havadurum

İmmünoterapi ile hayata tutunan Fettah Acar, kanseri yendi

Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde 5 yıldır Onkoloji Kliniğinde tedavi gören 53 yaşındaki Fettah Acar, uygulanan doğru tedavi ile kanseri yenmeyi başardı.

977

53 yaşındaki Fettah Acar, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Onkoloji Kliniğinde 5 yıldır süren tedavi sonucunda kanseri yenmeyi başardı. Akciğer kanserinin en zor türlerinden biri olan küçük hücreli akciğer kanserine (KHAK) yakalanan Acar, doğru uygulanan immünoterapi sayesinde sağlığına kavuştu.

“Klasik kemoterapi tedavisi tek seçenek olarak yıllarca kullanılmıştır”

Hastanın tedavisini üstlenen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Erdem Şen konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Küçük hücreli akciğer kanseri (KHAK), tüm akciğer kanserlerinin % 15-20 kadarını oluşturan ve hemen hepsinin sebebinin sigara kullanımı olduğu bir tümördür. Tanı anında hastalar çoğunlukla yaygın evrede, yani 4. Evrede karşımıza çıkmaktadırlar. Bu kanserin tedavisinde kullanılabilecek ilaç sayı ve çeşidi, diğer akciğer kanserlerine göre daha azdır. Yaklaşık 30-35 yıldır ileri evre küçük hücreli akciğer kanserinin birinci basamak (başlangıç) tedavisinde bir değişiklik olmamış ve klasik kemoterapi tedavisi tek seçenek olarak yıllarca kullanılmıştır. Hastalığın tedavisi 2018 yılında ortaya konmuş bilimsel bir çalışmanın sonrasında değişmiştir” dedi.

“Tedavi ile tam yanıt elde edildi”

Dr. Şen tedavi sürecine ilişkin ise, “Başlangıçta kemoterapi ile immünoterapi tedavisi kombinasyonu, sonrasında tek başına immünoterapi devam tedavisi standart haline gelmiştir. Hastamızda da söz konusu bu tedavi uygulanmıştır. Tedavisine 2019 yılı eylül ayında başlanmıştır. Tedavi ile tam yanıt elde edilmiştir. Mevcut durumda herhangi bir hastalık bulgusu, ilaç ile ilişkili yan etki olmadan yaklaşık olarak tedavide 5. Yılını bitirmek üzereyiz. Literatür incelendiğinde hastamız gibi söz konusu tedavi ile uzun yaşam süresi elde edilen, bildirilmiş vaka sayısı bir elin parmakları kadar az sayıdadır” sözlerine yer verdi.

“Dış merkeze gitmek durumunda hiç kalmadım”

Hayata tutunan hasta Fettah Acar, “Baştan beri tedavimi takip eden Uz. Dr. Erdem Şen’e, Kemoterapi ünitesinin özveriyle güler yüzle çalışan tüm personeline ve hastanemiz yönetimine teşekkür ediyorum. Tedavi sürecim boyunca Nükleer Tıp Kliniğinde çekilen PET-CT çekimlerinden, radyoterapi ünitesinde uygulanan tedaviye kadar tüm tetkik ve tedavilerin tamamı hastanemizde yapıldı. Dış merkeze gitmek durumunda hiç kalmadım. Yöneticilerimize ayrıca teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“Fettah bey’in sağlığına kavuşması hastalığa karşı mücadele eden tüm hastalarımızın umudu olacaktır”

Hastalığı yenen Fettah Acar’a geçmiş olsun dileklerini ileten Başhekim Op. Dr. Hasan Keser “Hastalarımızın şifa bulduğu bir merkez konumunda olmak bizleri çok mutlu ederek daha iyiye ulaşmak için daha da perçinlemektedir. Fettah bey’in sağlığına kavuşması hastalığa karşı mücadele eden tüm hastalarımızın umudu olacaktır” ifadelerinde bulundu.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş