler asılı halde yanma işlemini gerçekleştirmektedir. Bu işlemle kömürün yanma odasında daha uzun süre kalması sağlanarak yanma işleminin daha düşük sıcakta olması sağlanmaktadır. Bu durum çevre için zararlı olan NOX miktarı minimum seviyeye indirmektedir. Kullanılan kömürde bulunan yüksek miktarda zararlı gazların S02 (kükürt) yanma sırasında kazana verilen kireçle birlikte yüksek ısıda reaksiyona sokularak çevreye zarar vermesi engellenmektedir. Şuanda kireçtaşı temin eden şirket taahhüt ettiği miktarda kireçtaşı temin edemediği için santral müdürlüğünce şirkete birkaç kez trilyonun üzerinde ceza verilmiştir. Bu konunun bizleri ve Çan halkını ilgilendiren tarafı termik santralinin çevreye zararlarını asgariye indirecek kireçtaşı az kullanması veya kullanması gerekenin çok altında kullandığı görüldüğü gibi çevreye zararlı bir durum söz konusu olduğundan Çevre İl Müdürlüğünce gerekli tespitlerin yapılarak santrallerin bu şekil çalışmasının önlenmesi, Valilik kanalıyla uyarılması için İl Genel Meclisince gerekli girişimlerin yapılmasını talep ediyoruz.”
 
 
“Uygunsuz bir şekilde çalışıyor”
CHP`li meclis üyelerinin İl Genel Meclis Başkanlığı`na sunduğu önerge üyelere okundu. Önergenin okunmasının ardından söz alan CHP`li İl Genel Meclis Üyesi İsmail Doğan, 2 yıldan bu yana termik santralin uygunsuz bir şekilde çalıştığını söyledi. Çan Termik Santralinin şu adna zehir yaydığını belirten Doğan; Çan halkını huzursuz eden termik santral ile ilgili gereğinin yapılmasını talep ettiklerini ifade ederek; “2 yıldan beri termik santral uygunsuz bir şekilde çalışmaktadır. Kireç taşı temini yapan şirketlere sürekli ceza kesilmektedir. Çevreye çok büyük zararı vardır. Şu anda Çan Termik Santrali zehir yayıyor. Yani bahçelerimizde görülmedik hastalıklar meydana geliyor. Kireç taşı kullanılmadığından dolayı kül deposu tamamen rengini değiştirmektedir. Çevre köyleri ve Çan halkı bu konudan çok huzursuzdur. Gereğinin yapılmasını talep ediyoruz” dedi. AKP Grup Başkan Vekili Nurkan Şanda ise vatandaşlardan konu ile ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`ne herhangi bir şikayet gelip gelmediğini sorarken, gündeme gelen termik santral konusu görüşülmek üzere ilgili komisyona oy birliğiyle havale edildi.
Paylaş