"İktidara giden yolun yeni kadrolarını belirleyeceğiz"

1489

 Cumhuriyet Halk Partisi’nde beklenen olağan kongre takviminin açıklanmasının ardından, üye listeleri askıya çıktı. Listeler, yedi günlük sürecin ardından 27 Ekim 2019 tarihin kadar askıda kalacak. Listelere itirazlar ise 29 Ekim tarihine kadar yapılabilecek.  Delege seçimleri Aralık ayının ilk günlerinde tamamlanacak, 14 Aralık 2019- 27 Şubat 2020 tarihleri arasında ilçe kongreleri gerçekleşecek. 2 Ocak-3 Mart 2020 tarihlerinde il kongreleri gerçekleşecek ve Nisan 2020’de ise 37’inci Olağan Büyük Kurultay gerçekleşecek. CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan ve Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, üye listelerinin askıya çıkması ile birlikte start alacak kongreler sürecini gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdiler. Delege seçimleri ile başlayan süreçte, ilçe ve il kongrelerinin ardından yapılacak büyük kurultayla sürecin tamamlanacağını belirten Başkanlar, şeffaf katılımcı ve demokratik bir seçim süreci ile iktidara giden yoldaki yeni kadroların oluşacağını söylediler. Yapılacak olan genel ve Cumhurbaşkanlık seçiminde partiyi iktidara hazırlayacak olan yapının oluşacağını belirten İl Başkanı Güneşhan, sürecin demokratik, şeffaf ve katılımcı bir anlayış ile sürmesini arzu ettiklerini ifade etti. Yerel seçim sürecinde adayların üye yoklaması ile seçilmesinin verimini gördüklerini ifade eden Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık; “En yüksek oy oranı ile seçilen belediye başkanının olması önce parti içerisindeki tüm kesimlerin kendini ifade etmesinin, oradan çıkan sonucu da tüm partililerimizin sahiplenmesinin bir sonucu olarak görüyoruz” dedi. Üyelerin yüksek bir katılım ile herkesin kendisini rahat ifade edebileceği bir süreçte örgüt seçimlerinin gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Uyanık; “Biz bununla kendi payımıza merkez ilçe olarak elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Tüm katılımcıları bu sürece davet edeceğiz” dedi. 

 
“Parti içi demokrasiyi işleterek, yeni örgüt yapısını oluşturacağız”
Parti içerisinde demokrasiyi tam olarak işleterek, yeni örgüt yapısını oluşturacaklarını belirten İl Başkanı Güneşhan; “Yasa gereği 2 yılda bir yapılması gereken kongreler süreci dolayısı ile bizim 2 yıllık süremiz doldu.  Bu konuda uzatma hakkımız olmasına rağmen Genel Merkezimiz kongrenin normal süresinde yapılması kararını verdi. Buna göre kongreler takvimi belirlendi, üye listelerimiz askıya çıktı. Delege seçimlerimizi ilçe kongrelerimizi, il kongrelerimizi sonrada büyük kurultayımızı yaparak tekrar örgütün süzgecinden geçmiş ve yenilenmiş güçlü örgütler ile birlikte yapılacak olan genel seçimde, Cumhurbaşkanlık seçiminde partimizi iktidara hazırlayacak olan yapı oluşacak. Bu sürecin, demokratik, şeffaf ve katılımcı bir anlayış ile sürmesini arzu ediyoruz. Böyle olacağına da inancımız tam. Parti içerisinde demokrasiyi tam olarak işleterek, yeni örgüt yapımızı oluşturacağız. Pazar günü saat 18:00’a kadar askılar kalacak. Üye listelerine bir itiraz söz konusu olursa 2 gün içerisinde ilçeye bildirilecek. İlçenin aldığı karara yine itiraz olursa bu itiraz İl’e yapılacak. İl de 2 gün önceden kararını verecek, ilin kararı kesin olmuş olacak” dedi.  
 
“Örgüt olarak bu süreci sağlıklı bir şekilde yürüteceğiz”
Üyelerin onayını almış kadroların oluşacağını belirten Merkez İlçe Başkanı Uyanık; “Örgüt seçimlerimiz için takvim belli oldu. Mahalle bazında delege seçimlerimizi, ardından ilçe kongrelerimizi gerçekleştireceğiz. İlçe kongrelerimizi gerçekleştirdikten sonra, il kongrelerimizi gerçekleştireceğiz. Bunu da tamamladıktan sonra büyük kurultayla süreç tamamlanmış olacak. Dolayısı ile ilk etapta mahalle delege seçimlerinde oy kullanacak üyelerimizin listesi askıya çıkartıldı. Biz bu seçim sürecini şeffaf, katılımcı açık bir şekilde… üyelerin süzgecinden geçmiş ve üyeler tarafından onaylanmış, çok sesliliği bir bütün olarak ifade edecek, bu beceriyi gösterecek kadroların oluşacağına inanıyoruz. Örgüt olarak bu süreci sağlıklı bir şekilde yürüteceğiz” dedi.
 
“Yerel seçimlerde ‘katılımcılığı önermenin sonuçlarını’ hep beraber gördük”
Eğilim yoklamasının faydalarını yerel seçimlerde gördüklerini belirten Merkez İlçe Başkanı Uyanık;  “Ülke insanı, üzüldüğümüz, yorulduğumuz bir süreçten geçiyor. İnsanlar günü kurtarma savaşında. Üyeler CHP’yi geleceğin umudu olarak, örgüt seçimlerini iktidara giden yolun önemli bir başlangıcı olarak görüyorlar. Çünkü bu yola, seçilecek kadrolarla gidecekler. Bunu önemli bir aşama olarak değerlendiriyoruz.   Partimizde atama, atanma… vs. yok. Yakın zamanda yerel seçimlerde adaylar eğilim yoklaması ile belirlendi. Bunun sonuçlarını, ‘katılımcılığı önermenin sonuçlarını’ da hep beraber gördük. Türkiye’de en yüksek oy oranı ile belediye başkanı seçildi. Zaten beklenen bir sonuçtu ama en yüksek oranla seçilen belediye başkanının olması da önce parti içerisindeki tüm kesimlerin kendini ifade etmesinin, oradan çıkan sonucu da tüm partililerimizin sahiplenmesinin bir sonucu olarak görüyoruz. CHP ülkede hem demokrasiyi oluşturan, parlamenter sistemi oluşturan, çok partili sisteme geçişi sağlayan, yeri geldiğinde sağlıklı bir şekilde kazanmasını bildiği gibi kaybetmesini de bilen bir parti. Bunun bedeli de ödenmiş. Bu yüzden önümüzdeki dönemde ülkenin CHP’ye olan ihtiyacını bu kadrolar ile beraber gerçekleştireceğiz. Üyelerin yüksek bir katılım ile herkesin kendisini rahat ifade edebileceği bir süreçte örgüt seçimlerinin gerçekleşmesini bekliyoruz. Biz kendi payımıza düşeni yerine getirip, merkez ilçe olarak elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Tüm katılımcıları bu sürece davet edeceğiz” dedi.
  
“Toplum artık normalleşmek istiyor”
Toplumun ülkenin geldiği süreçten artık çok sıkıldığını ve bunaldığını belirten Uyanık; “Başkanlık sistemi ile gelen uçuşlar toplumu çok yordu. Toplum artık normalleşme istiyor. Sadece günü kurtarmak istemiyor. Geleceğe umutlu bakmak istiyor. Özellikle eğitimli gençlerimiz işsizlikten kıvranıyor. Tarımın hali ortada. Üretici toprağına hastalıklı bir evlat gibi bakıyor. Kendi değerlerimizden, kendi potansiyelimizden uzaklaştık. Kirazlı Balabandaki vahşi maden sürecinde de gördüğümüz gibi, ‘umudu kesip toprağını satan bir ülke konumuna düştük’. Kendi toprağını geleceğini yağmalatıyor. Buna kimsenin hakkı yok. CHP yeni dönemde sürdürülebilir, katılımcı ve tam demokratik bir ortamın omurgasını seçeceği kadrolar ile oluşturacak. Bunu da halkımızın desteği ve olur ile hayata geçireceğiz” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş