havadurum

İl Genel Meclisi'nden Gestaş'a 4'üncü ret!

874

GESTAŞ tarafından gemi alımı için İl Genel Meclisi`nden ‘borçlanma ve kefalet` yetkisi istenmesi yapılan oylamada 4`üncü kez ‘ret` edildi. İl Genel Meclisi`nde yıllar sonra ilk kez CHP`li meclis üyelerinin çoğunluğu sağlamasının ardından meclis gündeminde yaşanan tartışmalarda gündemdeki yerini koruyor.

GESTAŞ tarafından gemi alımı için İl Genel Meclisi`nden ‘kefalet ve borçlanma yetkisi` istendiği, çoğunluğu elinde bulunduran CHP`li İl Genel Meclisi üyelerinin ise ‘gemi alımı borcuna dair hiçbir bilgi olmadığı` gerekçesi ile yetki istemine olumlu bakmadığı birçok kez gündeme gelmişti.  Konuyla ilgili CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural gazetemiz Çanakkale OLAY`a yaptığı açıklamada, "GESTAŞ şimdide gemi almak istiyorlar ancak İl Genel Meclisi olarak borçlanılmak istenen miktarı bilmeden bir şirketin yönetim kuruluna veya genel müdürüne borçlanma ve kefalet yetkisi verebilir misiniz? Ne yapılacağını bilmiyorsunuz ancak borçlanma yetkisi istiyorlar" ifadelerini kullanmıştı. 
 
"GESTAŞ borcu ödeyemezse kamu zararı yaratılır"
 
Dün gerçekleştirilen İl Genel Meclisi Toplantısına yine GESTAŞ`ın borçlanma ve kefalet yetkisi` oylaması damga vurdu. Tartışmaların yaşandığı meclise tam katılım olurken, ‘borçlanma ve kefalet istemi` talebi AKP`li ve MHP`li üyelerin 16 olumlu oyuna karşı, CHP`li üyelerin 18 ‘ret` oyu ile 4`üncü kez kabul edilmedi.  Konuyla ilgili açıklama yapan CHP İl Genel Meclis üyesi Güneş Pehlivan; "GESTAŞ`ın borçlanma talebi 4`üncü kez ret edildi. Aldığımız kararlar kendilerine mecliste yeniden iletilerek, bu doğrultuda talep yeniden ret edilmiş oldu. CHP gurubunun tamamı ‘18 oy` ret yönünde, 14 AKP-2 MHP üyesi ise ‘borçlanma yetkisi verilsin` yönünde oyunu kullandı. Borçlanma talep ediyorlar ve Özel İdare`nin bu borca kefil olmasını istiyorlar. Bizde ‘borçlanma yetkisinin verilip verilmeyeceği yönünde mali durumunuzla ilgili hiçbir bilgimiz yok, dolayısı ile ne borçlanma yetkisi veriyoruz, ne de size kefil oluyoruz` dedik. Çünkü Özel İdare kefil olduğunda eğer GESTAŞ o borcu ödeyemez ise İl Özel İdare borcu ödemek zorunda. Dolayısı ile kamu zararı yaratılmış oluyor. Bu konu CHP`nin oyları ile ret edildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş